"Niezależnie od powyższego, niniejsze Wezwanie jest kierowane wyłącznie do akcjonariuszy, którzy posiadali Akcje nabyte w wyniku transakcji zawartych w obrocie na rynku regulowanym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i które są zapisane na rachunkach papierów wartościowych prowadzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej według stanu na koniec 3 (trzeciego) dnia od dnia ogłoszenia Wezwania." Wezwanie było z 9 grudnia - termin 12 grudnia decyduje.
Czyli jeśli nie miałeś na koniec 12 grudnia tych akcji na swoim rachunku maklerskim, do tego rozliczonych w KDPW to NIE JESTEŚ OBJĘTY WEZWANIEM. Jeśli rozliczyłeś transakcję po 12 grudnia to mam złą wiadomość - nie sprzedasz ich w tym wezwaniu za 78 zeta. Po wycofaniu z obrotu zostaną Ci akcje, które będziesz mógł sprzedać tylko na umowę cywilnoprawną, jeśli oczywiście znajdziesz kupca we własnym zakresie, lub ewentualnie na giełdzie w Pradze ale to w moim odczuciu proste nie będzie. Takie informacje uzyskałem telefonicznie od Erste. Co do czeskich interesów - spółka jest notowana w Pradze https://www.pse.cz/udaje-o-trhu/akcie/prehled/?ISIN=CZ0009000121&market=pse&typo3=0&news=0&products=1&ID_NOTATION=143626449 Dziś jest po 380 koron, czyli coś koło 62 zeta po kursie średnim (dolicz jeszcze koszty spreadów na swoją niekorzyść). W ciągu roku spadło z 510 koron i dalej leci,.
PS sam się złapałem wczoraj na tę "okazję". Nie sprawdziłem dobrze i kupiłem 300 po 63 i dziś wywaliłem z niewielką stratą po upewnieniu się co do nieobjęcia tych świeżo kupionych akcji wezwaniem i jestem przeszczęśliwy, bo w mojej ocenie ryzyko i perspektywa kombinowania z giełdą w Czechach nie jest warta potencjalnego zarobku. Nie ma pewności czy ktoś te akcje odkupi, czy będzie jakieś dodatkowe wezwanie. Jedynie zarobić może ten, który akcje miał 12 grudnia i były rozliczone i je teraz odkupi z rynku od ludzi którym kilka dni wcześniej sprzedał. Reszcie ludu te akcje tylko na kłopot. Wczoraj arkusz był PUSTY lewej - może być cienko ze sprzedaniem tego. Żal mi osób, które kupowały po 76, bo to mogłem być ja i być równie umoczony jak oni:(
http://www.esp.pl/pl/Wezwanie
Zadzwoń do Erste i się dowiedz jak mi nie wierzysz: 22 538 62 00 (zapytaj o wezwanie na Kofolę to dostaniesz numer bezpośredni do miłej Pani )
Dnia 2016-12-27 o godz. 12:17 ~fab napisał(a): > Czy takie dzialanie jest zgodne z prawem? Nie rozumiem jak mozna wycofac sie z gpw nie wykupiwszy wszystkich akcji.
Niestety można. Zostanie się z akcjami papierowymi (zniesienie dematerializacji). Nie każda spółka akcyjna jest notowana na giełdzie. Nie wszystkie akcje spółek na giełdzie muszą być też dopuszczone do obrotu na GPW.
Akcje możesz zawsze sprzedać na umowę cywilnoprawną. W tym przypadku ponoć można będzie też sprzedać na praskiej giełdzie, dowiedziałem się telefonicznie w Erste, że mają dać komunikat z instrukcjami co i jak zrobić po wycofaniu.