bralem dla dywidendy i mozliwosci zrobienia straty. pzu bralem po 29 przed dywidenda i tez wydawalo by sie ze wtopilem, a poczekalem i jeszcze niezle zarobilem. a na syntku kasa bedzie juz w nastepnym tygodniu wiec licze na szybki powrot na dzisiejsze poziomy.
22/12 stajesz się formalnym właścicielem akcji, zachowujac okres rozliczenia D+2, gdzie D (= 20/12) jest ostatnim dniem kiedy kupując akcje nabędziesz prawo do dywidendy. Stąd dywidenda odcinana jest od kursu z dniem D+1 (=21/12).
zobaczcie na kurs ECHO. Też dziś jest pierwszy dzień notowań bez dywidendy i od razu rośnie 5%. Na synthos także wszystko jest możliwe. W końcu wypłacili raptem zaliczkę za 2016. Kto ma akcje pewnie uśrednia.
tzn, że będzie jeszcze jedna dywidenda za 2016 ale wypłacona będzie w 2017
Podobny numer jest na ECHO. Poprawcie mnie jeśli się nie mylę, ale Sołowow nadal ma coś wspólnego ze spółką ECHO? ECHO także ogłosiło wypłate zaliczki na dywidendę za 2016, dzień dywidendy także ustalono na 22/12, tylko dzień wypłaty będzie 29/12, czyli dzień później niż dla Synthos.
ja juz obrocilem akcjami by zrobic minimalna strate za ten rok i odkupilem do wczorajszego poziomu wiec moge spokojnie czekac na rozwoj sytuacji. za dywidende tez dokupie. srednia 4,72 - bralem wczoraj praktycznie na sam koniec.
jednego nie rozumiem z tymi dywidendami, bo niby spoko ale:
kupiłem akcje po 4,87 jakiś czas temu (nawet nie wiedziałem o dywidendzie) cena teraz jest około 4,43/4,44 (przez ową dywidendę)
pytanie jest jedno czy one są opłacalne i jak się je rozlicza?
Bo kasa za dywidendę nie wpływa ani na moje konto ani nie obniża kursu średniego akcji. Czy nie lepiej jest sprzedać akcję dzień wcześniej, a w dniu wypłacania dywidendy nie kupić ich ponownie a w moim przypadku taniej ? (pomijam fakt iż mogę ich nie kupić bo będzie za mało akcji na sprzedaż lub po prostu może się nie udać).
Jak by mógł mi ktoś w miarę łopatologicznie rozpisać moje pytanie dotyczące opłacalności i sposobu rozliczania byłbym wdzięczny :-)
Dla uproszczenia pomińmy prowizje w obydwie strony. Dostaniesz ok. 43 gr. dywidendy na każdą akcję (81% z 53 gr.), przelew będzie chyba 28 XII. Zatem 4,87-0,43=4,44 PLN - to jest kurs, przy którym wychodzisz na zero. Pamiętaj cały czas o prowizjach K/S.
kolega Krzysztof bardzo ładnie to wytłumaczył. Dodam tylko, że statystycznie minie 3 miesiące nim kurs powróci na poziomy sprzed odcięcia dywidendy.
Czy to się opłaca? Na pewno w długim terminie tak. Po wynikach znowu będziemy bliżej 5zł. informacja o drugiej części dywidendy również zweryfikuje kurs na plus.
mysle, ze jak wplynie kasa to kurs podjedzie w gore bo chyba wiekszosc dokupi akcje redukujac kurs, ja tak mam zamiar zrobic i wcale nie musze czekac na 4,89 by byc na 0 (+ dywidenda). redukujac na 4,50-4,60 mozna duzo wczesniej byc do przodu chocby o sama dywidende, znaczy 9% netto w kilka dni.
Myślę, że do końca roku jeszcze trochę wzrośnie. Obstawiam, że ta luka dywidendowa może zostać zamknięta. Jest dobre info w sprawie OFE więc popyt może jeszcze się wykazać.