• Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~Equador [104.224.10.*]
    Jak w temacie. Tajemniczy pakiet na 200k akcji ni z gruchy ni z pietruchy ląduje u głównego.

• Re: Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~xxx [188.33.139.*]
    mała różnica aby wygrać głosowanie wystarczy drobnym 9 % akcji ......skoro inni nie są solidarni i sprzedają na GPW to słupy skupują i oddają w transakcji pakietowej.... jak się przegra głosowanie to łatwo można to zablokować w sądzie /nawet bez prawników/ tylko dlatego iż jest duża różnica w cenie z wezwania /funkcja ochronna/ a wartością księgową , jak czytałem w necie to przy wezwaniu na Hutmen płacili 55 % wartości księgowej i sąd powiedział iż to jest krzywdzące dla drobnych

realnie jest szansa wygrać głosowanie ale szwankują sprawy organizacyjne ,czytałem trochę o takich sytuacjach na innych spółkach bo mój dziadek mnie prosił ma parę akcji i nie wie co robić , zbieraliście do siebie telefony więc obdzwonić wszystkich i ci co zostali niech jak najszybciej dadzą pełnomocnictwo dla SII tak aby dać szybko komunikat o przekroczeniu 5 % inni zobaczą iż jesteście silni to może też się przyłączą/ wstrzymają ze sprzedażą dla słupów/ potem jeśli dacie komunikat o przekroczeniu 10 % to wiadomo iż wygraliście ,sam nie wiem ile was jest /jestem z wami ale ilość mam małą ale ja się przyłącze
  • Re: Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~Probono [79.141.170.*]
    Bzdury piszesz o hutmenie. Sąd nic takiego nie powiedział tylko zabezpieczyl wykonanie uchwały nie rozpoznając dalej sprawy. Wartość księgowa ma się nijak do giełdy. Ustawodawca jasno mówi jak na jakiej podstawie prawnej się robi wezwanie. Marzenie scietej głowy. Nie rób złudnej nadziei. Średnia i koniec. Ponadto hutmen był robiony po starych przepisach. Ustawodawca nie zmienił sposobu wyznaczania ceny tylko zmienił próg z 80 na 90%. Co Ty ciągle marzysz o WK. Już nawet przy spółkach niepublicznych bierze się biegłego a nie wycenia z WK. Ale przy publicznych to średnia i najwyższa płacona. Uwierz mi, że spółka ma wycenę biegłego na.potrzebę sporu. To abecadło delistingu, każda kancelaria to doradza. Tak mówi ustawa. Koniec kropka nie mam innych
    oczywiście sąd najpierw daje zabezpieczenie roszczeń a potem sąd powoła biegłego który to wyceni sugerując się wartością księgową dlatego Karkosik sam anulował uchwałę o wyrzuceniu z gpw tutaj będzie podobnie chyba iż wcześniej mu sami dobrowolnie akcje sprzedacie

poniżej link do wyroku hutmena przypomnę tam cena z wezwania była 55 % wartości księgowej /proszę przeczytać/

link

apelacja to utrzymała w mocy a nawet twierdziła poniżej teksty prawników i cytaty z uzasadnienia apelacji iż cena oferowana w wezwaniu Hutmena jest niegodziwa ale z pierwszych komentarzy można wyczytać, że sąd uznał, że akcjonariusze mniejszościowi mają prawo otrzymać za swoje akcje godziwą cenę, która w niektórych przypadkach może być wyższa niż cena rynkowa określana na bazie notowań giełdowych.

