Spółka i tak nie ruszy. Kazde info jest okazja dla nich zeby ubrac małych a pozniej zwalaką kuts i odkupują.Dajcie sobie spokoj z tym gniotem. Są inne na ktorych sie zarabiam.
Dnia 2016-07-14 o godz. 09:21 ~mb napisał(a): > A co ci da ten ewentualny skup ? Jak skupią to od siebie , a nie od ciebie.
ogłaszają skup i każdy kto chce się zapisuje.= i ten co ma 1k akcji i ten co ma 10k akcji i ten co 100k akcji i ten co ma 10000k. No i mamy redukcję bo chcą skupić np 2mln akcji a zapisali się prawie wszyscy więc np 55mln akcji tak jak przy zwykłym IPO gdy spółka leci na giełdę i jest zbyt duży popyt, tylko że tu zbyt duża podaż. Redukcja sięga np 90% czy nawet 95%. Każdy odsprzedaje część swoich akcji po redukcji, dostaje pieniądze na rachunek a oprócz tego skupione akcje zostają umorzone tak jak ogłoszono podczas buy bucku, a więc wzrasta wartość na każdą pozostała w portfelu akcję. Czyli akcjonariusz dostaje jakby quasi-dywidendę, spółka umarza skupione akcje, wzrasta NAV na pozostałe akcje, a każdy ma dalej taki sam udział w spółce jak miał przed wezwaniem. Teraz rozumiesz? Tomkowi wiele można zarzucić, ale jest uczciwy.
Ok nie musisz brać tego na serio. Quercus dał, radę Capital Partners dał dlaczego MCI ma nie dać? Zwróć uwagę, że spółka wstrzymała skup, dlaczego twoim zdaniem? Za to zakupy zaczął Czechowicz.... Mam nadzieję, że jednak zarząd ma jakiś pomysł, bo ten skup do tej pory to kabaret i ośmieszanie się spółki.
Moim zdaniem sam Czechowicz jeszcze nie wie co z tym zrobić. Jak giełda się spie...li mocno na południe ( Brexit , OFE , itp. ) to znajdą sposób na skup akcji ,tych które właśnie skupili. Nie sądzę , że ulica będzie w tym brała udział, a jeśli tak, to w mikroskopijnym udziale. Na WZA uchwalili skup akcji własnych w celu umorzenia, i pod czas tego samego walnego przeszła uchwała o dodruku akcji. Pierwsze skupić , umorzyć , a następnie dodrukować. Czy to nie kabaret i ośmieszanie , o uczciwości preziów już nie wspomnę .
Ale w pełni są z tobą zgadzam, dlatego pisałem że wiele można mu zarzucić ale nie nieuczciwość. Bo moim zdaniem to niezręczność i głupia jakaś mania drukowania gdzie w spólce dojrzałej być tego nie powinno. Po za tym te akcje które on dostaje za bezcen podobno to i tak niewiele jak za jego pracę, wystarczy zobaczyć ile zarabiają prezesowi z innych spółek. Z tym wezwaniem jest coś na rzeczy bo chłopakom na parkiecie całą księgę wykasował moder, rozumiesz? Tego jeszcze tam nie było!!! Giełdy zawsze kiedyś się sypną, taki ich urok. tylko że jak sprawdzisz raporty nigdy w MCI nie spadł NAV jakoś znacząco( parę groszy i owszem), bo mają tę furtkę że gdy publiczne spadają to niepubliczne można przeszacować.
Białoczerwony liczysz na to , że Quercus przy kursie 5 zeta zrobi skup po 9.5 i MCI pójdzie w ich ślady ? Czyli przyjmując podobne proporcje MCI przy kursie 11 zeta powinno zrobić skup po 20 zeta :))). Przebiłeś mara w swojej naiwności , ale powodzenia życzę.
Zresztą to nie ma różnicy po ile zrobi, po 13zł skupi 1000k papiera po 18zł 600k papiera bo ważne ile się na to przeznaczy, Czym wyższa cena tym mniej akcji skupujesz i redukcja większa. To samo wychodzi, tyle samo wraca na rachunek. Procenty się kłaniają.
