A może chodzi o planowane przejęcie stąd przyspieszony raport aby się pochwalić i przygotować pod finansowanie ? Jeśli tak to liczę nawet na 100 % w górę.
Info już było dawno jak niżej...
"Na początku tego roku Alumetal kupił 15 proc. udziałów we francuskiej firmie SKTB Aluminium. Spółka ma czas do końca roku, by podjąć ostateczną decyzję co do tej inwestycji. Jeśli projekt okazałby się korzystny i gwarantował synergie, Alumetal mógłby dokupić wszystkie pozostałe akcje, a jeśli nie - wyjść z inwestycji. "Mamy teraz dwa zadania: analizę efektów synergii i projekt modernizacji zakładu" - powiedział Grzegorz Stulgis, szef rady nadzorczej Alumetalu. Dodał, że tamtejszy zakład wymaga nakładów inwestycyjnych, ale nie chciał na tym etapie podawać szacunkowych kwot. "To na pewno nie będą takie wielkości jak przy inwestycji typu green field. Tam jest infrastruktura, nowoczesna linia produkcyjna. Teraz jest jednak za wcześnie szacować kwoty" - poinformował. (PAP)"
Wynik netto wcale nie musi być świetny. Dojdzie amortyzacja zakładu pracującego na 60% mocy i sprzedającego produkty ze znacznie niższą marżą niż dotychczasowa. Czy główna korekta przyjdzie przed czy po wynikach jest sprawą otwartą. Ja uważam że w tej chwili szacowanie rezultatu III i IVQ 2016 a nawet IQ 2017 jest grą na loterii. Dopiero publikacja najbliższego raportu pokaże gdzie jesteśmy i jaką mamy bazę do dalszego planowania.
Kolego zanim zaczniesz coś pisać to może byś sprawdził cenę aluminium w ostatnim roku I to ci wyjaśni jakie będą następne kwartały W 2015r w trzecim kwartale cena średnia 1500 teraz prawie 1700 A co do zakładu na Węgrzech to uruchomili go wcześniej A100% produkcji planują Wycisnąć w czwartym kwartale przy wysokiej cenie aluminium
Analiytykom wychodzi ze zysk spadnie o 38% i co dziwne przychody tez spadna. Wysiadlem przy 66 wsiadlem przy 60 i taka korekte uznalem za naturalna. Jezeli celowo sie myla to powinni im zabronic publikacji tych swoich analiz. Alumetal to jedna z lepszych spolek na bananowej i tego anale nie zmienia. Pozdro.
Witam kolegów i koleżanki. Mam sporo tych akcji i planowałem dokupienie przed wynikami i sie zastanawiałem kiedy. Obroty były słabe teraz trochę spadło i sie zastanawiam , ale skoro ludzie oddają to może coś wiedzą więcej. Czy jest jakiś powód spadku w ostatnich dniach? Czy poprostu inne wzrosty zniechęciły do czekania? Osobiście uważam, że traktuje to trochę jako lokatę z duzo lepszym %. Cenie też to że na forum jest stosunkowa cisza - pieniądz lubi ciszę. Może jakieś info z firmy by się przydało?
A dlaczego zakładacie, że sprzedają w nowym zakładzie tanio? Przecież nikt nie buduje zakładu nie mając zapewnionego zbytu na moje. Wiec dlaczego mają niby tanio sprzedawać? Wybudowali zakład bo mieli widać więcej zamówień niż mogli dostarczyć. Na moje nie ma powodów do spadku - a przecież jeszcze zwrot powinni dostać od Państwa - naturalnie nie naszego :)
Mięli obłożenie 100% produkcji przez dłuższy czas i stopniowo odchodzili od produkcji rzeczy, na których zarabiali mniej w kierunku bardziej marżowych. Nastąpił gwałtowny skok mocy przerobowej i trzeba było szybko ją zagospodarować. Żadna tajemnica. Prezes zapowiadał. Nie znaczy że walczą ceną tylko że produkują również rzeczy, na których się mniej zarabia.
I jakiej odp oczekujesz? Każdy co posiada akcje liczy, że zarobi, wiec każdy co ma zakłada, że zarobi, ale aby wzrosło ktoś np Ty musisz kupić. A na poważnie poczytaj, pomyśl i sam podejmij decyzję. Nie słuchaj naganiania na forum. Tylko ten zakup to nie na tydzień ani miesiąc pewnie.
