Ale obserwuj Makolab, też dziś publikują raport kwartalny. Te 2 spółki są często porównywane ze sobą z jakichś powodów, przy czym PGS odjechał z 1zł na 15zł, a Makolab tylko z 1zł na 2zł przez ostatnie lata.
Tendencje wzrostowe mogą się jednak szybko na tych spółkach odwrócić.
Dnia 2016-08-12 o godz. 12:43 ~abc napisał(a): > Ale obserwuj Makolab, też dziś publikują raport kwartalny. Te 2 spółki są często porównywane ze sobą z jakichś powodów, przy czym PGS odjechał z 1zł na 15zł, a Makolab tylko z 1zł na 2zł przez ostatnie lata. > > Tendencje wzrostowe mogą się jednak szybko na tych spółkach odwrócić.
Byłem , dziękuję, nie wracam. Od roku długiego czasu już słyszę, że Makolab będzie drugim PGS-em. Jakoś słabo im to wychodzi. Ale życzę powodzenia na Makolabie.
Dnia 2016-08-12 o godz. 12:59 ~comp-science napisał(a): > Dnia 2016-08-12 o godz. 12:43 ~abc napisał(a): > > Ale obserwuj Makolab, też dziś publikują raport kwartalny. Te 2 spółki są często porównywane ze sobą z jakichś powodów, przy czym PGS odjechał z 1zł na 15zł, a Makolab tylko z 1zł na 2zł przez ostatnie lata. > > > > Tendencje wzrostowe mogą się jednak szybko na tych spółkach odwrócić. > > Byłem , dziękuję, nie wracam. Od roku długiego czasu już słyszę, że Makolab będzie drugim PGS-em. Jakoś słabo im to wychodzi. Ale życzę powodzenia na Makolabie.
Zobaczymy po raporcie, póki co na dziś Makolab +4,65% a PGSSOFT -4,17%
Zerknąłem na raport Makolabu. Nie wygląda to dobrze. Porównując zysk obu spółek w Q2: Makolab: -0.4 mln PGS: 2.5 mln + 1.5 mln (księgowe odliczenie walut) = 4 mln (faktyczny zysk)
Nie trudno się więc dziwić, że Makolab traci/stracił zaufanie inwestorów.
super to dopiero bedzie III i IV kw. pokaza na co stac te spolke. sporo sie skorekcilo ostatnio byla okazja do dobrania. pon. sesja z duzymi obrotami obiecujaca.
Dnia 2016-08-12 o godz. 12:39 ~abc napisał(a): > Przychody 2Q2015 14mln, 2Q2016 17 mln > Zysk 2Q2015 3,2 mln, 2Q2016 2.4 mln > > Rok temu na 14 mln przychodu zrobili 3,2 mln zysku, w tym roku na az 17 mln przychodu zysk to tylko 2.4 mln. > > Stąd mój wniosek, że marże spadły. > > Na jeden mln przychodu rok temu przypadało 228 tys zl zysku (marza 22,8%) > Na jeden mln przychodu w tym roku przypada 141 tys zl zysku (marza 14,1%)
Niestety obserwuję, że inwestorzy czytają raporty ale ich nie rozumieją. Posługują się wskaźnikami jako formułami liczbowymi, zupełnie odrywając je od pozostałych danych.
W Q3 rentowność handlowa wyniesie powyżej 30% (co będzie rezultatem wykonania niezbędnych ustawowo księgowań). Czy to będzie oznaczać, że marże 2-krotnie wzrosły w stosunku do Q2?
Zatem obliczajmy wskaźniki, patrzmy na liczby ... ale jednocześnie starajmy się zrozumieć z czego one wynikają.