• wartość Spółki a aktywa Autor: ~śmieciarz [77.252.239.*]
    Jak już mówiłem wcześniej jestem śmieciarzem a nie księgowym, więc chciałbym się zapytać mądrzejszych ode mnie na tym forum jak interpretować niektóre dane dot. Spółki, a mianowicie
    1). ilość akcji - 6 182 777, kapitał własny 14 466 tys. zł co daje wartość księgową 2,34 zł/akcję i regularnie maleje
    2). notowania obecne to 2,80 a kapitalizacja Spółki to 17 620 tys. zł
    3). aktywa Spółki zaś to 248 601 tys. zł i rosną czyli ponad 14x więcej niż kapitał własny,
    4). jeśli firma zaczyna to można chyba zakładać, że nie ma za dużo tzw. majątku obrotowego, należności, zapasów, towarów itp. ?
    5). Co zatem składa się na aktywa? wartość wniesionych instalacji ? a może wartość super technologii, która na razie nie przynosi dochodów ?
    Czy ktoś mógłby podrzucić kilka fachowych obserwacji, może warto poczekać, aż walory spadną poniżej wartości księgowej i zacząć kupować akcje, a na terenie zakładu w Toruniu (wartościowy teren dogodnie położony niedaleko centrum miasta) wyrzucić te wszystkie reaktorki i zrobić fabrykę gwoździ albo jakiegoś innego innowacyjnego produktu?
  • Re: wartość Spółki a aktywa Autor: ~olka [83.21.5.*]
    Wyrzucić reaktorki to nie taka prosta sprawa tutaj było za dużo dotacji i to dla firmy byłby problem.
[x]
EZO 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.