Też uważam że 55/56 jest tak silnym oporem że jest całkowicie nieprawdopodobne jego przełamanie. Podobnie zapewne jak większość chciałbym zobaczyć 40 i kupować ile się da. Właśnie dlatego nie zobaczę. Generalnie oczekiwania wobec raportu są średniawe ale ludzie mają pełną świadomość że jest to chwilowe osłabienie wyniku netto. Dlatego wielkiej wyprzedaży nie będzie. Ci, którzy ustawiają się na krótko wyłażą teraz. i zgaduję przed samym raportem możemy zobaczyć lekkie odbicie. Szklana kula podopowiada mi że w dniu raportu otworzymy się na minusie ponieważ co poniektórzy przestaną patrzeć przez różowe okulary ale fusy w herbacie układają się w wzory pozwalające sadzić że koniec tego dnia będzie jednak zielony.
Chciałbym przypomnieć, że Prezes Adamczyk przy okazji publikacji wyników za II kw w połowie sierpnia to jest w połowie III kw wyraźnie wskazywał, że w III kwartale spółka obserwuje bardzo dobrą koniunkturę w branży. Spółka realizuje marże zgodnie z budżetem, ma zakontraktowaną sprzedaż na III kw i część IV kw oraz co ważniejsze zakontraktowane ceny zakupu surowców zgodnie z założeniami. Wg mnie wyniki za III kw mogą być tylko nieznacznie gorsze od wyników za II kw. co będzie oznaczać, że będą znacznie wyższe niż oczekiwania inwestorów. Dodatkowo Spółka pewnie ponownie przypomni o uruchomieniu zakładu na Węgrzech i pochwali się pierwszymi kontraktami sprzedażowymi, dzięki którym wyniki mocno wzrosną w IV kw. Jeszcze dochodzi nowa fabryka Craftera, która też musi od kogoś brać stopy aluminium. Liczę na to, że cena Alumetal szybko wzrośnie.
Dnia 2016-10-27 o godz. 07:26 ~TED napisał(a): > Wyniki bedą słabe ...ale o 40 to zapomnij to już sie nie wrati. Przełamany został trend wzrostowy. najbliższy opór 55. Bardzo sie zdziwie jak pęknie
W którym miejscu został przełamany trend wzrostowy? bo ja nie zauważyłem. Cały czas obowiązuje tutaj trend wzrostowy (patrz na świece a nie na wykresy liniowe). 40 zł jest całkowicie nierealne w obecnych uwarunkowaniach i nie piszę tego dlatego że mam akcje.
Tutaj muszę sprostować mój ostatni post. W Mstatica trend cały czas się broni, natomiast w Ispag PRO rzeczywiście widać wyłamanie w dół. Trochę to dziwne. Różne programy różnie pokazują. Także przepraszam kolegę TED jeśli analizował na Ispag.
Nie ma sprawy. A trendy sobie sam szkicuje korzystając z najprostszego Power Tradera. Tak jak pisałem jestem przekonany że 55 sie obroni zarówno ze względu na AT jak i przede wszystkim ze względów fundamentalnych. Co do raportu za 3q to nie jestem takim optymistą. Ale to bedzie tylko takie chwilowe załamanie. Po prostu trzeba jeszcze czasu aby nowa fabryka na Węgrzech pracowała na pełnych obrotach. Również uważam że kurs 4x,xx to mżonki
Aluminium już ponad 1700 USD, dolar też jest wysoko. To dobre informacje dla Alumetalu. Marża gąskowa będzie rosła. W 2q było sporo sprzedaży do Włoch, pamiętam z raportu, że koszty transportu do Włoch to były znaczące sumy (nie pamiętam dokładnie ile ale szło to w miliony). Z Węgier będzie o wiele bliżej eksportować do Włoch i będą oszczędności na transporcie. Z drugiej strony ostatnio za dobre info płynie ostatnio z USA więc ryzyko podwyżki stóp w grudniu i zwały znacząco rośnie. A jak u nich będzie zwała to wszystkim się oberwie po równo.
Dnia 2016-11-02 o godz. 13:01 ~robert napisał(a): > aleks podaj linka gdzie sprawdzasz ceny aluminium
~Robert - ceny aluminium znajdziesz m.inn. na stronce inwestinfo.pl, są tam też wyniki spółek, stronka godna polecenia. A dzisiaj nasz producent gąsek zadziwiająco dobrze się broni przy takiej zwale. Być może wyniki są rewelacyjne i "dobrze poinformowani już wiedzą".
Cisza na forum-to dobrze wróży przed jutrzejszym raportem. Dziś ładna obrona przy tych spadkach. Optymistycznie myślę że jak rano podadzą raport to zamknięcie w okolicach 66. Pozdro
Wg. mnie nie jest żle , rok powinni zakończyć zyskiem ponad 90 mln zł. Poza tym trzeba poczekać na - wzrost marży benchmarkowej - tak niska jak obecnie była w 2 krótkich okresach na przestrzeni 8 ostatnich lat - wzrost i optymalizację produkcji zakładu na Węgrzech