Koniec roku, to czas optymalizacji podatkowej. Sprzedaję poniżej ceny zakupu i odkupuję. Mam stratę, którą mogę rozliczyć z dochodami kapitałowymi. Sporo większych portfeli ma Vividka za ok. 5zł, więc strata jest do szybkiego wykorzystania.
Ale co ja się tam znam, zarobiony jestem .... Obcy
Ale mogliby się lepiej zoptymalizować gdyby zrobili transakcję poniżej 4 zł co w tym tygodniu było spokojnie do zrobienia. Jakoś nie bardzo wierzę w tę "optymalizację". Tak czy siak ustawka była.
To wszystko zalezy od tego ile straty potrzebujesz, a jednocześnie nie chcesz zwiększyć dochodu w kolejnych latach. 400K x 0,4 zł (ew. strata na akcje) = 160K do wykorzystania, czyli nieco ponad 30K "oszczędności". No, ale co ja się tam znam ................ Pozdrawiam Obcy
Coz, ustawka na giełdzie ktora nienjest realizowana w ramach transakcji pakietowych zaburza obraz rynku i powoduje sztuczne zawyżenie miedzy innymi wskaźników płynności jak i moze dac mylny sygnal kupna/ sprzedazy - zalezy gdzie zakończymy tydzien. Znając ogólny obraz rynku i podejście KNFu raczej nic sie nie zmieni, ale wnerwiłem sie i zgłaszam sprawe - moze ktos to jednak zbada. Nawet jak nie bedzie kar to jest szansa, ze gdyby to byl fundusz choc jednego z drugim wyrzuca chocby z takiego CFA...
PIEPRZYCIE - sprzedaliście i naganiacie na spadki - gdybyście mieli akcje to byście naganiali na wzrosty - teraz chcecie odkupić dymając pozostałych - dajcie kontakt to będę z wami - ja też sprzedałem ale nie dla podatku który zawsze chciałbym płacić - bo to oznacza że mam zyski.