• krótki komentarz Autor: ~olo [95.48.209.*]
    Napisze krótko, nie będę tym razem rozwodził się zbyt szeroko. Brawo dla Prezesa!

Nie patrząc na zdarzenie jednorazowe mamy piękne ścięcie kosztów na każdej pozycji (kosztów towaru, kosztów sprzedaży, kosztów zarządu). Osiągnięcie ok. 200-300 tys. zł zysku w najgorszym w roku kwartale (obok 1Q) jest w mojej ocenie naprawdę bardzo dobrym rezultatem.
    Spokojnie czekam na wyniki kolejnych kwartałów i dalszy rozwój spółki
  • Re: krótki komentarz Autor: ~bzyczek [94.254.146.*]
    Można powiedzieć, że doczekaliśmy się. Teraz nie zdziwię się, jak w IVQ wykręcą z 2mln zysku.
  • Re: krótki komentarz Autor: ~bbb [78.88.57.*]
    Olo a nie wierzyłeś

• Re: krótki komentarz Autor: ~olo [46.169.102.*]
    bzyczek
    sugeruję póki co od razu nie rozpędzać się na 2 mln itd. Nie mam nic przeciwko by tak właśnie było, ale jeśli nic nie skopcą w tym kwartale, to przedział 0,7-1,4 mln zł zysku w 4 kw. jest osiągalny.

bbb
    tak jak gdzieś pisałem tu na forum, w skrajnie optymistycznym wariancie widziałem możliwość zysku w 3 kw., niemniej bardziej realne wydawało mi się istotne zmniejszenie straty (do ok. 200-400 tys), stąd wolałem być ostrożny w oczekiwaniach. Niemniej takie niespodzianki i zaskoczenia zawsze chętnie przyjmę.
    W tym miejscu gratulacje dla aaaa, który obstawiał zysk w 3q.
  • Re: krótki komentarz Autor: ~bzyczek [82.145.222.*]
    Olo,
    przyjmując, że przychody w IVQ r/r by się nie zmieniły, a marża zostanie na tym samym poziomie co w IIIQ,
    Primka będzie mieć ok. 1mln zysku.

Ale takie założenie jest błędne, bo mamy IVQ. Pogoda nam sprzyja, więc i marża będzie wyższa i sama sprzedaż też.
    Dlatego neutralnie można przyjąć przychody na poziomie 11mln i marżę nawet 65%.

A jak będzie, zobaczymy. Noga na nogę i czekamy na dalszy rozwój wypadków.
  • Re: krótki komentarz Autor: ~olo [46.169.102.*]
    Bzyczek,
    gdyby Prima była obecnie tak zatowarowana nową kolekcją jesienno-zimową jak była zatowarowana w kwietniu i maju 2016 kolekcją wiosenną (mieli 2 razy tyle nowych pozycji w sprzedaży), to przyjąłbym takie założenie w ciemno (z pominięciem Twojego założenia dot. 65% marży). Z marżą którą prognozujesz wg mnie nie ma szans, aby taką wykręcić w 4Q. Obuwie zimowe w cenie zakupu jest dla nich droższe od letniego, oczywiście też sprzedaje się drożej, ale poza kozakami jakiejś radykalnej różnicy w cenach między wieloma pozycjami letnimi i zimowymi nie ma - szczególnie między botkami i czółenkami nie ma, natomiast w zimowym obuwiu zdecydowanie większa część kolekcji jest skórzana).
    Oczywiście daj Bóg abym się mylił. Tu tak naprawdę nie ma znaczenia kto będzie z nas miał racje, bo każdy z tych scenariuszy będzie jedynie utwierdzeniem słusznego kierunku jaki obrała spółka. Ja wole natomiast nie rozdmuchiwać swoich oczekiwań, żeby nie być później rozczarowanym. Wykonanie tego co napisałem będzie dla spółki super sytuacją, a jeśli wykręcą więcej to nic tylko będzie trzeba się radować!

• Re: krótki komentarz Autor: ~bzyczek [82.145.222.*]
    Wiadomo,
    nakręcać się nie ma co.
    Mamy drugi z rzędu kwartał na plusie. Historyczny plus w IIIQ.
    Pozostaje spokojnie czekać na raport za IV i IQ.
[x]
PRIMAMODA -1,84% 0,84 2023-05-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.