W tej sprawie akcjonariusz uprawdopodobnił, że zaskarżona uchwała jest sprzeczna z dobrymi obyczajami i ma na celu pokrzywdzenie akcjonariuszy mniejszościowych, gdyż będą oni musieli sprzedać posiadane akcje po cenie zaniżonej cenie. Nikt nie miał wątpliwości, że cena wezwania jest wyższa niż minimalna cena wezwania, określona w oparciu o art. 79 ustawy o ofercie. Kluczowe jednak zdaniem sądu jest, że „powoływany […] przepis ustanawia minimalną cenę sprzedaży akcji, co nie oznacza, że tak ustalona wartość jest godziwa”. Ustalenie wartości godziwej wymaga wiadomości specjalnych, więc w procesie konieczna będzie opinia biegłego. Jednak już samo porównanie ceny wezwania z wartością księgową akcji „uprawdopodobnia twierdzenia powoda o tym, że proponowana przez akcjonariuszy żądających dematerializacji akcji cena jestwartością niegodziwą i nieekwiwalentną w stosunku do rzeczywistego potencjału i walorów spółki” (podoba mi się sformułowanie: „wartość niegodziwa”). W efekcie, zdaniem sądu, cena wezwania nie uwzględnia interesów akcjonariuszy mniejszościowych.
  • Re: Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~miś [213.17.211.*]
    W końcu ktoś sensownie to wyjaśnił
  • Re: Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~zzz [46.113.39.*]
    Probono, w tym wypadku xxx ma rację. Takich wyroków było więcej. A tak na marginesie parę klonów i naganiaczy seby znów się pojawiło... nie widzę tylko cdowna, nie załapał się chłop u seby na umowę zlecenia?
  • Re: Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~CountDown [45.42.198.*]
    Pani zzz, specjalnie dla Pana chociaż już nie mam akcji TFONE a pieniądze pracują na siebie gdzie indziej. Chociaż przywykłem do tego forum na tyle, że wciąż wszystko czytam.
    Tym bardziej, że jest znów bardzo ciekawie.

Jezeli ma Pan pomysł na cykl wpisów to oczywiście się polecam i serdecznie pozdrawiam.
  • Re: Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~Zoltar [107.183.242.*]
    A jak spółka ma wycenę? Czy wtedy sędzia odrzuci taki dowód? A co na to że 60% akcjonariatu odpowiedziało na wezwanie? Nie jest to dowód na godziwosci ceny? A co na argument że ustawodawca się zastanawiał nad ceną w wezwaniu i pozostawił średnie a nie np najwyższą z wk, średnia giełdowa i najwyższa z transakcji 12 miesięcy? Poprzednik dobry argument przytoczył.
  • Re: Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~Equador [104.224.10.*]
    xxx, Zoltar ma rację. Twarde prawo, ale prawo.
    Zawsze ktoś robi gorszy interes, a ktoś lepszy.
    Sędzia nie bierze stron, tylko sprawdza zgodność z prawem.

Zawzietość kilku drobnych będzie ich tylko kosztować dużo nerwów, pieniędzy,
    a tylko trochę odwlecze to co jest nieuniknione.
    Tfone schodzi z giełdy
    Gdyby spółka miała wycenę korzystną dla siebie to by ją upubliczniła ,Sad raczej dołączyłby ich wycenę do akt ,ale i tak powołuje innego biegłego ,dodatkowo unikają jak ognia odpowiedzi na pytanie czy cena z wezwania jest ceną godziwą /boją się odpowiedzialności/ to iż dużo osób sprzedało w wezwaniu to też nie argument /choć na Polcolorit / nikt nie sprzedał aż sam się zdziwiłem 
    dlatego wyrzucenie z gpw można zablokować ,ale przez całe wezwanie jego słupy mogły skupować .dziś był też duży obrót , może dążyć do przymusowego wykupu /który jest również możliwy do zablokowania ale dużo kasy na prawników/ bez kasy na prawników z przymusowym wykupem można iść do sądu aby biegły wycenił akcje np akcje Anwil wykupywane przez Orlen, z raportu Orlenu rezerwy robili było coś w Czechach akcjonariusze Unipetrolu też coś podważali ,tym bardziej iż poza GPW jest obowiązkowa wycena biegłego a dla tych z GPW nie ma /wielu prawników uważa to za może nawet niezgodne z konstytucją/

Takie mamy fajne przepisy które na takie działania pozwalają......

