Witam Serdecznie, Jeżeli Izraelczycy przekroczą 90% to mogą zaproponować cene niższą w przymusowym wezwaniu niż 53,51 zł za jedną akcje?? W takim układzie wszytsko zleży od Pana P.... bo jeżeli on odda to będą mieli 90%. Jeżeli okaże się że nie przekroczą 90% to prawdopdobnie kurs spadnie (chociaż wtedy scenariusz że wypłacą dywidende) wtedy kurs może zachować sie różnie. Tych akcji jest tak mało w obrocie, że podbitka kursu w góre jak i w dól to jest kwestia kilkunastu tysięcy złotych....
to prawda, nie zanosi się na to że będzie dobrze bo akcji w obrocie niewiele, może już dogadali się z panem P. i on odda im w wezwaniu - wtedy los tych co nie oddali w wezwaniu takich jak ja marny.
Chyba nie tak do końca bo chyba wtedy zostawią cenę te 53,51 zł za sztukę nie mogą sobie nagle powiedzieć 20 zł .... Mówisz że by sie dogadali.... moment moment musiałby Pan P.... cos w tym dostać a nie za bardzo ma co dostać a otrzymać tylko $$$ to średnio mogłoby mu sie opłacać bo wyszedłby chyba ze stratą.....
Novita to jest jedna z najlepszych spólek na GPW. Przez 7 lat wypłacili na akcję 21,48 i nie zarabiali tyle co teraz. Bo teraz zarabiają dwa razy tyle a moze nawet 3 razy tyle co za Kaczmarka. Jak kogos te akcje palą w rece niech wystawia do sprzedazy w arkuszu i sprzeda. Sredni wolumen roczny 200 sztuk na sesję ostatnie pół roku 244 sztuki. 45 tys sztuk poszło w średniej cenie 52,52 w ciagu ostatniego roku . w całym 2015 średnia cena 50,29 złotych i poszło 55 tys akcji Wniosek cena rośnie ale podaz jest coraz mniejsza.
jeszcze się Lentex nie zapisał , ani Piczak a wy o przymusowym wykupie. Policzcie ile Novita zarabia i jaka jest cena w wezwaniu . Ebitda musi byc powyzej 8 i jest to wartośc minimalna. Za ten rok bedzie ok. 24 mln x8 = 192 mln 192 mln / 2,5 mln akcji = 76,80 a nie 52 z groszami.
jak żydzi zmienią lentex u sterów nigdy nie puszczą kursu do góry i nigdy nie wypłacą dywidendy - już teraz zarzadali od ltx by nie zgodził się płacić dywidendy
BOGUS czyli wszystko w rękach Pana P.... Sądzisz że odda w wezwaniu ? Moim zdaniem zrobiłby gigantyczny błąd.... chyba facet umie liczyć..... Za parę dni się okaże co i jak..... A cena jakby doszło do przymusowego wezwania może być niższa niż ta obecnie proponowana ?
Poza ceną znam inne różne formy gratyfikacji ,które przy 25% pakiecie da się zastosować -niech teraz każdy przeprowadzi kalkulację dla siebie i nie ogląda się na Lentex czy na Pana Piczaka bo oni wcale nie myślą o nas ,to jedno mogę zagwarantować .
to pewne, mogli dogadać się z Żydami już wcześniej, ja to widze w ciemnych barwach i ten kto się zapisze może dużo zyskać bo kupi np teraz tanio PZU czy Energę
BOGUS a Ty oddajesz czy trzymasz? Jak rozumiem że trzymasz i tanio nie oddasz dzisiaj Pan P... też dokupił akcje w ostatnim czasie pytanie dokupił by sprzedać drożej czy dokupił by mieć z Lentexem równo 90% bo troszke im brakowało ..... No i ostatnia ważna sprawa co z cżłonkami Rady Nadzorczej która kupowała po dużo dużo wyższych poziomach akcje niż cena oferowana przez Żydów. Powiem wiecej Członkowie Rady Nadzorczej wcale nie kupowali akcji za małe pieniądze.... to nie było 100 czy 200 akcji :)
pan P. w ostatnim czasie kupował powyżej ceny wezwania ale przecież od poczatku kupował też i po 15 zł bo kilka lat temu i po tyle NVT chodziła, poza LTX i panem P. zapisze się sporo innych drobnych którzy nie chcą już ryzykować utraty pieniędzy więc może starczyć na przekroczenie progu 90% akcji.
