Czy próbowaliście dopytac o raport przedstawiciela spółki? Może byście tak spróbowali, zamiast sypać po 12 groszy? Kolejny raport miesięczny ma być nieco bogatszy i będzie w nim widać nakłady poniesione na pracę, z których wpłyną należności w kolejnych miesiącach. Tego nie było widać ostatnio, za to widać było minus netto i dlatego panikujecie. A kasy na odsetki nie mieli, bo jadą na maksa, za wszystko co mają kupują materiały, żeby jak najwiecej sprzedać. Niska sprzedaż była przyczyną minusa w lipcu, nie chcą dopuścić do tego samego w przyszłości. Zresztą sami zapytajcie. Zawsze warto pytać.
O tym właśnie pisałem. Są koszty stałe i co miesiąc trzeba na nie zarobić. W przypadku ADM to jakieś 700 tys miesięcznie. Dodatkowo jeśli zaczyna się więcej produkować, to koszty zmienne rosną, ale nie zwracają się one od razu, tylko z niewielkim opóźnieniem. Kiedy spółka dostała środki z emisji, miała za co produkować i kiedy zaczęła to robić, to chwilowo pogorszyły się wyniki po to, aby później zwróciło się to z nawiązką. Oby tylko nie wpakowali się znowu w złe długi, choć zapewniają, że staranniej dobierają sobie kontrahentów.
Nikt z nas chyba tego nie wie. Ludzie się boją, mój kumpel dzisiaj się wysypał, wolał ratować resztki kapitału. Fakt jest taki, że zjechało z 16 do 10 bez infa i bez odbicia.
Ja też się boję.. Źle mi się to kojarzy...pamiętacie wywalanie dużych wolumenów bez infa na początku lutego..? teraz zamiast dużych wolumenów mamy dużą dynamikę spadków.. Ja pamiętam.. bo myślałem wówczas, że łapie okazję.. nie wiem czy się czegoś nauczyłem bo nadal łapię.. poczekamy i zobaczymy..