A to nie jest aukcja kto da więcej, czekajmy cierpliwie na rozwój firmy a co za tym idzie podnoszenie stopniowo wartości akcji. Zabawy w zgadywankę to nie to forum
Dnia 2016-12-11 o godz. 17:06 ~asia_S napisał(a): > A to nie jest aukcja kto da więcej, czekajmy cierpliwie na rozwój firmy a co za tym idzie podnoszenie stopniowo wartości akcji. > Zabawy w zgadywankę to nie to forum
A czemu nie .Zobaczymy kto ma lepszą intuicję.Ja stawiam 7.20.
Witam, pamiętajmy że zostało lekko ponad tydzień, ja szczerze będę zadowolony z każdej wyższej ceny niż obecna, a po dywidendzie odrobienie tych ok 80gr i dla mnie będzie to już sukces wszystko ponad to tylko dodatkowy bonus :)
na prosta logike biorac....jesli glowni udzialowcy maja w zamysle wyplate dywidendy w roku nastepnym / a wszystko wskazuje ze maja/ to kurs musi rosnac i to szybko...bo z odpowiedniego poziomu trzeba odciecie zrobic aby nie wyzerowac kursu.. Jesli sie myle to prosze o poprawki.
Tak są duże podobieństwa np. mnogość spółek córek, płynność finansowa (~30M na rach bank w każdym kwartale);
Są też różnice: * skala działalności (6.5 x mniejsza suma bilansowa), * nie wypłaca dywidendy (raz się zdarzyło w 2012), * inna (gorsza) sytuacja finansowa: kredyty dwa razy większe niż kapitał własny.
Ryzyko jest zupełnie inne.
(choć oczywiście kto nie ryzykuje ten nie zarabia)
Grzegorz chodziło mi o sektor a nie o podobieństwa od A do Z. Wyluzuj chlopie bo do dywidendy serducho ci pierdyknie.
Spytał odpisałem a ze sie tobie nie podoba to identycznie było na echo ponad rok temu dlatego pisałem że spółka na M ale nie na krótko.
Grzegorz inna sprawa ze przeczytałeś wyłącznie wskaźniki.
Poczytaj trochę o powiązaniach Mirbud a z dywidenda spokojnie Echo tez nie wypłacalo. Spółka na pewno ciekawa ale nie kosztem wychodzenia z Echo.
> identycznie było na echo ponad rok temu Nie całkiem: q3'15 kapitał własny 3.2B, zobowiązanie prawie 3.7B. Ale zgoda - zobowiązania były zastanawiające.
>Poczytaj trochę o powiązaniach Mirbud Bardzo chętnie. Jakie konkretnie źródła masz na myśli? - powiązania personalne? poczytać gdzieś w prasie? standard pl( rp, dgp, parkiet, pb, forbes, wbj, eurobuild, finanse nieruch, ch beck nieruch, property journal)? czy rekomendujesz coś jeszcze? - powiązania kapitałowe (raporty, sprawozdania, konspekt)? - inne?
:) oby nie (serducho), nawet jeśli to na pewno nie z powodów materialnych;
Zastanawiałem się chwilę nad M. Na razie poczekam.
Co do dyw E to ona mnie interesuje tylko teoretycznie - w pt. sprzedaję połowę, w poniedziałek drugą. We wtorek zdecyduję co dalej. Piszę sobie tutaj, bo casus dywidendy na E jest zwyczajnie ciekawy :) Te poprzednie komunikaty (może sprzed miesiąca) były naprawdę nieczytelne, niczym ustawa podatkowa. Bardzo łatwo można je było opacznie odczytać.