"Grubsi" mnie zawieli ...srodze. Liczyłem na kurs powyżej 34 zł. kowalski szczęśliwy... Teraz się tylko zastanawiam , czy przy tak małej płynności nie zobaczymy jakiś harców na kursie...?
A jak to sobie wyobrażasz? Wzrost kursu mimo, że mają 90 % akcji i za chwilę ogłoszą zgodnie z prawem przymusowy wykup akcji z rynku. Nie płacąc więcej jak ostatnio.
By zmusić akcjonariuszy do sprzedaży muszą mieć 95% wszystkich akcji, jak policzymy to wychodzi, że mają max 80%. Większość skupiona przez ostatnich 5 lat (okres powolnego wzrostu wartości). Teraz zostały te akcje którę są w posiadaniu wytrwałych akcjonariuszy myślę, że ralną ceną jest 50 zł. Ja mam kilka tysięcy i poniżej nie zamierzam się pozbywać.
Graal to spółka publiczna, więc 90%. Zapewniam, że tyle mają. W sensie Kowalski, sam Graal i gwc. Konkretnie - wszystkich akcji jest 8 mln. Kowalski 3.5 mln, Graal 1.2 mln, gwc 2.9 mln. Razem 7.6 mln. Free float to 5 %. Ciut więcej jak dokładnie policzyć. Będzie przymusowy wykup.
Gwc czyli Abris i Kowalski. Tyle akcji skupili w wezwaniu. Komunikat był dziś przed 15 o dokładnej liczbie skupionych akcji. A w piątek dali info, że wezwanie było skuteczne więc od 14.10.16 było wiadomo, że Graala na gpw już nie będzie.Aby spełnić warunki wezwania mieli skupić nieco powyżej 30%. 2.9 mln to ponad 35%.
Komunikatu o ilości skupionych akcji nigdzie nie widzę. Przepraszam, ale 2,5 mln akcji (ilość minimalna by wezwanie było skuteczne) to nie 2,9 mln nie mam pewności czy zarząd nie sprzedał akcji Grala, to znaczy że posiadają max 80%
Dziękuję za namiar na stronę z info o skupionych akcjach. Zagadką jest czy Graal sprzedał swoje akcje - było stanowisko zarządu o "godziwej cenie wezwania" (przy cenie 26 zł).
Generalnie i tak minimum to raczej 32 pln. Mają 3 miesiące od przekroczenia progu na kolejne wezwanie. Warunki co do ceny wg mnie będą identyczne. Aż tak sympatyczni by dać coś ekstra raczej nie są.