Musisz być niezłym narcyzem z mocno przerośniętym ego, skoro robisz zawsze tyle docinek po zwyczajnych uwagach do Twoich wpisów.
Niemniej pominę Twoje uwagi o mojej wiedzy o prowadzeniu spółki, bo nie jest to ani forum o mnie ani też o prowadzeniu spółki, lecz o zarabianiu na akcjach spółek, a jest to dosyć istotna różnica i po raz kolejny dowodzisz, że dość słabo ten obszar ogarniasz skoro patrzysz na obligacje tylko z pozycji interesów spółki, czyli pożyczkobiorcy, a powinieneś patrzeć szerzej, bo pożyczkodawca jest zawsze panem pożyczkowych okoliczności oraz pożyczkobiorcy, którego podstawowym obowiązkiem jest terminowe spłacanie pożyczki.
Najlepiej ucz się na błędach.
Weź jakiś kredyt, później idź do banku negocjować obniżkę jego spłaty, jak im powiesz, że kiedyś wymusili na tobie zawyżone warunki i teraz powinni ci obniżyć oprocentowanie, bo masz już świetną sytuację finansową i lepszą koniunkturę, to jak to będzie dobry bank to pewnie załatwią ci tylko ful wypas w Tworkach na koszt NFZ, ale w trzeciorzędnym banku taka próba refinansu może wypaść razem z … zębami ;)
Oczywiście nie można wykluczyć refinansu obligów Cog, ale pod inną strategię niż bajki o lepszej koniunkturze pożyczkobiorcy oraz straszeniu pożyczkodawcy możliwościami pozyskania tańszego finansowania u innego lichwiarza.
Nie można wykluczyć też oczywiście skupu akcji własnych w celu ich umorzenia, niemniej do wykupu jest też tu ponad 85 mln EUR obligacji, co powinno być priorytetem, wiec ogłaszanie wykupu pod umorzenie to byłby chyba jakiś wybryk. Łapiesz chyba, że obligi zamienne na akcje nie są problemem finansowym dla spółki, a problemem są te niezamienne?
Niemniej po tej spółce wszystkiego można się spodziewać, bo oni nawet sami tam nie rozumieją tego, co robią, wystarczy kliknąć na ich poniższą stronę, aby się o tym przekonać:
link Aha, ja też czekam na info o tej spółce, która ma zysk 100 mln i jest wyceniana jak bankrut…chyba że to kolejna szpanerska bujda?