• Re: Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~Zoltar [79.188.255.*]
    Gadasz jak troll Andrzejewski, ale widzę tu logikę. Sytuacja tfone jest zupełne inna. Może więc nie jesteś tym trollem. Fakt jest taki że dużo odpowiedziało a ja jakbym miał wycenę nie udostępniać bym jej przed czasem
    wkleję cytat z hutmena uzasadnienie z linku u góry tam jeden akcjonariusz sam namieszał Karkosikowi
    Zgodzić zatem należy się z twierdzeniami powoda, że podjęcie uchwały w przedmiocie zniesienia dematerializacji akcji spółki (...) S.A., opartej na wezwaniu do wykupu akcji, w którym nie została zaproponowana akcjonariuszom godziwa cena wykupu, uzasadniać może uchylenie uchwały w trybieartykułu 422 § 1 k.s.h. jako uchwałę godzącą w dobre obyczaje i prowadzącej do pokrzywdzenia akcjonariuszy. 

Ja nie mam czasu na pisanie rozmawiałem w tej sprawie z prawnikami firmowymi tłumaczyli mi iż tylko przymusowym wykupem Pan S może wygrać czyli skupując akcje z giełdy lub robiąc emisje / tutaj jeszcze z emisją jest pytanie które nie zadałem ,jeśli w przyszłości będzie emisja po cenie niekorzystnej to można ją zaskarżyć czy nie ,może i można zaskarżyć potem wtedy ryzyka by nie było ,osobiście nie chcę się wypowiadać drobni mają prawników w SII niech działają , sam zacząłem to analizować z zamiarem zakupu tych akcji bo dziadek ma malutko ale jest dużo niewiadomych .nie wiem ile akcji mają drobni ,dlatego wkleiłem to co znalazłem w necie i co mi powiedzieli
  • Re: Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~Zoltar [82.221.102.*]
    Karkosikowi to może S buty wyczyścić. Ale panie Andrzejewski/bo chyba to Ty/ sytuacja tu jest zupełnie inna.
    Imię mam co prawda na A ale nie mam na imię Andrzej, jeśli masz wiedzę to napisz mi bo chyba drobni raczej nie zaskarżyli zmian w statucie ,jeśli później zgodnie z tą zmianą statutu zrobi emisję to chyba też będzie uchwała na walnym /czy się mylę/ i powiedz mi czy tą uchwałę z emisją będzie można zaskarżyć/ pomijając czy się wygra/ czy już nie będzie można

Acha te wpisy które dałem u góry to są nie moje wypowiedzi tylko innych osób to co google znalazło
  • Re: Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~Zoltar [80.53.52.*]
    Pozdrowienia Andrzejewski
  • Re: Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~XXX [188.33.139.*]
    a kto to Andrzejewski.....jeśli możesz to odpowiedz na takie pytanie czy według ciebie tą ewentualną emisję w przyszłości jeśli będzie to czy akcjonariusz jak da sprzeciw to będzie mógł zaskarżyć ....
  • Re: Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~Zoltar [79.141.160.*]
    Nie ma szansy. Sorry. Zarejestrowane w KRS.
    doczytałem iż zarejestrowali /ale mi nie chodzi o skarżenie zmian w statusie/
    tylko o ewentualne tego skutki jeśli będzie w przyszłości ewentualna emisja to wtedy o tej emisji będą musieli podjąć przecież uchwalę na walnym podać cenę itd. i teraz jeśli dam sprzeciw do tej uchwały o emisji /pomijam argumenty i czy wygram/ to czy hipotetycznie będę mógł ją zaskarżyć i iść do sądu o to się prawników nie pytałem
  • Re: Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~Siena [46.166.171.*]
    xxx już powiedz Zoltarowi, ze jesteś Andrzejewski, bo widzisz, że się uparł.
    A poza tym, im bardziej zaprzeczasz, tym bardziej potwierdzasz.
  • Re: Główny ma już 80,39% - GRA SKOŃCZONA Autor: ~Equador [104.224.10.*]
    nie wiem o co chodzi, ale:
    Andrzejewski zjedz snickers
    nie jesteś sobą (tylko xxx) kiedy jesteś głodny
[x]
TFONE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.