Powód spadków jest prosty i dość czytelny, jeśli prześledzicie inwestycje avivy i styl plucia papierami jak wychodzą to wyglądało to dokładnie tak samo jak tu choćby na bumechu oraz kilku innych spółkach. Na dniach spodziewam się komunikatu że zeszli poniżej 5% a realnie już pewnie mają mniej niż 50k.
Ogólnie nie wiem co za łby tam pracują że tak nie potrafią sprzedać papiera - no chyba że ich własne słupy to odbierają... ale to można sprawdzić :) jak będzie komunikat że zeszli to sprawdzimy :)
Ja się bardziej spodziewam, że Brzoska zdradził coś więcej poza oficjalnymi komunikatami (w zakresie tajemniczo brzmiących "opcji strategicznych") i ktoś sobie tanio skupuje akcje, likwidując małym inwestorom stop lossy.
ale tu nie ma stop losów... bynajmniej ja nie widziałem żeby latały - tu ktoś wali z ukrytej pozycji ile wlezie...
jeśli chodzi o opcje strategiczne to ruch kursu mógłby wskazywać na emisję akcji po niskiej cenie - bez prawa poboru, ale to jest najsłabsza dla nas opcja.
Ciekawe kto pamięta za jaką kwotę federal express przejął opek w 2012 ? operator który wówczaj dostarczał rocznie 14mln paczek, poszedł za 100mln zł. Tu wycena godziwa jaką sporządziłem po odpisach to około 450-500mln , chyba że w szafie jest jeszcze jakiś trup.
patrząc jeszcze na ilość artykułów w których pojawił się integer w ostatnich dniach oraz zestawiając to z ruchem kursu mozna powiedzieć że albo ktoś robi brzosce pod prąd i kurs zbija albo sam brzoska upłynnia akcji lub jakieś jego słupy
zgadzam sie z toba w 100% ale z tymi fundami to nie ma co sobie dopowiadac. moze ktos po prostu wychdozi zeby zoptymalizowac sobie podatek na koniec roku nie ma co gdybac. opcja z emisja niestety moze byc realna a to znowu by sprowadzilo kurs nisko i konsolidacja by potrawla jeszcze dlugo. co do inwestora to watpie, ze jest juz niby blisko dogadania. brzoska by tyle nie gadal tylko by skupowal akcje z rynku a tu widac niezla dystrybucje
spychanie kursu przez grubasa zeby sie odkupic przed odpalem? uspokoj sie wyroslem z tego jakies kilka lat temu. jest dystrybucja i moim zdaniem robi to ten ktory przyjmowal akcje na mega wolumenach co roslo po 20% i wiecej ale to tlyko gybanie. wskaznik imowia o wyprzedaniu rynku ale brakuje mi jesdzcze jakeigos walniecia zeby wlasnie te sl poszly i ogolnie zwatpienie bo 29 przeszli to juz koniec i jutro wyszscy umrzemy itp itp. ja dobiero przy zejsciu w okolice 28 zaczne grac znowu dt ale niekoniecznie musi sie tak stac
no właśnie dlatego że popyt nie odbiera nazwałem to spychaniem - gdybyś chciał wywalić papier to gwarantuję Ci że zrobiłbyś to znacznie wyżej - pokonałbyś 40 i zaczął powolną wywałkę. Tu nie było takiej woli. Zerknij na świeczki miesięczne i wolumeny na nich to też może coś więcej zobaczysz.
jest jeszcze jedna ostatni kwestia którą należy rozważyć i traktować chyba najpoważniej.
