Notowania jednej z najlepszych fundamentalnie spółek na GPW po raz pierwszy od 3 lat skończyły rok na wyższym poziomie niż zaczynały. Tym samym wycena spółki jest taka jak na początku 2014 roku choć międzyczasie łączny zysk netto wyniósł 350-400 mln PLN co daje 2 PLN na akcje :)
Jak skończy się ten 2017 ? Mam swoje przemyślenia ale na progu nowego roku życzę żeby wzrosty były na takim samym poziomie jak w roku 2016 !!!
PS. Gdyby tylko Roman był bezpośrednim akcjonariuszem IPX wtedy życzyłbym wzrostów 3 x większych :DD
Masz racje, ale mógłby jeszcze więcej zarabiać, gdyby mu Impex rósł, to aktywa Borka by się szybciej powiększały, a tak wolniej rosną, nie mówić już o chronicznym niedowartościowaniu Impexu.
Tyle że Roman od wirtualnej wartości akcji woli czystą gotówkę a tej w ciągu ostatnich trzech lat wyciągnął ponad 270 mln PLN z IPX. Rok 2017 też zapowiada mu się pomyślnie bo pewnie otrzyma kolejne ponad 100 mln PLN :DD
Użyłem czasu przeszłego cytat "to by nie kupował", a Ty twierdzisz, że czasu teraźniejszego "kupuje" Kupował pośrednio przez spółki Boryszew o czym informował w raportach. Jakby wolał gotówkę, to zrobiłby walne i przepchnął dywidendę, bo ma większość w Boryszewie. Wytłumacz mi dlaczego tego nie zrobił skoro woli gotówkę wg Ciebie?
Dużo było pisane na temat wypłacania dywidendy więc nie będę się rozpisywał.
W skrócie wygląda to tak że IPX nie wypłaca dywidendy bo musiałby wypłacić wszystkim akcjonariuszom a kupując akcje ALC czy BRS od Romana cała kasa zostaje w jego kieszeni i co więcej nie traci kontroli nad swoimi spółkami. To tzw inżynieria finansowa czyli jak mieć ciastko i zjeść ciastko :DD