Białoczerwony napisałeś : Ale w pełni są z tobą zgadzam, dlatego pisałem że wiele można mu zarzucić ale nie nieuczciwość... Moim zdaniem uczciwie by było wypłacenie dywidendy wszystkim akcjonariuszom , a nie robienie skupu , umarzania i dodruku. Od dywidendy jest PEM , a MCI i wy od dojenia. Jak dla mnie to ciulanie , a nie uczciwość. Pozdrawiam
Dnia 2016-07-14 o godz. 15:55 ~Bialoczerwony napisał(a): > W jakimś sensie masz rację, ale myślę, że to powoli się zmieni. Błędów było sporo. Czekam na webcast, co ciekawego powiedzą nam.
BC, znamy się z forum już chyba 4. rok... Piszesz wciąż z tą samą nadzieją i wiarą w tomka od lat... A nic się (giełdowo) raczej nie zmieniło...
No, poza zmniejszonym zainteresowaniem rynku mci, datą... O innych spółkach sam chyba wiesz lepiej ode mnie...
Giełda nie jest dla tomka i jego fanów typu mar, ale dla inwestorów, którzy oczekują zysków... Tutaj zaś coraz bardziej (i np. na abcdacie) jest wyczekiwanie, jak wyjść bez straty...
Faktycznie giełdowo niewiele, za to fundamentalnie... Czas mam poczekam, sprawdzę jak długo jeszcze rynek będzie ignorował dobre fundamenty. Po za tym 120% przez cztery lata moze nie jest wieokim wyczynem bo mogło być więcej, ale od całości portfela troszkę to jest.
Dnia 2016-07-14 o godz. 16:32 ~Bialoczerwony napisał(a): > Faktycznie giełdowo niewiele, za to fundamentalnie... Czas mam poczekam, sprawdzę jak długo jeszcze rynek będzie ignorował dobre fundamenty. Po za tym 120% przez cztery lata moze nie jest wieokim wyczynem bo mogło być więcej, ale od całości portfela troszkę to jest.
no, skoro masz tyle do przodu, to ok, i mogę co najwyżej napisać: szanuj zysk...
Ludzie Mci skupuje, Czesio skupuje, reszta zarzadu tez a kurs nurkuje co to oznacza? WIELKI wychodzi! BZWBK zeszło z 9.2 na 5.2 a teraz mozliwe ze spuszczaja do konca. BZWBK wie chyba lepiej od was czy mci ma czy rosnac czy nie
zerknij ile instytucji siedzi w MCI ( przełącz też na funds, też kilka ich jest) śladowo to śladowo ale... http://investors.morningstar.com/ownership/shareholders-major.html?t=0ODV
A teraz pytanie skoro AD pokazuje akumulację to czy ktoś wychodzi czy może...
Gdy silniejszy wchodzi na rzecz słabszych to zwykle akumulacja odbywa sie oo wyzszych cenach. Tutaj kilku małych nie jest w stanie powstrzymac sypiącego. Szczegolnie to widac jak jest proba podbicia o 2-3 proc. Natychmiast pojawia sie sypacz pakietow 3-5-10 kilo czasem wiecej. Ryzykowna gra
Dnia 2016-07-14 o godz. 20:47 ~Hiperbessa napisał(a): > Gdy silniejszy wchodzi na rzecz słabszych to zwykle akumulacja odbywa sie oo wyzszych cenach. Tutaj kilku małych nie jest w stanie powstrzymac sypiącego. Szczegolnie to widac jak jest proba podbicia o 2-3 proc. Natychmiast pojawia sie sypacz pakietow 3-5-10 kilo czasem wiecej. Ryzykowna gra
WP, Indeks, CdRed( o ironio MCI) i gdzie są kursy po wyjściu grubasów??? Tetaz na Windeln.de to samo gdy Allianz wychodzi, zobaczymy za rok, dwa gdzie będzie kurs.
Kiedyś się wydawało,że to fajna spółka będzie.Jak CDRed i MCI szły równo,to się nie mogłem zdecydować,co wybrać.Niestety źle wybrałem,miałbym teraz 3×tyle.
Zamach Stanu w Turcji. Panika w kraju, lotnidka zamkniete a ludzie szturmują bankomaty:) ot jeden zcwielu powodów dlaczego uwazam ze Mci to ryzykowny papier.