patrząc na tą stronę widać, że ktoś zajął sie kompleksowo tematem. Podłoża, osłony eko z odpadów wełnianych Golaba - to jedno, nawozy drugie. Scalenie projektów i wejście na duzy parkiet mogłoby postawic Spółke Golab przed nowymi mozliwościami rozwoju .
Za raportem: http://www.fertilan.pl/images/27-biorewit-raport_laika.pdf
"WDROŻENIA PRODUKTÓW UZYSKANYCH W TRAKCIE REALIZACJI PROJEKTU BIOREWIT. Produkcji na skalę przemysłową biodegradowalnych podłoży do bezglebowej uprawy roślin szklarniowych, biodegradowalnych włóknin oraz nawozów organicznych podjęły się firmy Golab S.A., i Poltops Sp. z o.o. z siedzibą w Żaganiu przy ulicy Dworcowej 45. Wymienione firmy zajmują się produkcją i sprzedażą wyrobów gotowych oraz półproduktów z wełny. W trakcie produkcji powstaje dużo odpadów wełnianych, które mogą być wykorzystane do produkcji biodegradowalnych podłoży i biodegradowalnych włóknin jak również jako dodatek do nawozów organicznych wzbogacających je w zawartość azotu. Firma Golab S.A wystąpiła do Instytutu Ogrodnictwa o sprzedaż patentu nr 213622 pt. „Wielowarstwowe podłoże uprawowe i urządzenie do formowania wielowarstwowego podłoża uprawowego”, natomiast firma Poltops Sp. z o.o. odkupiła patent nr 215009 pt.”Włóknina biodegradowalna do zastosowań w agrotechnice”. Na zasadzie porozumienia stron przekazano firmom certyfikaty PCBiC na produkty otrzymane w ramach realizacji projektu. Obecnie obydwie firmy zakupiły maszyny do produkcji wystąpiły i do MRiRW o dopuszczenie do obrotu nawozów organicznych i biodegradowalnych włóknin."
no nie wiem czy nie przesadziłeś to byłoby 10 zł + debiut był koło 1 zł i potem zjazd na dół. Jak dla mnie 2-3 zł byłoby realnym poziomem. Spółka musi zacząć generować przychody z projektu, samo mielenie toworu nie da wyższej wyceny niż 1,1-1,5 zł dla 10 zł musiałyby się pokazać zyski i to nie na poziomie 50k zł
Nie mam takich informacji, natomiast z raportów wszyscy wiemy, że termin graniczny na produkcję przemysłową, to wrzesień przyszłego roku (rozliczenie kasy z funduszy unijnych) Skoro Instytut przekazał Spółkom patenty, to już tylko mały krok dzieli nas od rozpoczęcia produkcji. Obstawiam, że ok. pół roku....i nie sądzę, żeby 10 zł było przesadą w wycenie tej Spółki po uruchomieniu produkcji. Gdy tylko informacje o tej 'spółeczce' przebiją się przez mass media do świadomości inwestorów - każdy będzie chciał mieć ten papier (mając w perspektywie wejście na główny parkiet)
dzisiaj napotkałem taką informację, że w start-up'ach płaci się ok 50 000 zł za 1% udziałów. Czyli anioł biznesu wchodzi w 'pomysł' , który średnio wyceniany jest na naszym rynku na 5 mln zł. Tyle później pewnie kosztuje rozwijanie i poprowadzenie tematu do momentu by znaleźć partnera, wejść na giełdę, czy zacząć generowac przychody. Tu mamy coś znacznie bardziej zaawansowanego, Golab jest na innym etapie - ale jesli przyjąć na wprost te wielkości to mam 5 mln dzielona na 2,7 mln szt. akcji i wychodzi ok 1,8 zł/ 1 szt.
Orion, nie bądź naiwny :) Dopóki nie będzie info, to mogą być wzrosty i 200% a to niczego nie zmienia. Zobaczysz co będzie jak się grubasy dowiedzą o projekcie... codziennie będziesz pisał +50% +100%
nie mam nic przeciwko temu. Już zaczynają delikatnie akumulować. Mało akcji jest w obrocie, więc każdy zawiedziony, który oddaje po cenie 1/3 z debiutu jest na wagę złota. Jak ruszy informacja o projekcie to otwarcie bedzie w okolicach 1 zł