DM BOŚ w raporcie z polecanymi spółkami na 2017 przewidywali 0,24 zł dywidendy :) przy obecnym kursie 8% . Zobaczymy, ale wydaje się, że skoro rok temu wypłacili 20gr to wydaje się realne nawet więcej
Też, tak myślę, że będzie minimom 8%, wyniki za 2016 wyglądają na 6+. Nie rozumiem tylko jednego, spółka bardzo dobra, a rosnąc nie chce. Korzystając z okazji dokupiłem, ale czas pokaże czy zrobiłem dobrze.
Jednocześnie przy założeniu wypłaty 80% zysku za 2016 r. w formie dywidendy oczekujemy DPS na poziomie 0,29 zł/akcję (stopa dywidendy na poziomie 9.9% w 2017 r.)" - czytamy w raporcie
Przy, 2.9 nie opłaciło OFE się wywalać, przy 3 tak. Tak będą się bawić, dopóki jakiś duży inwestor nie wejdzie i nie wykupi akcji, lub zarząd nie podejmie uchwały o skupie akcji własnych. Jak by na to nie patrzył, piłka po stronie menadżerów. Drobi inwestorzy do których ja należę, nakupili już tyle, że w większości brak im środków.
Tych fundów jest tu od metra i normalnie jest to zachętą do zakupu akcji przez drobnych. Jednak, gdy te fundy zaczynają z jakichś powodów wychodzić, to odstraszają krótko- i średnioterminowych inwestorów. Zwłaszcza, gdy wychodzą w sposób mało inteligentny, podwójnie negatywnie wpływając na kurs. Jeśli ze spółką jest na prawdę wszystko w porządku, to na pewno ktoś z grubszym portfelem to zauważy i wykorzysta sytuację (widać przecież fruwające większe pakiety). Zarząd prawdopodobnie woli przeznaczyć nadwyżkę finansową na dywidendę, niż na ratowanie kursu, co wydaje mi się rozsądne.