dla mnie e-commerce i fin-tech to przyszłość. Potwierdzili tylko moje przypuszczenia: synergie Morele i Pigu, spore wpływy do Indeksu po zakończeniu projektów budowlanych w Stambule a także potencjalne wyjście z niego w 2018, o ile będą mieli coś innego na oku ( bo po co kasa ma leżeć na koncie na 3%) nie wiem co ze skupem bo nie słuchałem od początku. O i dobre wieści o Gett, ze od nowego roku zacznie robić gotówkę na rynkach na których jest obecny. To jest to!!! Porównanie mnożnika marży brutto do Lyfta i Ubera, bez komentarza <4 i <30 hehe (ale to też było wiadomo, choć nie tak dokładnie).
Czekam na ten ich skup, bo już tyle razy mnie zawiedli wizerunkiem, że ehhh szkoda gadać, żeby spółka z takim potencjałem była wyceniana jak bankrut. http://mci.pl/mci-capital-s-a-planuje-istotnie-zwiekszyc-skale-skupu-akcji-wlasnych-jego-wplyw-powinien-byc-widoczny-w-wynikach-za-2016-r "W tym roku MCI skupiła w celu umorzenia łącznie 915.489 akcji. Planuje zwiększenie programu skupu z poziomu 30 mln zł do 100 mln zł i jego realizację w IV kwartale 2016 r. Zgodę na zwiększenie limitu środków przeznaczonych na buy-back muszą jeszcze wyrazić akcjonariusze spółki na walnym zgromadzeniu 14 listopada. Skup akcji w IV kwartale odbywać się będzie w formule „mikro wezwania”, a za jego przeprowadzenie odpowiadać będzie Noble Securities."
To tyle, kilkadziesiąt kilo akcji zakupionych. Czekam. Na IPO GETT, Izetlle, Auctionata, Azimo, wyjście z Indeksu itd, itd
Już Ci kiedyś pisałem, wizerunek, wizerunek, wizerunek. Ten webcast pokazuje, że coś do nich dociera, zaczynają dokładnie tłumaczyć MCI dla rynku. Wiadomo, że na każdy webcast nie będą zwoływali całego zespołu ale to już jest pierwszy krok. Trzeba sporo czasu na odbudowę zaufania i nie tylko deklaracji ale działań. Poza tym, zobacz że u nas chca kupować Bank PKO a ja czytałem gdzieś, ze powoli fintechy wyprą banki z rynku przelewów, płatności itd, itd. Ale kto u nas patrzy w przód na 4-5 lat??? MCI, może Buczek i paru innych tylko.
mamy prawie połowę listopada - odliczajac okolice Bozego Narodzenia, pozostaje własciwie miesiąc, więc jak technicznie ma być zrealizowany ten skup do konca roku?
Bardzo prosto. Ogłoszenie wezwania. 2tyg wystarczy. Czekali na opinie prawne co i jak. kwestią czy chcą skupić i dadzą jakaś 20-30% premię skupią może 3-4mln czy ogłoszą dla samego ogłoszenia po np 10zł i skupią 100k no może 500k akcji
Nie mogę pisać, bo po pierwsze nie wiem czy to prawda, bo drugie nawet jeśli to nieoficjalne newsy. Poczekamy zobaczymy. Zresztą sam skup poza podwyższeniem NAV o te 1-3zł da dużo więcej w kwestii wizerunku moim zdaniem. Tak więc szczególnie to drugie dla długoterminowych ma olbrzymie znaczenie.
BC, nie mam zwyczaju pisać, co mam, miałem lub zamierzam mieć, więc napiszę tak: usiłowałem przyjąć za prawdopodobne wszystkie twoje argumenty in plus i weryfikowałem to na bieżąco, zachowując jednak sceptyczny dystans do spółki i Tomka. Po raporcie i webcascie - mój scepcytyzm jednak tylko wzrósł. I nie tylko w odniesieniu wizerunkowym. Rynek chyba też ma podobny dystans, co widać w kursie, wolumenach i AT... Obyś się nie zawiódł i życzę ci, by ta inwestycja dała ci oczekiwany zysk....
no i jeszcze to, o czym tu wielu od dawna pisze...
czy wchodzić w spólkę, gdzie najwiekszym naganiaczem jest spamer i hejterek z piaskownicy, co nawet wykresów czytać nie umie?...
ten mar_ny ynwestorek z trzepaka (do tego skarżypyta) tradycyjnie robi wrzask i spamuje od rana, bo kupił akcje po trzydzieści parę zeta i wisi na haku...
jego strata tylko za ostatni rok to prawie -20%
no i co może zrobić - nic, tylko wypłakiwać się na forum oraz spamować i hejtować...
Dnia 2016-11-08 o godz. 11:24 ~antymar napisał(a): > BC, nie mam zwyczaju pisać, co mam, miałem lub zamierzam mieć, więc napiszę tak: usiłowałem przyjąć za prawdopodobne wszystkie twoje argumenty in plus i weryfikowałem to na bieżąco, zachowując jednak sceptyczny dystans do spółki i Tomka. Po raporcie i webcascie - mój scepcytyzm jednak tylko wzrósł. I nie tylko w odniesieniu wizerunkowym. Rynek chyba też ma podobny dystans, co widać w kursie, wolumenach i AT... > Obyś się nie zawiódł i życzę ci, by ta inwestycja dała ci oczekiwany zysk....
Jeżeli jesteś sceptykiem, pewnie masz jakieś powody. Gdybyś mógł podać chociażby ze 3? Poza tym, kto normalny liczy, że po wypowiedzianych kilku słowach rynek zmieni zdanie o zarządzie, który tyle razy już nie dotrzymał obietnicy? Spoko. Masz swoje spółki graj i zarabiaj na nich, ja grac nie umiem i inwestuję tylko w fundamenty. A i żeby było jasne niegdzie nie pisałem że mam 100% pewności, ze się nie mylę... :)
Trzy argumenty? Jest ich wiecej: 1. Brak dywidendy. 2. śmiesznoskup 3. wielomiesieczny zjazd 4. brak popytu 5. słabe rozumienie core biznesu i sytuacji spółki przez większość (drobnych) inwestorów 6. tragicznie zawalona sprawa wizerunku spółki i T.Cz. 7. kojarzenie z wieloletnią beznadzieją (to skrót myslowy) abc daty
No i jeszcze jest twój argument: "Poza tym, kto normalny liczy, że po wypowiedzianych kilku słowach rynek zmieni zdanie o zarządzie, który tyle razy już nie dotrzymał obietnicy?"