Uchwałą WZA spółka miała skupić 20% akcji własnych a tym czasem skupuje akcje ALC, BRS. No czasami skupi 25 tys. sztuk swoich tak dla zasady bo przecież już są już bardzo drogie.
Jak widać ostatnie zakupy BRS spowodowane są mocną przeceną tych akcji i szansa zapupu po 7.99 może się szybko nie powtórzyć :DD
Dnia 2016-12-09 o godz. 18:26 ~flcn napisał(a): > Uchwałą WZA spółka miała skupić 20% akcji własnych a tym czasem skupuje akcje ALC, BRS. No czasami skupi 25 tys. sztuk swoich tak dla zasady bo przecież już są już bardzo drogie. > > > > Jak widać ostatnie zakupy BRS spowodowane są mocną przeceną tych akcji i szansa zapupu po 7.99 może się szybko nie powtórzyć :DD
Kilka razy ci to pisano, ale ty chyba jakiś nawiedzony albo zakompleksiony jesteś. Masz jakiś przymus pisania tego samego? Czy piszesz za kasę? Jak nie napiszesz źle o spółce, to masz dzień stracony? I zawsze sam się śmiejesz ze swoich dowcipów? I czytasz co chwilę swe posty, by podbijać zielone łapki? Nie musisz odpowiadać. I tak wiadomo, co napiszesz, podkreślając to tym głupawym uśmieszkiem.
Śledzę wpisy flcn już chyba półtora roku; i wiem co napisałem. Z treścią ogólnie się zgadzam; ale forma ... ileż można? (w styczniu kolejne zestawienie po 4 kwartałach).
Próg 5% nie jest ograniczeniem dla IPX. Prędzej będzie nim 1% BRS ponieważ Roman musiałby wtedy poinformować o zmianie stanu posiadania. 1% BRS to 2,4 mln akcji więc jak tylko Roman będzie jeszcze potrzebował gotówki to IPX chętnie odkupi kolejne pakiety.
Oczywiście skup ALC jest dopiero na półmetku więc gotówka z IPX z pewnością będzie dobrze zagospodarowana :DD
PS. Skup akcji IPX ruszy na kilka tygodni przed WZA po to żeby " niby zarząd " mógł przekazać garstce akcjonariuszy informację że zgodnie z uchwałą WZA 2016 skup jest realizowany.
jaki jest wpływ? Czarno na białym widzisz w co spółka inwestuje i sam sobie powinieneś odpowiedzieć na pytanie czy jest to opłacalna inwestycja czy nie. Czy impexmetal mógłby wykorzystać gotówkę lepiej? Alternatyw jest wiele: - inwestycje w zwiększenie produkcji - przejęcia poza grupą - realizacja budowy wieżowców w warszawie - to akurat już jest nie aktalne - wypłata dywidend itd.
Roman postanowił jednak zdejmować swoje spółki z gpw, generuje więc popyt na akcjach dzięki czemu ich kurs powinien wzrastać.
Twoje pytanie jest bardzo ogólne ponieważ zależy od punktu widzenia na spółkę:
Dla inwestorów mniejszościowych i dla Romana to powinno być rozwiązanie zdecydowanie korzystne, ale czy dla spółki rozumianej jako przedsiębiorstwo przemysłowe też? Wg mnie nie, bo firma powinna inwestować w rozwój. Z punktu widzenia spółki jest to jednak lepsze rozwiązanie niż wypłata dywidendy, ponieważ zwiększa wartość księgową spółki, bo wypłata dywidendy to strata pieniędzy na rzecz jej właścicieli.
Jeden bardzo mądry czlowiek powiedział na studiach podczas wykładu: skoro spółka płaci rente dla właściciela ( w dywid) a nie przeznacza jej na rozwój ( są granice, ale to w innym odcinku) to znaczy że nie kreuję perspektyw, jest w pętli jak to mówią politycy ograniczonego wzrostu. Po Wielkim hurra i mega wzroscie przychodzi wychłodzenie... jestvto sygnal na podjecie kroków... jak dziele sie dywidenda to tłamsze troche podmiot gospodarczy, jednak jak jestem właścicielem to otrzymuje rente za działalność z Pracy podmiotu gosp. Pytanie do Ciebie Żyjemy by Pracować czy Pracujemy żeby Żyć... i masz odpowiedz całości poczynań jakie ludzie podejmują... Pracować trzeba wytrwale i z głową jednak miej czas na czerpanie z nich owoców!
piszecie tu takie hu....wizny że d..... boli od tego. Ten koleś flcn ma racje we wszystkim co pisze. Wszystko sie sprawdza, przyjdzie czas i na wezwanie. Najwazniejsze ze on wielu ludziom otwarł oczy jakim h.... jest RK który okrada własną spółke na megahajs, zamiast dywidend jest skupowanie alchemii, pałacyków i obligów borysza topienie hajsu. Sam wpakowalem sie kiedys w impexa bo bylem wtedy jeszcze glupi, na szczesciee dzis przy cenie 3.6 jestem juz do przodu i partiami sprzedaje smiecia, za tydzien wyprzedam wszystko i zapomne o nim na zawsze i o romanie dymaczu plastikowych butelek i frajerów na giełdzie, ale pamietał będe o nicku flcn który swoimi wpisami otwarł mi oczy na sytuacje bo samemu nie chcialo mi sie jej przeanalizowac. Teraz zanim w cos wejde to sprawdze co mowi Albercik któremu za to place i sam sprawdze dokładnie temat. Pozdro i szacun dla FLCN !!!!