Ostatnio można tutaj na forum poczytać o spółce NEWAG nieprzychylne komentarze, że zarząd nie dba o małych inwestorów, że ktoś manipuluje kursem (jakiś tłusty miś - cholera wie kto niby ma być), a to ktoś założy nowy wątek "żałosny ten newag". A moje pytanie jest następujące, czy ktoś jest w stanie przedstawić bez tego całego jęczenia sytuację firmy i jej perspektywy na najbliższy rok? Być może fakty przemawiają za inwestowaniem w spółkę a problemem małych inwestorów jest brak cierpliwości.
To ja mam propozycje na temat konkretu. Niech Zarząd coś przedstawi, bo jak na razie nie publikuje żadnych prognoz... To jest kompletnie nieprofesjonalne. Co do cierpliwości, może lepiej przeanalizuj wykres 36 miesięczny, zanim napiszesz o braku cierpliwości.
Miałem na myśli ostatnie kilka miesięcy, pewnie tak jak Ty chciałbym usłyszeć zapewnienia i wizje zarządu co do przyszłości spółki. Jednak jest pewna stara prawda odnośnie jakości zarządzania, która mówi że " po owocach ich poznacie". Wygrane przetargi, inwestycje i rozwój spółki, tego bardziej oczekuję o zarządu, niż zapewnień i snucia planów.
Szukasz jakiś informacji? Znajdź sobie w necie publikację rocznych wyników Newagu za 2015. Tam w raporcie znajdziesz to czego szukasz tj. sytuację rynkową, perspektywy rynku etc. To naprawdę nie jest trudne. Zarząd nakreślił w tymże raporcie to co czeka spółkę w 2016 r. Oczywiście to nie wszystko, co sprawia że można śmiało podejmować decyzje inwestycyjne. Liczy się także i makro gospodarka, sytuacja giełdy i wpływ politycznych decyzji na jej rozwój i wzrosty bądź spadki notowanych na niej spółek. Ktoś napisze, że i to nie wszystko i będzie pewnie miał rację. Tych elementów jest wiele i także te są ważne jak chociażby tak prozaiczne głupie gadanie o "tłustych misiach" manipulujących rzekomo kursem. I chyba nie poprawia taka czcza paplanina notowaniom spółki.
Może masz uczciwe podejście, ale dalece naiwne dlatego nie zauwazasz faktow. A one sa takie ze kurs szoruje po dnie a insiderzy sypia akcjami jeszcze nizej lub tna dywidende bojuz zarobili swoje np. upychając akcje do spolek zaleznych. Teraz kurs ich nie interesuje.