A to moje wyliczenie. W pierwszym półroczu 2015 roku sprzedali 95 mieszkań i 22 garaże a zysk netto JHM (bez grupy) był 5.532 tys. zł. W pierwszym półroczu 2016 roku sprzedali 45 mieszkań i 19 garaży. Choć garaży prawie tyle samo ale mieszkań ponad połowę mniej, co by wskazywało na około 50%. Tylko że w 2016 roku sprzedają już resztki, których wcześniej nie sprzedali a skoro teraz sprzedają to z dużym bonusem. Sporo wydają na reklamę nowych mieszkań, które będą sprzedawać od przełomu września/października a i na biura sprzedaży w Katowicach, Rumi, Koninie i Żyrardowie no bo jednak zawarli do 30 czerwca aż 122 umów przedwstępnych, co w sumie też nie są małe koszty. W takim razie ja typuję zysk netto na 30 czerwca 2016 roku w wysokości 25% zysku półrocznego w 2015 roku, tzn. 1.380 tys. zł (5.532 tys. zł x 0,25) Na tego kto wytypuje najbardziej zbliżony wynik czeka nagroda niespodzianka.
Wg mnie pomiędzy 2-3 mln , developerka jest tylko częścią tego biznesu , Marywilska ciągnie nieźle wynik . Sposób księgowania inwestycji też jest ważny .
Dnia 2016-08-06 o godz. 18:19 ~Robi napisał(a): > Wg mnie pomiędzy 2-3 mln , developerka jest tylko częścią tego biznesu , Marywilska ciągnie nieźle wynik . > Sposób księgowania inwestycji też jest ważny .
Zaznaczyłem, że chodzi tylko o JHM a nie o grupę - Marywilska nie liczy się do jednostkowego ale do grupy. Więc co myślisz o wyniku jednostkowym JHM ?
Jednostkowy może być około 0 , bo najprawdopodobniej zaksięgują dywidendę już w II kw. Ale jednostkowy nie jest tak istotny , masz udziały w całej grupie a nie tylko w JHM .
No i masz odpowiedź - 0,345 mln. Typowałem 0 - ponieważ jestem akcjonariuszem długoterminowym i wiem co naprawdę dzieje się w spółce , dlatego zaznaczyłem dużo wcześniej - cały 2016 r . przeznaczam na akumulację . Kto che niech się śmieje teraz , ja pośmieję się za rok .Dalszej miłej zabawy - dla grających na spadki .Dal niedowiarków sama Marywilska warta jest ponad 110 mln . i nie mówię tylko o wycenie ewidencyjnej ale również dochodowej .
Chyba nie do końca zrozumiałeś . To jest tylko jednostkowy , skonsolidowany nie rewelacyjny ale nie będzie zły . Zasadnicze znaczenie ma wynik roczny i perspektywy na następne lata .A o tym zdecyduje zainteresowanie lokalami z nowych inwestycji .O tym przekonamy się jeszcze w tym roku .
A wy widzicie że polowy z tych sprzedanych mieszkań nie oddadza w tym roku bo je wybuduja dopiero w 1Q 2017 roku i zysk roczny za 2016 bedzie nnajslabszy od 5 lat na akcje , Ale koszty zarzadu wam rosna Ale zawsze mozna życ marzeniami
Najwazniejsze że Migros ma zysk Tu sie nie liczy u chlopakow że c/z spadla im wystarcz że firma sprzedaje i juz z tego sa zadowoloni po co im to macisz
To ja się przyłączam do typowania wyniku, wg mnie: Zysk netto za H1 2016 (skonsolidowany) około 3,1 mln Zysk netto za Q2 2016 (skonsolidowany) około 1,33 mln