• Dwie nowe umowy Autor: ~Gallileo [188.146.132.*]
    Dwie nowe umowy:
    -kolejny etap Osiedle Marian (15mln)
    -osiedle w Tarnobrzegu (5mln)
  • Re: Dwie nowe umowy Autor: ~Gallileo [77.252.115.*]
    Wikana podpisała umowy na wykonanie inwestycji łącznie na 153 lokaleISBnews - Biznes
    18 Sie 2016, 14:47

Warszawa, 18.08.2016 (ISBnews) - Spółki z grupy Wikana podpisały umowy na generalne wykonawstwo budynków A4 i A5 Osiedla Marina w Lublinie oraz I etapu inwestycji Nova Targowa w Tarnobrzegu. Umowy przewidują, że projekty zakończą się odpowiednio w grudniu i sierpniu 2017 r. Łącznie w obu projektach powstaną 153 lokale, podała spółka."Generalnym wykonawcą dla budynków A4 i A5 Osiedla Marina będzie Lubelskie Przedsiębiorstwo Budowlane. W ramach kontraktu, wycenionego na 15,8 mln zł, generalny wykonawca wybuduje na działce położonej w rejonie ulic Ks. L. Zalewskiego i A. Słomkowskiego, w bezpośrednim sąsiedztwie Zalewu Zemborzyckiego, budynki z 108 lokalami. To III etap jednej z flagowych inwestycji Wikana w Lublinie. Do tej pory giełdowy deweloper postawił w ramach projektu trzy budynki z 153 lokalami, a posiadane w tej lokalizacji grunty pozwalają na wybudowanie w kolejnych etapach dodatkowych 188 lokali" - czytamy w komunikacie.Z kolei realizację I etapu inwestycji Nova Targowa, zlokalizowanej przy ul. Targowej w Tarnobrzegu, powierzono firmie REM z siedzibą w Malinie. Wartość kontraktu wykonawczego to 5,8 mln zł. W ramach etapu powstanie 45 lokali, podczas gdy cały projekt zakłada powstanie 120 lokali, podano również."Pozytywnie oceniamy perspektywy rozwoju na tarnobrzeskim rynku mieszkaniowym. Nova Targowa, dzięki atrakcyjnej lokalizacji oraz dostosowanym do oczekiwań klientów metrażom i układom oferowanych mieszkań, ma wszelkie predyspozycje ku temu, by stać się lokalnym bestsellerem" - skomentował prezes Robert Pydzik, cytowany w komunikacie.Grupa Wikana to jeden z największych deweloperów działających w południowo-wschodniej Polsce. Od 1997 roku akcje spółki notowane są na warszawskiej giełdzie. W 2015 roku Wikana sprzedała 251 mieszkań.
  • Re: Dwie nowe umowy Autor: ~czarny [93.105.177.*]
    Skoro jest tak dobrze to czemu jest tak źle ? ? ?
  • Re: Dwie nowe umowy Autor: ~Gallileo [79.191.56.*]
    może odpowiedzią jest to wezwanie? mam wrażenie, że kurs zostal zdołowany do 1zł by miec jak najniższą srednią z 6 miesiecy pod katem wezwania, a teraz te czterotysieczne hamulce ktore pojawiają się po prawej stronie i likwidują każda próbę wzrostów rowniez nie sa przypadkowe a sluzą temu by odebrac jakiekolwiek argumenty ze wyznaczona cena wezwania jest za niska. Zobaczymy co wydarzy się po 31 sierpnia, kiedy wezwanie zakończy się i opublikują kolejny raport.
  • Re: Dwie nowe umowy Autor: ~zaxy [130.255.152.*]
    średnia była chyba niższa,
    te 10 tysięcy akcji mogli sobie kupić taniej bez robienia szopki z wezwaniem,
  • Re: Dwie nowe umowy Autor: ~Gallileo [79.191.56.*]
    średnia byla niższa (1,78), ale wlasnie dzieki temu, że zjechali z kursem na pol roku na 1zł, poza tym 10 tysięcy z wezwania to jedno, ale pytanie ile kupili wtedy, gdy szarpnęto z 1zł na 2,50 bo jestem pewien ze ma to z tym związek. Poza tym wezwanie zgodnie z przepisami musieli zrobić, a zrobili je własnie tak aby skupić jak najmniej w jak najmniejszej cenie
    ja bazuję tylko na tym co Ty piszesz,
    a piszesz, że zaniżyli kurs, by w wezwaniu była niska cena, a mogli dać niższą,
    piszesz, że musieli ogłosić wezwanie, a jednocześnie, że nie osiągną po wezwaniu 66%, więc na jakiej podstawie musieli ogłosić wezwanie?
  • Re: Dwie nowe umowy Autor: ~Gallileo [79.185.62.*]
    Zgadza się, uważam, że jest to możliwe że zaniżyli kurs by zebrać najtańsze akcje, a przy okazji zrobic duży obrót pod kątem planowanego (wymuszonego prawem) wezwania. Średnia z 6 miesięcy wyszła 1,78, ale ci wspaniałomyślnie dali 2,03. Mogli to zrobić, bo kupują śladowe ilości, a pr-owo ładnie to wyglada, bo przecież mogli dać 1,80, a dają 20% wyżej. Nikt nie może się przyczepić że niska cena, a różnica w koszcie przy takiej ilości to tysiąc dwa tysiące złotych?
    Wezwanie musieli zrobić. Na poczatku myślałem, że to wewanie ma na celu przekroczenie 66%, ale tak naprawde jest to wezwanie związane z przekroczeniem 33%. Po połączeniu Wikany z Mastersem B. mieli ponad 60%, ale potem zaczeli to dzielić i w wyniku tego rózne cypryjskie szemrane spółeczki i fundusze miały nie wiecej niż 33%. Teraz, gdy rząd najwyrazniej bierze się za takich łączą to z powrotem pod szyldem AgioFunds TFI SA . Po skupieniu tych 9 tysiecy sztuk akcji będą mieli 65,9999%
    patrząc na to co pokazali do tej pory, to sądzę iż mają w dupie co kto sobie pomyśli o cenie w wezwaniu,
    mam wrażenie, że w związku z dużym zaangażowaniem finansowym w tą spółkę, straciłeś całkowicie obiektywne patrzenie,

