• Kurs Autor: ~Zasmucony [46.215.160.*]
    Wypłata dywidendy to taaakie złe info??? Jak myślicie co dalej z kursem?
  • Re: Kurs Autor: ~m_i_k_e [94.254.240.*]
    Pewnie do 10.10 do ogłoszenia wyników będzie się bujać nieznacznie później w zależności od wyników albo w dół jak w tamtym roku albo jak pokażą coś ciekawego to może coś drugie do góry przydało by się w końcu bo moim zdaniem ambra powinna być wyceniane na ok 10 zł nie wiem dlaczego jest taka wycena
  • Re: Kurs Autor: ~Karo [83.6.235.*]
    Wyniki są 10 Listopada.
    Kurs ambry jest niski na własne życzenie spółki. Mało info słabe obroty i brak naganiaczy. Ambra ma potencjał, ale spore grono osób musiałoby to zauważyć. Jest jeszcze jeden problem. Wino jest wciąż niszą w naszym kraju bo nie mamy klasy średniej. Ogólnie dla długoterminowych inwestorów Ambra jest dobrym wyborem. Jej kurs doceowy w perspektywie 12 m-cy to 9,2 zł; 24 m-cy to już 10,30. I rokrocznie dają coraz większe dywidendy. Kupić, zapomnieć i sprzedać za 5 lat. Albo za 10. Albo trzymać do końca. Ciężko tutaj stracić.
  • Re: Kurs Autor: ~m_i_k_e [94.254.178.*]
    Ja tu jestem z 3 lata i gdyby nie uśrednienia to nawet dywidendy by nie pomogły
  • Re: Kurs Autor: ~Zasmucony [37.7.94.*]
    No to jest nas już mała grupa :))))))
  • Re: Kurs Autor: ~aboco [217.96.254.*]
    a ja jestem od początku i przeżyłem zjazd w okolice złotówki.
    kurs nadal niższy, niż w ofercie pierwotnej - a więc jednak można stracić.
  • Re: Kurs Autor: ~Jur [5.174.46.*]
    Przecież jak trzymałeś od początku to dostałeś jakieś 3,30 dywidend na akcje. Czyli dla Ciebie jedna akcja jest warta 10,70. Przez 11 lat zarobiłeś około 12,6%. Jeżeli do przyszłego roku, cena utrzyma się na dokładnie tym samym poziomie, a dywidenda wyniesie około 50 groszy, to jedna akcja dla ciebie będzie warta około 11,10, czyli stopa zwrotu wyniesie 16,8%.
  • Re: Kurs Autor: ~haL [193.142.122.*]
    11 lat i ``12% to niewiele zważywszy ryzyko, bank byłby lepszy. Jestem optymista, swego czasu kupiłem za 8 sprzedałem za 12 więc mam sentyment.
    Ale jak ktoś już napisał - bez uśredniania (8.19 obecnie) było by ciężko.
  • Re: Kurs Autor: ~Zasmucony [31.2.44.*]
    No właśnie. Solidny sektor, dobre marki, rozpoznawalne na rynku, jest rozwojowo. Czy do kierunku na północ potrzeba spekulacji z kasą?
  • Re: Kurs Autor: ~Jur [95.40.52.*]
    No rzeczywiście, bardzo niewiele, zwłaszcza że w tym czasie inflacja wyniosła około 24%. Czyli tak naprawdę jest się na dość sporym minusie.
    Niestety, ale strategia typu "kup i trzymaj" jest mało efektowna w przypadku tej spółki, ale oczywiście zawsze kurs może pójść w górę i da się wygrać nie tylko z inflacją, ale także z lokatą bankową.
  • Re: Kurs Autor: ~aboco [217.96.254.*]
    Dnia 2016-10-27 o godz. 17:49 ~Jur napisał(a):
    > Przecież jak trzymałeś od początku to dostałeś jakieś 3,30 dywidend na akcje. Czyli dla Ciebie jedna akcja jest warta 10,70. Przez 11 lat zarobiłeś około 12,6%. Jeżeli do przyszłego roku, cena utrzyma się na dokładnie tym samym poziomie, a dywidenda wyniesie około 50 groszy, to jedna akcja dla ciebie będzie warta około 11,10, czyli stopa zwrotu wyniesie 16,8%.

Zysk (teoretyczny,, gdyż jeszcze akcji nie sprzedałem) mam większy, bo sporo kupowałem poniżej 2 zł, kiedy wychodziły z inwestycji w Ambrę te nieudaczniki z estońskiego funduszu. Ale żałuję, że po sprzedaży części pakietu po 19 zł, zbyt szybko zacząłem kupować. W 2009 roku wirtualna strata była naprawdę dotkliwa...
    Uśrednianie "w dół" jednak nie zaszkodziło, choć podobno zdaniem niektórych analityków Ambrze groziła wtedy niewypłacalność.
[x]
AMBRA -0,22% 18,50 2026-04-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.