Ciekawy jestem kiedy funduszowi,który posiada 30k obligacji zamiennych na akcje,będzie opłacało się zamienić je na akcje MCI?Posiadając 30 tys.obligacji można zamienić je na 2,49mln akcji,więc na 1 obligację to 83 akcje,czyli po12,04 PLN za sztukę.Ostatni termin wymiany to 17.01.2018 i jeżeli kurs na giełdzie będzie dużo niższy to chyba byłoby nieopłacalne.Ostatnio mieliśmy info o umorzeniu 3 mln akcji a tutaj mielibyśmy znowu duży dodruk bo cała pula serii G1 to 50 tys.sztuk. Nie wiem czy dobrze liczę,może ktoś coś doda. https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2016-12/Korekta_zawiadomienia_201612150814715518.pdf
Po pierwsze skup akcji podwyższa cenę konwersji. Po drugie Arka była przeciwna temu skupowi, patrz walne z listopada i dlatego odpowiedziała na wezwanie całością, bo redukcja wyniosła ponad 80%.
Wniosek taki z tego, że gdy miną okresy zamkniete i będą mogli wznowić skupy Arka będzie sprzedawała (może na rynku, może pakietówkami, może w wezwaniu) MCI może skupić kolejne 5% w ciągu następnego roku, a więc Arki może już nie być w akcjonariacie na koniec 2017. Dziwne że teraz sprzedawali po 9,47 potem w 2017r powiedzmy nawet po np 11-12 a potem chcieliby zamieniać obligi i brać np po 13zł.
"dlugoterminowy inwestor" odczuwa silna potrzebe dzielenia sie swoimi (no bo czyimi?) przemysleniami ,odczuciami ,sugerujac podwiadomie jakoby posiadal poufna wiedze insiderow. Jak juz sygnalizowalam ,prawdziwy i solidny inwestor z pokaznym pakietem nie wdaje sie w codzienne dywagacje ,zwłaszcza z leszczami, na temat spolki w ktora zainwestowal niemale pieniadze. Poziom obludy i manipulacji tego osobnika jest niezawauwazalny tylko dla idiotów.
Pajacujesz na forum dywagujac w rytmie" mowa trawa" i nie potrafisz zrozumiec wplywu (braku wplywu) tego co sie dzieje w spolce i obok na poziom kursu. Ale nie mam zamiaru przeszkadzac ci w tej radosnej tworczosci ,a pisze te slowa tylko po to by inni zrozumieli ,ze maja do czynienia z ignorantem w grze ktora giełda sie zwie ,nadto niemowienie prawdy o poziomie swojego zaangazowania w akcje MCI jest istotnym powodem do napietnowania.