Echo dzisiaj wśród kilku spółek na wig40 która zamknęła się na minusie. Wig40 wzrósł dziś prawie 1.5 %, dlaczego Echo wypada tak słabo przecież szykują się dobre wyniki.
Moim zdaniem słaby ff ma na to wpływ. Mało osób w ogóle słyszała o tej spółce. Podanym prognozy branży nie są pozytywne na najbliższe lata. Tylko kolejna dywidenda potwierdzi wartość rynkową spółki. Wtedy się zacznie...
Oczywiście mały ff jest tutaj problemem plus gro drobnych bedzie trzymac papier na dluzej, natomiast na czym opierasz słabe prognozy branzy. Możesz sprecyzować, bo to co piszesz to jest głupota. Rozumiem drink przed długim weekendem i zaszumialo.Raczej prognozy na przyszły rok są pozytywne dla developerów. Poczytaj komunikaty innych spółek z sektora i przestań pisać takie pierdy.
Opieram na sygnałach że rynek się nasycił. Spadki cen mieszkań za m2. Kończą się dotacje z unii dla zamówień publicznych oraz programów rozwojowych/restrukturyzacjnych. Fachowcy odpłynęli do Niemiec. Brak siły roboczej za stawkę 15 zł za h. Niż demograficzny spowolni popyt na ciągle jednak drogie mieszkania z kredytem na 30 lat i 20% wkładu własnego. Młodzi wolą pozostać mobilni a nie uwiązani kredytem. Strach przed rozwodem i podziałem majątku.
Uważam, że kryzys- spowolnienie w branży budowlanej jest bardzo prawdopodobny. Dlatego zainwestowałem w Echo bo ostaną się tylko najlepsi. Mają kadry, finanse do szybkiej reakcji zorientowane na rynek. Zresztą to już się dzieje: deklaracje zarządu o chęci budowania taniej masowki pod wynajem. Dodatkowo pozyskanie finansowania z Gpw i stworzenia solidnej spółki dywidendowej choć prawdziwych REITów możemy spodziewać się dopiero pod koniec 2017 r bodajże- po zapowiadanym zmianie prawa podatkowego.
A dzisiaj wychylę kieliszek za Wolną i Niepodległą Polskę co i Wam polecam.
> Opieram na sygnałach że rynek się nasycił. Spadki cen mieszkań za m2 Odpowiedź - "Liczba zawartych umów przedwstępnych, rezerwacji oraz wysokie zainteresowanie klientów sprawiają, że jesteśmy pewni osiągnięcia celu tegorocznego planu sprzedaży 825 mieszkań" - poinformował, cytowany w komunikacie prasowym, Piotr Gromniak, wiceprezes Echo Investment odpowiedzialny za sektor mieszkaniowy.
Natomiast tak dla przypomnienia w zeszłym roku sprzedaż mieszkań do końca Q3 na umowach przedwstępnych 343 vs 502 w 2016 r. Nic to że w przypadku ECHO mieszkaniówka to tylko jedna z gałęzi developerskich i chyba a raczej na pewno najmniejsza . Zdrowia.
Dnia 2016-11-10 o godz. 18:35 ~Leszcz napisał(a): > Moim zdaniem słaby ff ma na to wpływ. Mało osób w ogóle słyszała o tej spółce. Podanym prognozy branży nie są pozytywne na najbliższe lata. Tylko kolejna dywidenda potwierdzi wartość rynkową spółki. Wtedy się zacznie...
Uważam że nie tyle dywidenda co stały stabilny wzrost zysków potwierdzi wartość rynkową firmy. Jeżeli kurs uzależniony by był od dywidendy to już po wypłacie w tym roku oraz założeniu/ogłoszeniu o stałym podziale zysku z akcjonariuszami w kolejnych latach ECHO latało by strzelam - na poziomie wyceny z BR. Dywidenda obecnie to wyłącznie taki cukierek to nie te czasy z przed 5-6 laty gdzie kursy szły po kilkadziesiąt % do góry Zobacz takie spółki ja KRUSZWICA, OPTEM itd gdzie kurs jednego dnia strzela +10% i stop. Liczy się zysk o który na ECHO możemy być spokojni. Jeżeli miałbym patrzeć w przyszłość to pod kątem powiązań/udziałów z EPP a nie załamania mieszkaniówki.
Heh...poniekąd się zgadzamy że sobą. W moim przekonaniu stała wysoka dywidenda będzie głównym motorem napędzającym kurs. Jest to oczywiście pochodna wyników finansowych. Ze względu na obłożenie fundami sam kurs jest mega stabilny. Stała dywidenda sprawi że w tych niespokojnych i nie bójmy się tego powiedzieć, słabych czasach dla gpw Echo stanie się/stać się może ostoją dla graczy długoterminowych w tym dla funduszy. Zaryzykuję stwierdzenie że ostatnio na GPW "na kursie" zarabia się tylko raz. Dywidenda to kasa co roku + kurs. Szykuje się spółka roku, pytanie tylko którego...oby dekady.
Przypomnij sobie,jak zachowywał się kurs po ostatnich rewelacyjnych wynikach??? Zamiast rosnąć,znacząco spadł! Ci którzy wierzyli w spółkę,dobrali trochę papiera-zarobili. Myślę,że i tym razem będzie podobnie:)Pozdrawiam Akcjonariuszy.
Dziś do godz. 10 jedna transakcja 100 szt akcji. Co się dzieje w ciągu ostatniego tygodnia bardzo małe obroty a przecież już niedługo wyniki za 3 kwartał.
Obserwuję cały główny indeks i nie znalazłem lepszej spółki na długi termin. Spada,dobieram,nawet po kilkaset sztuk,jeśli nie mam więcej w danej chwili. Notabene,te 100 akcji nabyłem ja! Do 10-ej dostałem tylko stówę:)Tutaj jestem cierpliwy