na swoim rachunku powinieneś mieć prawa poboru - nie wiem w jakim biurze masz rachunek - ale w mBanku klikasz owe prawa poboru i składasz zapis, podejrzewam że gdzie indziej jest podobnie
Dajcie spokój z tym szukaniem, aby mieć możliwość zapisania się na akcje wykorzystując pp to trzeba było mieć akcje 10 czerwca 2016. Kto sprzedał akcje przed tą datą lub kupił po tej dacie niech nie szuka pp na rachunku. Pewnie są tacy co to nie mają teraz akcji a pp im wiszą na rachunku i ciągle się zastanawiają, ale takich jest niewielu, bo raczej wszyscy biorą akcje mimo, że teraz jest kurs utrzymywany przy 10 gr aby właśnie zniechęcić ich do zakupu. Bo bardzo, bardzo wielu czeka i złożyło zapis dodatkowy na niewykorzystane pp. W następnym tygodniu zacznie się mozolna wspinaczka kursu na początek na 20 gr - zobaczycie, że tak będzie.
No niby ja? Przecież gdyby teraz cena akcji była po 20 gr to wszyscy wzięliby akcje przysługujące prawom poboru. A gdy cena akcji jest bliska 10 gr to po co kupować poprzez pp i mrozić gotówkę na czas kiedy akcje pojawią się w obrocie, a może to być i 6 miesięcy. Gdy ludzie nie kupią akcji poprzez pp, to zostaną one (te nie obejmujące akcji) podzielone na tych co złożyli zapis dodatkowy i wielu na 1 akcję z 10 czerwca będzie miało aż 2 pp bo tu chodzi aby mieć akcje jak najtaniej czyli po 10 gr i sprzedać drożej. Jeszcze będzie niezła jazda na Presto.
To była niecierpliwość tych co chcą kupić akcje a nie mają możliwości złożenia zapisu na akcje bo nie mają pp. Trochę się wyrwali na 14- a nawet na 15 gr więc zostali zasypani aby się nie wychylali, bo jeszcze nie jest czas na wzrosty. Teraz idzie walka o to aby ludzie nie nie złożyli zapisu na pp do końca obecnego tygodnia. Czas wzrostów nadejdzie za 2-3-4 tygodnie ale gwizdek do wzrostów będzie za tydzień w poniedziałek. Jednak przez bieżący tydzień nie ma co liczyć na jakiekolwiek wzrosty.
no wiekszych glupot to nie czytalem :-) phhhiiiiihihihihi dostaną pieniazki z emisji i beda mieli gdzies gleboko rynek i kurs tak samo bylo na baby=goldwyn=novina ludzie objeli emisje kurs sie kisil w miejscu przez dluuuuugiiii czas pozniej split i ludzie ciagle w plecy przez kilka lat powiedz dlaczego mieli by kurs ciagnac do gory po objeciu akcji przez ulice? jaki sens? co innego jezeli spolka by objela emisje to mieli by pod co ciagnac do gory, zeby drozej sprzedac ulicy. i wogole kto ma to ciagnąc do góry?
Tą waszą podbitkę to zrobiła ulica. Zobaczyli plus 20% i pociągnęli na plus 40% i górne widły. Teraz są zapakowani z taką średnią jak ci co kupią akcje po 10 gr z pp bo 10 czerwca akcje były po 16 groszy
Skoro główni kupili akcje 50 mln szt. i z tego 40 mln akcji oddali posiadaczom obligacji i oni wzięli je jako zastaw to znaczy, że muszą one mieć odpowiednią wartość ktora po przeliczeniu wynosi minimum 15 gr czyli w niedługim czasie będą warte ze 20-25 gr, poczekajcie nieco dłużej niż dobę.
Od razu tak z grubej rury. Napisałaś o zniechęceniu do pp, a ja zadałem w związku z tym proste pytanie. Dla mnie jest całkowicie odwrotnie niż piszesz. Potrzebują najprawdopodobniej gotówki jak powietrza. A dlaczego tak uważam?