• Re: Dwie nowe umowy Autor: ~Galileo [79.185.62.*]
    Ale ja nie mowie o robieniu akcjonariuszom dobrze tylko o szukaniu sobie alibi i odebranie argumentow ze cos jest nie tak. Juz raz wpakowali sie na mine zwiazana z wezwaniem. No ale masz prawo tak myslec. Byc moze jest w tym racja, moze nie.
    czy szuka sobie alibi ktoś, kto działa zgodnie z prawem, a wezwanie po 1.80 byłoby zgodne
    po latach działania na granicy prawa zostały stare nawyki, poza tym mam wrażenie, że akurat to czy wezwanie jest po 1,80 czy po 2,03 ma w tym momencie najmniejsze znaczenie
    wcześniej argumentowałeś, że ma znaczenie
    to zależy z jakiej patrzysz perspektywy, z mojej perspektywy (jak i mojego portfela) nie ma żadnego
    a z jakiej ma znaczenie
  • Re: Dwie nowe umowy Autor: ~nowynamastersie [46.174.215.*]
    Dnia 2016-08-21 o godz. 16:47 ~zaxy napisał(a):
    > średnia była chyba niższa,
    > te 10 tysięcy akcji mogli sobie kupić taniej bez robienia szopki z wezwaniem,

też to miałem napisać po ogłoszeniu wezwania ale mi się nie chciało tego zrobić myśląc że to jest oczywistością oczywistą w najprostszej postaci, tak też zgadzam się z tym poglądem
    Zaxy, tak jak wspomniałeś argumentowałem to już wcześniej
    Nowy na mastersie, powtarzam, zgodnie z przepisami po swoich ruchach na akcjach w kwietniu wezwanie musieli zrobić

• Re: Dwie nowe umowy Autor: ~nowynamastersie [46.174.215.*]
    Dnia 2016-08-22 o godz. 15:03 ~Gallileo napisał(a):
    > Zaxy, tak jak wspomniałeś argumentowałem to już wcześniej
    > Nowy na mastersie, powtarzam, zgodnie z przepisami po swoich ruchach na akcjach w kwietniu wezwanie musieli zrobić
    >

obowiązujące przepisy w tym zakresie znam, zrobili co zrobić powinni tworząc jeden warszawski twór-fundusz w miejsce "cypriady"
    dokładnie
  • Re: Dwie nowe umowy Autor: ~Gallileo [79.191.146.*]
    Jeszcze jedna umowa

Zawarcie przez spółkę zależną istotnej umowy
    2016-08-29 18:31:00

Spis treści:
    1. RAPORT BIEŻĄCY
    2. MESSAGE (ENGLISH VERSION)

3. INFORMACJE O PODMIOCIE
    4. PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ 

KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 47 / 2016 Data sporządzenia: 2016-08-29 Skrócona nazwa emitenta WIKANA Temat Zawarcie przez spółkę zależną istotnej umowy Podstawa prawna Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne. Treść raportu: Zarząd WIKANA S.A. („Emitent”) informuje, iż w dniu 29 sierpnia 2016 roku spółka zależna Emitenta - WIKANA PROPERTY Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością BETULA S.K.A. („Spółka”) - zawarła z „ST INVEST” Zbigniew Tarłowski, Karol Szczech s.c. („Wykonawca”) umowę o wykonanie robót budowlanych („Umowa”) związanych z realizacją budynku mieszkalnego wielorodzinnego B oraz wykonaniem zagospodarowania terenu w ramach II etapu inwestycji pod nazwą „Klonowy Park” w Janowie Lubelskim.
    W ramach budynku B powstaną 24 lokale.
    Termin realizacji Umowy został ustalony na 31 sierpnia 2017 r.
    Wynagrodzenie za wykonanie przedmiotu Umowy jest ryczałtowe i wynosi 3,2 mln zł netto.
    Umowa przewiduje kary umowne ze strony Wykonawcy m.in. w przypadku nieterminowej realizacji przedmiotu Umowy, jak również z tytułu nieterminowego usunięcia wad w ramach gwarancji/rękojmi czy odstąpienia od Umowy przez Spółkę z winy Wykonawcy. Jednocześnie Spółce przysługuje prawo do dochodzenia odszkodowania uzupełniającego do wysokości faktycznie poniesionej szkody, jeżeli wartość szkody przekracza kwotę uzyskanych kar umownych. Z kolei Wykonawca jest uprawniony do otrzymania kary umownej od Spółki m.in. z tytułu odstąpienia Wykonawcy od Umowy z winy Spółki czy zwłoki w dokonaniu odbioru końcowego. Kary umowne mogą być naliczane z różnych tytułów łącznie, przy czym kary umowne z wszystkich tytułów nie mogą one przekraczać 10% wartości Umowy.
    Pozostałe warunki Umowy, w tym w zakresie odstąpienia od niej, nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów.
    Umowa nie została zawarta z zastrzeżeniem warunku lub terminu.
    Umowa spełnia przyjęte przez Emitenta dla tego typu umów kryteria uznania za istotną.
    http://rta24.eu/ile-za-mieszkanie-przy-targowej-jest-pozwolenie-na-budowe-blokow/
[x]
WIKANA -0,64% 7,80 2025-10-14 11:40:19
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.