na takiej zasadzie, to nigdy, nigdzie, nie moglby dzialac fundusz private Equity - na koniec dnia, to sa wszystko tylko papiery :/ ale wracajac do Getta - http://www.businessinsider.com/gett-ceo-plans-to-double-size-of-randd-in-israel-2016-9?IR=T
Czyli, że co? PEM zarządza inwestycjami Volkswagena i dostaje od tego prowizję? Jak możesz to rozwiń ten temat bo ja tego na serio nie rozumiem...jak oni zarobią na tym, że VW inwestuje?
nie chcę wyjść na jakiegoś rzecznika spółka... wrzuciłem tego linka, żeby pokazać, że wedle zapowiedzi społki, jest w portfolio unicorn. ktos rzucił że spółka to zapowiadała i cisza - a to nieprawda. I że nie jest to tylko wycena PEMu (nawet nie PEMu tylko chyba TFI), tylko potwierdzona przez CEO Gett. To jeden wątek.
A teraz drugi - czy PEM zyskuje/zarządza inwestycjami VW... Jasne że nie. PEM ma w Gett chyba coś koło 2%; mało, ale to i tak jedna z ich większych pozycji. A na czym zarabia PEM - na wzroście wartości aktywów (wycenie). Jak kupowali te swoje 2%, to udział był warty 'x'. teraz, wszedł VW, wartość Gett wzrosła, więc i wartość posiadanego pakietu też poszła w góre. Przełożenie jest takie, że wzrost wartości dane aktywa, przekłada się na wzrost wyniku danego funduszu, i ma doprowadzić do wypłaty opłaty zmiennej (dla PEM - na tym oni zarabiają). Ale to nie zależy od jednego Getta tylko też innych spółek w funduszu.
O ILE KTOŚ OD NICH KUPI TE AKCJE ! Wątpię aby byli wstanie upłynnić większość tych cudownych inwestycji. Zapewne fakty są takie, że niektórzy udziałowcy z "grona przyjaciół" już połapali się w tym i sprzedają akcje. Na dodatek płynność zerowa. Czyli zero zainteresowania tymi akcjami musi być czymś spowodowane.