Po ostatnich sesjach i ponownym spadku kursu wyglada na to, że nie rusza nikogo możliwe podjęcie decyzji o sporej dywidendzie na NWZA 19 września. Czy to normalne zachowanie kursu czy ktoś dalej trzyma tu stery?
Pytam ponieważ kurs jest w bardzo długim trendzie bocznym, ponad 60% brakuje mu do historycznych maksimów, gdzie na kursie sporej liczby spółek z sWIGu widać jak notują właśnie swoje historyczne maksima.
Dodatkowo ostatnie przejęcia oraz naprawa sytuacji w czeskim zakładzie kompletnie nie ruszyły kursem akcji, a każda choćby drobna potencjalnie negatywna informacja powoduje że kurs leci min. 10-15% w dół.
Ja już pomału tracę cierpliwość, a mam SNS około 5 lat. Było lepiej raz gorzej, ale nigdy nie było tak długich boków. Moja teoria jest taka, że jako jedna z naajbardziej stalilniejszych finansowo spółek, a zarazem tanich akcji, jest znakomitym polem do popisu dla spółdzielni graczy i innych szulerów, a właścicielom na razie nie zależy na wzrostach bo i po co, jak dywidendy nie ma, a zysk przeznaczyli na zakupy i inwestycje.
Ciekawe co ustala na nwza w poniedziałek... Jeśli przeznaczą jakiś kapitał na poczet zaliczki lub ewentualnej dywidendy to kurs może odbić jednak trzeba trzymać rękę na pulsie... Bądźmy dobrej myśli...