Miała być wypłacona dywidenda, a nie była. Starali się o dotację, niestety nie powiodło się i złożyli środek zaskarżenia. Nie wiadomo jak zakończy się procedowanie przed PARP-em. Faktem jest, że starają się również spółki zależne ale nie wiadomo czy zakończy się to otrzymaniem dotacji. Ciągłe wydłużanie terminu na objęcie pp.
Jak to można interpretować? Choć wskazać należy, że napisali na tym forum, że Spółka wykazał sporą gotówkę w raporcie za II kwartał. Nie wiem, tak dokładnie nie analizowałem. Ale to są wyłącznie moje subiektywne spostrzeżenia. Może mylę się, a Ty masz rację. Niech każdy samodzielnie dokonuje wyboru.
Strasznie dziewczyno mieszasz. Wiadomo ze jak spada z kilku zlotych na grosze to jest przekret, a potem sa podbitki. Wiadomo rowniez ze malo kto kupi pp, no chyba ze juz by wyciagneli na kilkadziesiat groszy. Przesuwanie pp swiadczy, ze o zadnej redukcji na pp nie moze byc mowy...
Te prawa poboru nigdy nie będą akcjami - przekonacie się w długim czasie może 2 lub 3 lata! Ta spółka nie ma nic do zaoferowania oprócz PP i naciągnięcia na nie głupców ,którzy dadzą się podejść!
Dnia 2016-09-06 o godz. 10:32 ~normalny napisał(a): > Te prawa poboru nigdy nie będą akcjami - przekonacie się w długim czasie może 2 lub 3 lata! Ta spółka nie ma nic do zaoferowania oprócz PP i naciągnięcia na nie głupców ,którzy dadzą się podejść!
Jak to iema nic do zaoferowania? Zaoferowała podbitkę oferując świeżą ciepła makulature po naście groszy :)))) Ciekawe na ile teraz spadnie 8gr 5gr?
w przypadku braku zapisów drobnych na nowy papier dotychczasowi większościowi akcjonariusze mają prawo objąć akcje poprzez zapis dodatkowy i to by tłumaczyło dlaczego jest tak uwalony kurs....., a przesuwanie terminu to zwykłe alibi dla prezesa - drobni nie chcieli więc duzi musieli objąć, dopiero wtedy kurs pójdzie na 20 i na 30 gr aby oni mogli sprzedać akcje tym co nie chcieli kupować po 10 gr - wszystko legalnie i przejrzyście
Dnia 2016-09-06 o godz. 12:56 ~niedowiarek napisał(a): > w przypadku braku zapisów drobnych na nowy papier dotychczasowi większościowi akcjonariusze mają prawo objąć akcje poprzez zapis dodatkowy i to by tłumaczyło dlaczego jest tak uwalony kurs....., a przesuwanie terminu to zwykłe alibi dla prezesa - drobni nie chcieli więc duzi musieli objąć, dopiero wtedy kurs pójdzie na 20 i na 30 gr aby oni mogli sprzedać akcje tym co nie chcieli kupować po 10 gr - wszystko legalnie i przejrzyście >
MArzenia, tu kurs idzie wdół, kwestia czasu i 9,8... nic nie robią, nie chcą im dac dotacji, , kolejny gniot nc.
Dnia 2016-09-06 o godz. 14:45 ~niedowiarek napisał(a): > nic nie robią ? > no to skąd te kominy w ofercie w psb, skąd zyski, czy to gniot czy wałek ?
I co masz z tych zysków , spadki ? Wala akcje w rynek od miesięcy i oni mają zyski a ludzie strate. Skąd te spadki z 2,5 ZŁOTY na 10 GROSZY, czy to nie gniot?
Chętnych po 0,11 juz niema , kiszona dalej i wywalanie pod te świetne zyski.