• sprzedaż Autor: ~hazardzista [95.160.153.*]
    Kiedy najpóźniej mogę sprzedać akcje przed odcięciem dywidendy?
  • Re: sprzedaż Autor: ~Jack [31.0.70.*]
    jutro
  • Re: sprzedaż Autor: ~nabial [80.50.115.*]
    czyli innymi słowy jutro jest ostatni dzień na KUPNO akcji :))
  • Re: sprzedaż Autor: ~ja [5.172.236.*]
    Jutro 20.12 po sesji odcięcie 0,85
  • Re: sprzedaż Autor: ~Wariat [94.254.146.*]
    2. Do Zaliczki Dywidendowej będą uprawnieni akcjonariusze posiadający akcje Spółki w dniu 22 grudnia 2016r. tj. na 7 dni przed Datą Wypłaty I Transzy Zaliczki Dywidendowej.
    Dlaczego jutro odcięcie a nie 22?
    Kupując akcje w środę kupisz bez prawa do dywidenty, ponieważ na GPW liczą się 2 dni na rozliczenie transakcji.
  • Re: sprzedaż Autor: ~kris [83.9.147.*]
    ale!!!! kase o trzymasz za 2 .3 dni robocze na konto bo jestes uprawniony do dywidendy.a do tego czasu kurs bedzie
    na obecnym poziomie
    Czyli jutro mam ostatni dzień żeby sprzedać przed odcięciem ,dobrze rozumuje?
  • Re: sprzedaż Autor: ~czesio [95.160.158.*]
    Mój makler wskazał mi termin sprzedaży na dzisiaj. I to zrobiłem. Jeżeli dzień dywidendy wypada w czwartek, należy mieć akcje na zakończenie sesji w poniedziałek. Pamiętajmy, że chodzi o dni robocze, czyli jeżeli dzień dywidendy wypada np. we wtorek, to już w czwartek poprzedzającego tygodnia należy najpóźniej kupić akcje. Co ciekawe, już następnego dnia można je sprzedać, a dywidendę i tak się dostanie. Warto tego pilnować, gdyż w skrajnym przypadku można być akcjonariuszem danej spółki jeden dzień w roku i można z tego tytułu otrzymać dywidendę. Od 6 października 2014, mechanizm rozliczania T+3 został zmieniony na T+2.
    Zmień maklera, bo Cię wprowadza w błąd.
  • Re: sprzedaż Autor: ~tw-bolek [83.10.44.*]
    https://www.youtube.com/watch?v=ziQuWcsy67U&index=3&list=RDCjpVBf6xhzM
  • Re: sprzedaż Autor: ~kris [83.9.147.*]
    ten tw Makler to z Amber Gold? jeszcze nie siedzi?
  • Re: sprzedaż Autor: ~Imek [185.101.131.*]
    Ja ma rację
    Rozumowanie masz prawidłowe t3 bylo teraz t2 czyli było 3dni teraz 2 dni robocze a makler mógł cie zmylić gdyż z początku ustawa była o dniu dywidendy 21.12 później zmienili na 22.12 choc to jego obowiazek aby zapoznac sie z terminami i udzielic prawidliwej odpowiedzi kolejny temat odcięcie nastąpi po 22.12 czyli 23.12 lub na kolejnej sesji po 22.12
    Jak dziś sprzedałes to jutro masz ostatnia szanse aby nabyć prawa do dywidendy
    Odcięcie będzie dnia 21.12 również tego dnia kupujesz bez prawa do dywidendy - pewne info!!!
    Możliwe już nie piętam a nie chce mi się szukać jak to jest rozliczane wiec nie będę się oburzal brzmi logicznie skoro dywidendy nie dostaniesz to dlaczego masz płacić po kursie przed odcieciem ... wszystkie zasady opisane dokładnie z przykładami są w zasięgu google
  • Re: sprzedaż Autor: ~Północ [94.254.162.*]
    Podadzą jakieś info odnośnie zasad poddziału zaliczki na poczet dywidendy na transze.
  • Re: sprzedaż Autor: ~chudybyk [89.72.251.*]
    Ile będzie tej zaliczki ?
    Dzisiaj kupiłem akcje.Wiem , że 0,85 dyw, ale 29.12 wypłata zaliczki.
    Wiecie w jakiej wysokości ta zaliczka ?
    Nie wiem jakie są zasady tych publikacji liczyłem ze dowiemy się tego dzisiaj jednak zbyli nas informacja ze będzie zaliczka tj było to wcześniej ustalone i to wszystko na ten temat brak informacji nt wysokości całej dywidendy ilości transzy dat wypłat itd
    Pozostaje jeszcze spełnienie trzeciego warunku do wypłaty zaliczki, czyli zatwierdzenie przez zarząd. Myślę że jutro zrobią naradę i w trakcie sesji lub wieczorem poinformują :) Może 2 lub 3 transze.
  • Re: sprzedaż Autor: ~mak [87.206.49.*]
    0,85 PLN to zaliczka na poczet dywidendy jeśli dobrze pamiętam i ma być rozliczona do końca roku. Na Fundusz przeznaczyli 400Mio PLN co wychodzi 0,97 PLN/akcje. Co z różnicą? Wie ktoś?
    No tak nie mogą dać takiej informacji przed jutrem
    Po kursie będzie widać co się szykuje
    Ja pomyliłem dni .... ostatnie zakupy robiłem na starych zasadach t3
    I wcześniej nie było takich kombinacji zaliczek itd brak info i dezinformacja
    Jeszcze może być tak że wyplaca te 400 baniek w całości w pierwszej transzy gorzej jak opublikuja ze to całość. ...
[x]
ECHO 0,72% 5,56 2025-10-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.