Ruszy jak wyniki ruszą. Jak narazie to na netto to zyski spadają 20-30% rok do roku przy wzroście przychodów o 20% co oznacza ze rentowność biznesu mega spada. Zadłużenie rośnie i cały czas inwestują w rozwój. Pytanie kiedy będą wyniki tych inwestycji, w szczególności w rozwój projektów w Niemczech.
Nawet jak wyniki nie ruszą to jest szansa że w koncu zaczną wyplacac dywidendę z 1-2 zł na akcje to kurs musi urosnąc ze 100%- tylko kiedy to będzie?? Obstawiam ze nie wcześniej niż za 2 lata, bo muszą zmniejszyć zadłużenie
Wiadomo już że to Union tak sypie akcje: https://www.bankier.pl/wiadomosc/ARTERIA-S-A-Zmniejszenie-zaangazowania-w-Spolce-przez-Union-Investment-TFI-S-A-7487879.html
Union to kropla w morzu.Niestety przy braku dobrych info mała podaż powoduje lawinę. Ludzie pewnie też zamykają rok.mam nadzieje ze od stycznia się poprawi,pytanie jak bardzo zjedziemy.władze spolki mają to wszystko gleboko-(
Jednak w IVQ16 powinny być dobre wyniki r/r bo w zeszłym roku były spore koszty zwiazane z przejeciami i wyniki były słabe. A spółka jest bardzo nisko wyceniana i ma bardzo dobry cash flow operacyjny więc wydaje sie że dużo złego jest w cenach więc nie zdziwie sie jak kurs zacznie powoli odbijać. Zobaczymy jak ta ekspansja do Niemiec wypadnie- koszty już zapewnie poniesione wiec niedługo jakies przychody powinny sie pojawić
Nie można nie zauwazyć że spółka zrobi pewnie 8-9 mln zysku netto i 17-18 mln EBITDA a jest wyceniana na 40 mln zł!! Jest to pewnie jedna z najtańszych spółek na GPW, a moim zdaniem spadki wynikają z faktu że spółka pokazuje spadki zysku netto 20-25% r/r ale ta sytuacja od IVQ16 powinna zacząć sie poprawiać. Dodatkowo cash flow operacyjny jest ponad 14 mln zł po IIIQ- wieć spółka generuje niezły cashflow
Jakis popyt w okolicach 9zł już jest. Z ostatnich informacji juz wiadomo że to Union i Nova Group sypali i znacząco zeszli z zaangażowaniem.- ale ktoś od nich odkupił akcje. Jak dla mnie po wynikach za IVQ16 powinny zacząć sie wzrosty- bo baza z IVQ15 jest niska na poziomie netto. Poza tym w tym roku dalej duzo inwestowali i porzadkowali Grupę czego efekty powinny być w tym i przyszłym roku- szczególnie jak zdobeda sporo kontraktów na Niemcy.
A wycena spółki jest śmiesznie niska Docelowo powinna byc to spółka wysoce dywidendowa z poziomiem dywidendy minimum 10%- przy tej cenie akcji.
Dnia 2017-01-05 o godz. 19:42 ~Inwestor napisał(a): > Jakis popyt w okolicach 9zł już jest. > Z ostatnich informacji juz wiadomo że to Union i Nova Group sypali i znacząco zeszli z zaangażowaniem.- ale ktoś od nich odkupił akcje. > Jak dla mnie po wynikach za IVQ16 powinny zacząć sie wzrosty- bo baza z IVQ15 jest niska na poziomie netto. > Poza tym w tym roku dalej duzo inwestowali i porzadkowali Grupę czego efekty powinny być w tym i przyszłym roku- szczególnie jak zdobeda sporo kontraktów na Niemcy. > > A wycena spółki jest śmiesznie niska > Docelowo powinna byc to spółka wysoce dywidendowa z poziomiem dywidendy minimum 10%- przy tej cenie akcji. >
Popyt tragicznie mały mimo spadającej ceny, jak tak dalej pójdzie to mamy dzisiaj dolne widły.
