Myślę /choć kiepsko/,że spółka ,która dość stara się ostatnio o swój kurs,publikując co się da o swoich wszelkich krokach i zamierzeniach ,będzie chciała wypłacić ca 1/2 tej kasy czyli około 40 gr, tak by kurs po odcięciu nie spadł poniżej 6zł.Czyli czeka na dzień dzisiejszy: d+ 2. Z tego wniosek ,że jeśli dzień zakończy się na 6,34 to wypłaci max.0,34. jako transzę nr. 1 co oznacza ,że np.już w styczniu 17r. mogłaby wypłacić następną transzę np.0,3 itd do 0,85.Oczywiście to jest gdybanie ale kto jest ze mną?
Dnia 2016-12-20 o godz. 09:47 hafid napisał(a): > Gdyby nie fakt, że kurs akcji jest zmniejszany o wartość dywidendy jednorazowo, a ona może być wypłacana ratami, to bym się zgodził.
To jest dyskusyjne ,czy kurs odcina się kwotą zaliczki na dywidendę.Jak dotąd to korekta kursu dotyczyła zawsze kwoty całej dywidendy bez względu na raty / i tu jest zgoda/ a nie o kwotę deklarowaną jako kwota zaliczki.Dlatego póki co stoję na swoim stanowisku.pozdr.
Tu nie ma znaczenia ilość rat, ustalona dywidenda jutro zostanie odcięta w ustalonej wysokości 0,85, tak jest zawsze i czytać komunikaty ze zrozumieniem. Inwestując trzeba znać dokładnie zasady a nie opierać się na domysłach.
Jeśli dużo osób sprzedaje to dużo osób będzie chciało odkupić po otwarciu. Kurs może ostro podskoczyć na otwarciu i nici z przeceny. Ale nikt nie wie jak będzie. Obstawiam spokojny wzrost po odcięciu.
dotychczas po odcięciu chwilowo podskakiwał a potem spadał jak nie patrzeć kto sprzeda dziś zarobi kto nie sprzeda też tylko jedni więcej inni mniej jedni szybciej drudzy będą musieli poczekać
a warto czekać. Cierpliwość będzie na grodzona w tym roku popełniłem dwa najwieksze błedy na giełdzie wyszedłem z bita po 74 kwotą 500 tys zł przy obecnych kursach byłby pierwszy wymarzony milion wszedłem w echo z pakietem 74 tys akcji i zniecierpliwony sprzedałem po 4,10 zamiast cierpliwie czekać. Echo ma przyszłość płaci dywidendy tu tylko wskazana jest cierpliwość i ma jedną cechę wspólną z bitem mało akcji i zaangażowanie fundyszy wysokie.