• Od kiedy PEX jest na 2 fixach? Autor: ~KK [178.43.223.*]
    Bo to oznacza status CLCA , no i brak transakcji mimo rownowazacych sie ofert K/S, jak rozumiem.
    Ale informacji o tym ze zostal dany na 2 fixingi jakos nigdzie nie zauwazylem, kiedy to sie stalo i jakie uzasadnienie?

P.S.zastanawia mnie tez czy byla kiedykolwiek w historii GPW spolka o nizszych podstawowych wskaznikach C/WK i C/Z ...
  • Re: Od kiedy PEX jest na 2 fixach? Autor: ~Aj [217.99.124.*]
    ja z kolei nie pamiętam już kiedy peixin był notowany w systemie notowań ciągłych, nie chce mi się szukać czy był o tym jakiś komunikat, chyba nie. a spółka została przeniesiona z oczywistego powodu: bardzo niska płynność (obroty). jeśli obroty wzrosną ponownie powyżej jakiegoś progu w dłuższym czasie, to na pewno spółka zostanie ponownie zakwalifikowana do systemu notowań ciągłych, trudno jednak przewidywać czy obecne zwiększone (nieco) obroty utrzymają się w dłuższym terminie, czy to tylko chwilowy atak spekulantów
  • Re: Od kiedy PEX jest na 2 fixach? Autor: ~KK [178.43.223.*]
    Aj, dzieki za merytoryczna odpowiedz (dwie nawet), to taka rzadkosc na tym nieszczesnym forum ;)
    Jednoczesnie jednak nie wyjasnia mi ona za wiele - jestem ciekaw nie tylko konkretnej daty oraz precyzyjnego
    komunikatu w sprawie tej spolki - ale, przy okazji (bo ogolne zasady o ktorych piszesz, znam) - poznania faktow
    jakie sa precyzyjne kryteria tej decyzji oraz odwrocenia jej - przyznam ze mimo stazu dosc dlugiego na bananowej,
    nie znam ich i nie umiem znalezc. Czy istnieja?

Ten brak wiedzy to stad ze nigdy nie zdazylo mi sie podazac ze spolka w dol - nie zakochuje sie w nich, staram sie miec ciasne
    stop lossy, i PEX brany gdzies w okolicach debiutu po 25 - redukowany nieustanie, resztki wywalalem cos po 10 kiedy byl czas
    brac 11b przez kilka dni od 15 do 30 .. (jak to pamietam) - a i tak byl moja najwieksza porazka gieldowa w zyciu.
    Przygladam sie temu co jest .. i ogarnac to co tu sie wydarzylo, naprawde nielatwo :)
  • Re: Od kiedy PEX jest na 2 fixach? Autor: ~Aj [83.5.182.*]
    Tak się zastanawiam, jakie właściwie te kryteria GPW odnośnie obrotów są. Bo np. jeśli free float jest bardzo mały, to wiadomo, że nigdy nie będzie super obrotów na takiej spółce, więc co, jest ona skazana na notowania na fiksingach? W przypadku Peixinu FF wynosi tylko 20%. Z drugiej strony w tamtej publikacji piszą, że nowe spółki na parkiecie niejako z automatu trafiają na notowania ciągłe. Peixin, jak pamiętamy, też tam był, no ale wtedy miał też animatora. Pamiętamy też, że zrezygnował z animatora i firmy od PR w Polsce. Cóż, najwidoczniej nie widział w obu tych przypadkach sensu, bo chyba byłoby go stać...
  • Re: Od kiedy PEX jest na 2 fixach? Autor: ~bankier [83.20.133.*]
    Też jestem tu krótko i ten temat mnie ciekawił. Nie widze nawet żeby Giełda podała komunikat i powód. Chyba tak nagle z dnia na dzień sobie nie przeszło na dwa fixy co ? Są tu jacyś starzy posiadacze akcji ? Jak to sie stało ?
  • Re: Od kiedy PEX jest na 2 fixach? Autor: ~Aj [217.99.124.*]
    Cytat z publikacji "Zasady obrotu giełdowego":
    "Decyzje o tym, w jakim systemie są notowane poszczególne instrumenty finansowe podejmuje Zarząd Giełdy. Głównym kryterium klasyfikacji jest płynność obrotu.
    Istnieje możliwość przeniesienia akcji spółki z notowań jednolitych do notowań ciągłych. Jest to możliwe, gdy akcje spółki wykażą się odpowiednio wysoką płynnością i wartością obrotów. Dodatkowym czynnikiem sprzyjającym przeniesieniu akcji danej spółki do notowań ciągłych jest podpisanie przez nią umowy z animatorem emitenta, który będzie wykonywał swe obowiązki na zasadach określonych dla animatora rynku.
    Możliwa jest również zmiana systemu notowań w odwrotnym kierunku – akcje spółki z notowań ciągłych mogą trafić do notowań jednolitych. Główną przyczyną takiej sytuacji jest znaczący spadek płynności obrotu"
  • Re: Od kiedy PEX jest na 2 fixach? Autor: ~viola [195.42.249.*]
    Wzrosna obroty to zmienimy na ciągłe, ta spólkę jak zadko którą na to stać, tylko musimy poczekac trochę na tym wolumenie, potem kilka artykółów dotyczących wskaźników tej spółki potem kurs 4 a potem ciagłe, no i potem jeszcze wyżej.

Uważam że to prawdopodony scenariusz, choć oczywiście dla mnie to wishfulthinking
[x]
PEIXIN 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.