Unified Factory to bardzo ciekawa spółka. Myślę, że może być takim samym czarnym koniem rynku NewConnect, jakim był (i wciąż jest) Cloud Technologies. Obie spółki mam w portfelu, obie dokonują intensywnej ekspansji na rynku globalnym. Takich okazji giełdowych nie można marnować :)
No proszę, a dzisiaj info o umowie z firmą duńską. Zadziwia mnie, z jaką łatwością Unified wchodzi ze swoim produktem na różne rynki. Wytłumaczenie jest chyba tylko jedno - po prostu ich produkt jest bardzo dobrej jakości i jest unikalny.
Przecież przez ostatnie kilka miesięcy bardzo dużo się działo. Utworzyli pierwszy zagraniczny oddział firmy ( w Czechach), pracowali (skutecznie) nad tematem wejścia na rynek USA i Kanady (od maja do sierpnia trwały negocjacje i prace z tym tematem związane), pracują nad tematem wejścia do Brazylii i Meksyku oraz kolejnych krajów europejskich, ostatnio weszli do Rumunii.
Oprócz tego na bieżąco realizują dużo wdrożeń na rynku polskim (32 w 1-szym kwartale, 66 w 2-gim, a do końca roku ma być łącznie ponad 200)
Oprócz tego podjęli współpracę z uniwersytetem w zakresie prac badawczo-rozwojowych, przygotowują produkt do przejścia na model SaaS i pewnie robią jeszcze inne rzeczy, o których nie wiemy.
Jak dla mnie tempo i zakres ich działań są imponujące.
Oczywiście Twoja ostrożność jest jak najbardziej na miejscu. Ostrożności nigdy nie za wiele na giełdzie. Z drugiej jednak strony na spółkach o niskiej płynności portfel trzeba budować stopniowo i z wyprzedzeniem, bo potem może nagle kurs na niskich obrotach podejść kilkadziesiąt % w górę i nie będziesz nawet w stanie nabyć sensownej liczby akcji w dobrej cenie. To oczywiście kwestia indywidualnej akceptacji określonego poziomu ryzyka przy określonej ocenie perspektyw rozwoju spółki.
wytlumaczenie jest inne, to jest wszystko sciema i "wchodzenie na nowe rynki" wiaze sie z podpisaniem umowy z partnerem i na tym sie konczy. technologie rozumienia tekstu wymagaja przerobienia technologii na nowy jezyk. nigdzie nawet nie ma podanych nazw tych partnerow biznesowych, bo pewnie to tez sa firmy wydmuszki
Jak taka niby ściema to jak Twoim zdaniem te wyniki robią? A LiveChat albo inni z branży podają nazwy klientów? jak masz coś do nich to pisz merytorycznie a nie takie banialuki z ktorych nic nie wynika.
jest wiele sposobow by zrobic dobre wyniki finansowe i nie chce sie w to zaglebiac, bo kazdy o tym wie, wlacznie z Wami. Wyniki można też robić na innego typu produkcie i podkręcać przyjaznymi układami. Pytanie jest proste: ile dzisiaj jest kasy z customer service automation, bo na jest opierana wycena rynku i strategia firmy. Więc pytanie jest proste, czy i ile udało się zarobić Unified Factory na customer service automation i gdzie to wdrożyli.
zgadzam sie, mam merytoryczny problem z nimi, bo denerwuja mnie takie spolki ktore psuja rynek oferujac niskiej jakosci produkty po bardzo niskiej cenie zeby tylko miec kolejnego klienta i sie pochwalic na gieldzie kolejnymi wdrozeniami. pozniej tego typu system nie dziala u klienta, klient go wylacza po kilku miesiacach od wdrozenia i idzie opinia po rynku ze systemy sztucznej inteligencji nie dzialaja. miedzy innymi przez tego typu firmy, jestesmy troche zacofani w systemach sztucznej inteligencji w Polsce, a szkoda bo jest tu bardzo wiele talentow, ktore moglyby wlasne firmy pozakladac ale ida do Googla.
troche śledzę technologie przetwarzania jezyka naturalnego w Polsce i na świecie i jak zobaczylem ze pisze o wykorzystaniu pamieci asocjacyjnej i dzieki temu beda automatyzowac call center to zaciekawil mnie ten temat i zaczalem sprawdzac czy jest cos nowego na swiecie co przeoczylem. Przedzieralem sie przez kolejne artykuly, poczytalem troche publikacje i patenty, sprawdzilem ich team i troche mnie to wszystko poczatkowo rozbawiło, a pozniej wkurzylo ze tak ludzi w bambuko robia. LiveChat jest zupelnie innym przypadkiem, chocby z tego wzgledu ze ich technologia nie jest zalezna od danego jezyka i moga sie skalowac. LiveChat ma realnych duzych klientow, Unified Factory ich nie ma. W przetwarzaniu jezyka naturalnego nie ma technologii ktory pozwalaja przetwarzac kazdy jezyk i kazdy kto siedzi w tej dziedzinie o tym wie. Są rozwiazania machine learningowe, ktore pozwalaja przenosic rozwiazania miedzy jezykami, ale nie dla tak skomplikowanych zadan jak rozpaznawanie wielu intencji klienta w tekście, czy ekstrakcja informacji. Jezeli Unified Factory opracowaloby technologie, który by zapewniała taką dużą skuteczność, żeby można było automatyzować komunikacje z klientem i do tego byłaby language independent, to jutro macie oferte wykupu od Googla na 1mld dolarów i ściągam czapkę z głowy i pogratuluje i przyznam, że się myliłem. Więc podsumowując, dużo mi tu rzeczy merytorycznie nie pasuje, a personalnie uważam, że takie spółki strasznie psują rynek inwestycyjny w Polsce i dlatego o tym mowie glosno. czytając inne odpowiedzi, widze ze pare innych osób też przejrzało na oczy, co mnie bardzo cieszy.
Proponuje poczekać na raport wynikowy i info o przychodach z softu. Wtedy pogadamy o spółce i jej perpektywach. Dzis to tylko dywagacje. W każdym razie wskaźnikowo ciagle tanio jest wiec warto obserwować, a jesli wynik w 3q bedzie dobry i dobrać troche warto póki ponizej dychy jest.