To prawda że wychodzenie jest dość agresywne. Płynność na spółce dośc niska dlatego kurs tak zjechał. Wydaje sie że może to być jakas okazja inwestycyjna bo jednak biznes jaki robią jest dość stabilny i generuje pewny cash flow. Tylko cały cash idzie na rozwój a przydałoby sie już zacząć wypłacac dywidende chociaż 1 zł na akcje a reszta na rozwój.
Technicznie na MACD jest dywergencja co może oznaczac jednak odbitkę. Technicznie spółka strasznie wyprzedana. Ale kluczowe wyniki za IVQ16 i jakies zapowiedzi na 2017. Pytanie jak ten projekt na Niemcy idzie.
Ktoś na siłę gnoi kurs . Tak się akcji nie sprzedaje . Jest tak mało informacji co się obecnie dzieje w spółce , że to zniechęca rynek . Panie Prezesie powiedz Pan coś . Przemów Pan wreszcie . Pokaż Pan , że Panu zależy na kursie i akcjonariuszach .
Myślę że ktoś to skupuje te akcje to nie robi tego w ciemno. Z pewnością spotkał się wcześniej ze spółką. Natomiast Ci co sprzedają moim zdaniem zrobili to ze względów płynnosciowych, gdyż mieli zbyt duże zaangazowanie w bardzo nisko płynnej spółce.- ograniczyli ryzyko płynności przez zmniejszenie zaangazowania. Poza tym w 2016 mielismy duże odpływy z funduszy akcji wiec musieli coś sprzedawac.
Technicznie pojawiła się dywergencja na MACD co zapowiada odbicie. Wycena spółki też jest niska. A wyniki co prawda w 2016 istotnie sa gorsze od wczesniejszych bo spadła rentownośc na sprzedazy ale od IVQ16 powinna nastepowac poprawa wynikow- przynajmniej na to licze.
Spadało bez informacji wiec tak samo może rosnąć.- technicznie wygląda że do 12 zł powinno dojśc w pierwszym ruchu. A później 14. Myślę że Ci co kupili tyle akcji Arterii nie robili tego w ciemno i zapewne spotkali się wcześniej ze spółką i wiedza czego się spodziewać. A skoro kupują to znaczy że spodziewają się że będzie dobrze
Gigantyczne obroty przez ostatnie dwa dni. Zapewne akcje od Noba Group zostały odebrane. Pytanie czy to koniec podaży. Bo popyt się chyba trochę wyczerpał bo po południu już nie zbierali akcji Ale technicznie wygląda nieźle- korekta spadków powinna trwać. Pytanie czy przerodzi się w nowy trend wzrostowy
Utrzymaliśmy się powyżej dychy . Trudno powiedzieć czyje to akcje wszak sypiących jest teoretycznie trzech . Przydałoby się przedstawić przez Prezesa jakieś plany dotyczące rozwoju spółki i być może wtedy zahamujemy trend spadkowy bo niestety nadal mamy trend spadkowy . Cena akcji spadła z 40 złotych na poniżej 10 złotych przez cały czas od debiutu czyli 10 lat temu . Wzrosty cieszą , ale do nadrobienia jest bardzo dużo .
A jednak to Union Investment sprzedawał: http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/26275671,arteria-sa-3-2017-zmniejszenie-zaangazowania-w-arteria-s-a-przez-union-investment-tfi-s-a
Czyli nastepnego dnia czyli 26 stycznia pewnie też dalej oni sypali.
A dlaczego Union Investment sprzedaje ? Wystarczy popatrzeć jak im aktywa w funduszach z udziałem akcji spadają. Poniżej wyliczenia z Analiz Online. A jak atywa sprzedają to muszą sprzedawac akcje.