Zaden członek RN oprócz Piczaka nie ma akcji . Gdyby Piczak chciał sprzedać to by nie kupował . Mozliwe ze jak się ktoś zapisze to Izrael to kupi nawet jak kupi mało , bo to zawsze coś i moze potem kupowac z giełdy .Jesli kupi kilka procent , to moze wejść do RN za przyzwoleniem Lentexu .Moze maja jakiś deal umówiony . Ciężko wyczuć. Wiadomo ,że jak ktos sprzeda to juz tego nie odkupi i tyle. Ja się nie ZAPISUJE i to nie jest żadna tajemnica. Ile akcji lentexu za 1 Novitę wyliczył rzeczoznawca ? przeciez rachunek jest prosty i wyliczy to nawet gimnazjalista.
Ja od początku podjąłem decyzje o nie zapisywaniu się... się ryzyk fizyk co będzie to będzie liczę na to że w ostateczności zaproponują tą samą cene później jeżeli Pan P odda...
też na razie postąpiłem podobnie ale do końca nie jestem pewny czy dobrze zrobiłem , gdy zadzwoniłem do TRIGON-a mówili że inwestorzy się zapisują i mogę i ja to zrobić po otrzyaniu swiadectwa depozytowego z mojego BM. pozdrawiam !
BOGUS ja sie całkowicie z Tobą zgadzam ale zastanawia mnie fakt 2 czy 3 tygdonie temu podbijali kurs do nawet 68 zł.... kupowali i pakowali do worków. Zastanawia mnie fakt że kurs został zbity do poziomu z wezwania i nikt nie bieże już wyżej po co sie było pakowac tak wysoko jak można było pomalutku skupować na dużo niższych poziomach... gdyby to utrzymali ten wysoki poziom średnia cena byłaby dużo wyższa miesieczna czy trzymiesieczna... Dzisiaj poszło sobie 399 akcji po 53,30 i ktoś to zdjął jednym strzałem nastepny wiecej troszke akcji stoi po55,50 bo aż 660 akcji 2 - 3 tygodnie temu kupowali te akcje bo rozumiem że zbierali po dużo wyższych cenach... Po co było windować kurs do góry i kupowac po takich cenach jak wystarczyło spokojnie skupowac co rzucą... i brać powoli???
według mnie kurs niewielką iloscią akcji podbijał wtedy pan P. chyba po to aby była wyższa średnia z ostatnich miesięcy ale to i tak nic nie dało bo kurs wrócił do średniej za pół roku którą Żydzi wystawili w wezwaniu. No gdyby nie było Pana P. to pewnie kurs zbili by na 30 zł wiec w nim cała nadzieja.
poczytajcie ustawę o ofercie, ja rozumiem z niej że w przymusowym wykupie (jeśli miałby miejsce) cena nie może być inna niż ta w wezwaniu. Niemniej nie wiadomo co będzie jeśli Lentex i pan P. oddadzą a Israel nie zdobędzie 90 % to co?
za około 10 dni już wszystko będzie wiadomo o naszej novicie, gorzej będzie jak przekrocza 90% i zostawią na giełdzie jak wydmuszkę a kurs będzie spadał.
Bogus kiedy bylo wezwanie dwa lata temu przez Lentex piczak podczas wezwania zadeklarowal ze mu sie cena nie podoba bo za niska ale powiedzial ze odpowie ... jeszcze podczas trwajacego wezwania kazdy mogl wyrobic sobie wlasna opinie a natomiast tutaj nie dosc ze dokupuje akcje to jeszcze milczy jak grob przeciez i tak by to nic nie zmienilo oddaje ok ludzie tez by oddali nie odda to i tak wezwanie nie dojdzie do skutu i umowe z lentexem a zydami szlak trafi nie rozumiem tego....
