Dane z planu podziału najprawdopodobniej są jednostkowe. Ja pierwotnie zinterpretowałem je jako dane dla całej grupy. Esotiq miał więc 1,2 mln zysku 1 sierpnia a dla segmentu modowego brak jest danych w planie podziału oprócz wartości aktywów, które zostaną przeniesione do spółki przejmującej.
Podział spółki, to świetny ruch powodujący pozbycie się Minge przynoszącej straty.Jestem pewny,że Esotiq wystrzeli i to znacząco.Poza tym otrzymamy akcje MNG które będą g..no warte,ale może jak będziemy cierpliwi to doczekamy czasu,że ktoś tę MGN kupi.Podsumowując, ja spokojnie czekam i przez najbliższe 3 miesiące nie sprzedam żadnej akcji.Pozdrawiam wszystkich inwestorów Esotiqu i życzę cierpliwości.
JA też nie zamierzam sprzedawać swoich akcji przed podziałem. Nie przekreślałbym też segmentu modowego ponieważ Minge jest jednak "marką" nie tylko w Polsce i Femestage ma szansę utrzymać się na rynku. Jeżeli spółka zacznie zarabiać to przejdzie szybo z NC na rynek główny. Nie wyobrażam też sobie, żeby podział nastąpił przy cenie 10 zł za akcję. Wartość aktywów netto samego Esotiq to 57 mln. Wartość przenoszonych udziałów do spółki przejmującej to ponad 21 mln. Według mnie cena w dniu podziału nie powinna być poniżej 20 zł.
To na 100% są dane z jednostkowego. Mimo wszystko trend jest pozytywny i bardzo możliwy zysk w tym roku. Mamy niemal podwojenie przychodów Femestage: przychody cały 2015 - 8175 przychody poł. 2016 - 7135 Biorąc pod uwagę, że III i IV kw. są najlepsze możemy się spodziewać min. 16 mln przychodów z femestage w 2016 + nowe salony na Ukrainie. Czyli mamy średnio 840k przychodu na salon rocznie. Monnari ma 1,4 mln na salon. Pod tym względem i przy takiej dynamice wzrostów możemy dogonić monnari w 2017r.
Nie wiem czy dobrze kombinuję ale jeżeli wartość aktywów netto Esotiq to około 57 mln a wartość przenoszonych udziałów segmentu modowego to około 21 mln więc w przybliżeniu możemy spodziewać się, że podział będzie wyglądał następująco: 63% Esotiq i 37% EMG SA. Przy takim kursie jak dziś jest to tylko 6,3 zł za akcję Esotiq i 3,7 zł za Femestage. Moim zdaniem sam Esotiq będzie miał ponad 2 mln zysku na koniec roku co daje 1 zł zysku na akcję. Cena/zysk to tylko 6,3. Jeżeli Femestage zacznie zarabiać już od 3 kwartału to też raczej nie będzie podstaw do zjazdu kursu na NC. Co myślicie o takich proporcjach podziału?