Małych i Srednich Spółek: https://www.analizy.pl/fundusze/fundusze-inwestycyjne/profil-funduszu/sklad-portfela/UNI19/UniAkcje-Malych-i-Srednich-Spolek-%28UniFundusze-FIO%29.html 335mln to aktywa na połowę 2015 205 mln to aktywa na polowe 2016
Unikorona Akcji: https://www.analizy.pl/fundusze/fundusze-inwestycyjne/profil-funduszu/sklad-portfela/UNI04/UniKorona-Akcje-%28UniFundusze-FIO%29.html 780 mln- to aktywa na połowę 2015 550 mln- to aktywa na polowe 2016
Unikorona Zrównowazony https://www.analizy.pl/fundusze/fundusze-inwestycyjne/profil-funduszu/sklad-portfela/UNI02/UniKorona-Zrownowazony-%28UniFundusze-FIO%29.html 400 mln - to aktywa na połowę 2015 325 mln -to aktywa na polowe 2016
Uni Stabilny Wzrost: https://www.analizy.pl/fundusze/fundusze-inwestycyjne/profil-funduszu/sklad-portfela/UNI23/UniStabilny-Wzrost-%28UniFundusze-FIO%29.html 240 mln - to aktywa na połowę 2015 148 mln -to aktywa na polowe 2016
Fajnie " inwestor " , że zadałeś sobie trud przeanalizowania z jakiego powodu Union może sprzedawać akcje . Mam nadzieję , że trochę tutaj pobędziesz oczywiście z powodu stałej aprecjacji kursu akcji :) . Czego Tobie i sobie życzę .
Właśnie trudno powiedzieć kto kupował. Jakby był to 1 lub 2 podmioty to by zrobili 1 lub 2 transakcje na rynku a transakcji było bardzo dużo więc być może rozeszło się po rynku po wielu podmiotach. W końcu OFE i TFI jest cała masa.
Widać było , że akcje są odbierane w umówionych transakcjach . Po prostu na tyle akcji znaleźli klienta . Podejrzewam , że w zamyśle Union było aby sprzedawać w trakcie sesji . Myślę , że chodziło o zainteresowanie rynku dużym wolumenem i podczepienie rynku do zakupu , ale widać , że tak zwany szeroki rynek kupił około 10% całego wolumenu z tamtej sesji czyli w sumie niedużo . Zakładam , że plan się nie powiódł . Realia są takie , że jeśli wszyscy którzy meldowali się poniżej 5% chcą zejść do zera to muszą zrobić dużą podbitkę , albo sypać do bólu . Którą wersję wybiorą to okaże się w najbliższych miesiącach . Ja zakładam , że jeśli mają szacunek do swoich pieniędzy to będą wychodzić powoli robiąc okresowe podbitki bo cena dzisiejsza w moim rozumieniu jest śmiesznie niska . Oczywiście wszystko co napisałem powyżej to tylko moje zdanie i proszę się nie sugerować moimi wpisami podejmując decyzje inwestycyjne .
Ale jednak ktoś odbierał akcje więc sytuacja w spółce jest raczej dobra. Plus jest taki że powinna sie zrobić hossa na najmniejszych spółkach- bo duże i srednie juz bardzo zyskały a te najmniejsze jeszcze nie i są dużo tańsze. A dobre wyniki funduszy inwestycyjnych w ostatnim okresie mogą skłonić ludzi do zakupów funduszy akcji polskich co może pociagnąć wzrosty.
Ja zakładam , że sytuacja w firmie jest ok . W końcu też te rekomendacje wyceniające spółkę na powyżej 20 złotych też mogą o tym świadczyć . Niestety tak jak w życiu nigdy nie można być niczego pewnym a już szczególnie na GPW . Nowy tydzień nowa walka . Chciałbym , żebyśmy w nadchodzącym tygodniu dobili do 11 złotych .
Jest szansa na powolne wzrosty. Ale sprzedający chyba jeszcze nie zniknęli więc będzie ktoś musiał odebrać akcje które mają na sprzedaż. Na szczęście zanosi sie że na GPW powinna trwac hossa więc powinno to pomóc Arterii.