Lentex sprzedaje swoje udziały w Novicie bo zwolnił wczoraj hipotekę z akcji ,a więc nie ma wątpliwości .Razem z Piczakiem przekraczają 90% zaangażowania w Novicie -teraz tylko kwestia ceny ,na mojego nosa czuje ,że się dogadają ale za tydzień wszystko się wyjaśni .
sprzedajac w wezwaniu nie płacisz prowizji a teraz po pierwsze trudno by było po tyle sprzedać wiec każdy widzi co sie dzieje i daje sobie spokój, ci co chcą sprzedać oddają właśnie w wezwaniu i to bez prowizji biura maklerskiego.
bardzo dobrze ,ze ludzie się zapisują . Przeciez im wiecej sie zapisze tym prawdopodobieństwo dojścia wezwania do skutku jest większa. To bedzie drugi odsiew i tyle.
Ci co sprzedadzą raczej odkupywać gdy kurs będzie niżej nie będą bo po co skoro spółka ma być wycofana z giełdy a na zapis zostało praktycznie tylko 3 dni, Dobranoc...
jeśli pan P. odda swoje akcje w wezwaniu dla Izraelitów, drobni stracą z kretesem bo ceny wezwania już im nikt nie zaproponuje tylko znacznie niżej bedą musieli oddać przy przymusowym wykupie. Lentex jak tu kolega wyżej pisał odda na pewno czy odda drugi znaczacy akcjonariusz ?
Moim zdaniem ten kto nie odda a zrobą przymusowy wykup zostanie im zaporponowana taka sama cena popatrz po innych przymusowych wezwaniach np. TVN czy MIDAS przeanalizowałem i przymusowy wykup kończył sie taka sama cena jak zena zaproponowana w wezwaniu.... wiec nie koniecznie bedzie tak jak ty to opisujesz...
Jeszcze jedna ważna sprawa https://www.bankier.pl/wiadomosc/NOVITA-Zakup-akcji-Novity-S-A-przez-podmiot-zalezny-od-czlonka-Rady-Nadzorczej-7412256.html
Przeprowadzał zakupy akcji-Novity-S-A-przez-podmiot-zalezny-od-czlonka-Rady-Nadzorczej- nie kupował tego PICZAK bo by było inaczej napisane jak w komunikatach późniejszych tutaj Podmiotowi zależnemu od Członka Rady nazdroczej wyszła średnia 66,50 zł.... kto o zdrowych zmysłach chciałby stracic ???? za 105 tys zł.... kasy ktos wpakował analizując poprzednie zakupy tego kogos bodażje łacznie wsadził prawie 350 tys. w ostatnim czasie.... kto no chciałby i oddawałby tak bezsensownie kase ???? rozdawał bo wydawać to złe słowo przeze mnie użyte.... wiec cos tu nie gra człowiek od rady nadzorczej z takim przepłaceniem...... ehhh
musza odczekac 12 miesięcy by dac mniej . KURS NA GIEŁDZIE MUSI BYC NIŻSZY . Poza tym jak bedą chcieli dać na walne punkt o dematerializacji chcoćby 1 akcji to musza ogłosic wezwanie . Na razie nie mają jeszcze 5% zeb dawac uchwały na walne. Musza miec 80% na walnym ,zeby dematerializacje przegłosować. LENTEX MA 63% PO LUDZIACH JEST KILKA PROCENT. Bez P. ani rusz.
izraelici znani są od pokoleń oni przepłacać nie mają zamiaru poza tym napewno im ogłosili wezwanie o skupie akcji napewno wszystko mieli wyłożone jak kawe na ławe, nie ma co myśleć że na tej spółce dadzą zarobić drobnym, bo nawet dywidendy lentexowi nie pozwolili uchwalić.