Cały ten ruch kursu może być manewrem obronnym przed nacjonalizacją OFE, jeśli pisiory zrobią z ofe co planują (jeden zarządca) to można się spodziewać że Brzoska straci kontrolę nad spółką - jak podniesie kapitał to już niekoniecznie, a lepiej kapitał przy niskiej cenie podnosić... ja na jego miejscu bym tak zrobił
a moim zdaniem Integer jest ....... na bardzo trudnej pozycji, rozrosnieta grupa kapitalowa nie wiadomo co kto robi a wyglda na to ze najwarosciowsza spolka jest In Post i jak na razie kursy byly powiedzmy rownolegle ale chyba dzisiejsza sesja pokazuje (wolumen) ze to o ta fime bedzie walka. Problemem jest ze integer na tam cos ponad 50% a dodatkowo zabezpieczone, zatem jakkolwiek bylem przeciwny opiniom ze spadnie do 19 czy 14 to teraz bym temu sie nie zdziwil. Niestety Brzoska tak jak kiedys Kluska mogl zrobic dobry interes ale chyba go wygryza. Zdolujja Integera wymusi to przejecie przez zainteresowanych zabezpieczonych akcji InPostu przejma go i beda rozwijac Inpost po swojemu bez Brzoski. Na dzis chyba jedynym wyjsciem Brzoski jest zdolowac akcje Integra oglosic nowa emisje z pp, oczywiscie rynek ich nie wezmie i wtedy on z kumplami moze przekroczyc 50%, ale on i jego kumple beda musielki poswiecic majatek (byc moze caly dotychczasowy dorobek zycia) aby zachowac kontrole nad firma Integer i InPost. Malo prawdopodobne jest aby pozyskal strategicznych inwestorow bo rynek jest znany, wypracowany model biznesu jest dobrze przyjety przez rynek (paczkomaty) zatem mysle ze goscie od allegro zrobia swoje bo Brzoska i jego kumple nie sa im potrzebni. Dodatkowo Brzoska niestety nie zmodernizowal grupy Integer, dobra rozwijajaca sie grupa to 3 najwyzej do 7 spolek o przejrzystych finansach a rozbudowana grupa to jest duży minus dla fimy Integer. Moim zdaniem powinien sobie wziac na doradce dobrego speca (a najlepiej 2) od finansow z zachodu moze by mu cos doradzili co zrobic by uratowac jego pozycje i biznes zycia. Dlaczego zachod -- ano dlatego ze ci ktorzy go chca wygryzc sa wlasnie z tamtad.
Nie sądzę, że ktoś go chce wygryźć (chyba, że mówimy o tradycyjnych przesyłkach listowych). Rynek kurierski jest konkurencyjny, ale paczkomaty... już nie bardzo. Są tu duże bariery wejścia (kasa, opanowanie rynku e-commerce, marketing, zaufanie klientów).
Nie zgadzam się też z tym, że nie ma perspektyw do pojawienia się inwestora strategicznego, który skupi akcje. Integer to łakomy kąsek. Można zbudować taką markę i sieć od podstaw, ale to pieniądze i czas, czyli de facto pieniądze i... pieniądze. Dlatego fundowi mocnemu na rynku e-commerce czy logistycznym ten model biznesowy pasuje idealnie. Myślę, że ostatnie plotki, które pojawiły się w pb, seria wywiadów o opcjach strategicznych, itd. to nic innego, jak tylko gra negocjacyjna z inwestorami, którzy są przy stole. Brzoska chce tym sposobem pokazać, że ma inne opcje, jak nie ze strategiem to organicznie sobie poradzi. To zwykła sztuka negocjacji. Możemy o nim mówić różne rzeczy, ale w tym akurat jest dobry, co pokazuje liczba uplasowanych do tej pory emisji i struktura akcjonariatu.
Podsumowując - jestem spokojny i nie spodziewam się emisji akcji. Spodziewam się raczej ich skupu.
Jest mi ktoś w stanie powiedzieć kto co robi w parze Integer - InPost? Np. na ile Integer jest zaangarzowany w Paczkomaty? Czy integer zbiera po prostu pieniądze z inpostu, a ten sobie sam paczki rozwozi, czy bardziej te 2 spółki są zależne od siebie? Co by było gdyby integer "sprzedał" inpost komus innemu?
inpost jest przybudowka bez znaczenia do Integera. wydmuszką pozostałą po wydymaniu drobnym inwestorów paru fundów i eboru. w każdej chwili Inpost może zniknąć i nikt po nim nie zaplacze poza tymi którzy kupili akcje. Inpost nie ma żadnych istotnych Klientow poza wewnętrznymi spółkami Brzoski. w sumie żal tych co mają akcje że sie dali tak wydmuchać...
Właśnie dlatego nie będzie się opłacało przejąć akcji inpostu obligatariuszom. Rolka jest oczywista, a to wywinduje kurs w górę. Już nie róbmy z tego przesadnej filozofii, to na prawdę jest proste...