Witam, W zeszłym tygodniu dostałam list z Permedii, piszą w nim że w związku z częstymi zapytaniami akcjonariuszy Permedia proponuje odkupienie akcji po 10 zł za szt. Czy ktoś jeszcze dostał taką wiadomość? Jak dla mnie to cena jest grubo poniżej ceny mojego zakupu, ale być może wszyscy pozbyli się już tego waloru?? Czy nadal są jeszcze drobni właściciele Permedii czy trzeba odpowiedzieć na to wezwanie bo to może już ostatnia szansa na odzyskanie jakichkolwiek pieniędzy? Co sadzicie?
Witam, również otrzymałem taki list. Posiadam zaledwie 360 akcji tej spółki i niestety raczej skorzystam z tej oferty. Biorąc pod uwagę zeszłoroczną dywidendę nieco zyskałem w porównaniu do ceny z wezwania ale obecna stawka i tak nie jest dla mnie satysfakcjonująca. Nie mam jednak zamiaru czekać kolejnego roku, dwóch z zamrożonymi środkami.
a czy nie myślicie że zaraz po tej ofercie będzie dywidenda ? jak w zeszłym roku ? pierwsze oferta odkupienia a pózniej walne i niespodzianka . Wszystkie zyski za zeszły rok poszły na kapitał zapasowy więc żeby główny akcjonariusz sie do niej dobrał to z Nami też musi się podzielić !!! .... kusząca propozycja ale ja się zastanowię czy sprzedać za 10 zł
W tym piśmie napisali tez ze niby w najbliższych latach nie zamierzają wypłacać dywidendy. Dla mnie osobiście cale te pisemko brzmi jak próba zniechęcenia i namówienie do sprzedaży. Ale mimo ze mam malo akcji to nie pali mi się. Za takie grosze sprzedawać nie zamierzam.
A czy ktoś wie jak jest naliczany podatek od takiej sprzedaży? W obrocie giełdowym to wiadomo (19% od różycy pomiędzy sprzedażą a kupnem) a w tym przypadku? Czy podatek naliczany jest od całości transakcji czy koszty zakupu można sobie odliczyć jako koszty uzyskania przychodu?
No wlasnie, jak to jest?
Jeśli ja kupilem akcje po cenie jednostkowej 17 zl za sztukę a teraz mialbym sprzedawać po 10 zl, to jakby nie bylo sprzedaje ze strata. I od tego trzeba jeszcze placic podatek???
napisalem dzisiaj do Permedi maila z zapytaniem o mozliwosc zbycia akcji; w odpowiedzi dostalem informacje ze mozliwosc taka bedzie najszybciej za miesiac i to pod warunkiem ze zbierze sie odpowiednia ilosc chetnych --> natomiast w liscie pocztowym, ktory otrzymalem, napisali wyraznie ze mozna zbyc akcje ...a jak sie okazalo w rzeczywistosci to tylko sondowanie rynku
Próbują wyciągnąc akcje za bez cen. Nie sprzedaliscie po 12,50 a oddacie po 10,00. Każdy widzę dostał straszaka propozycję z zaniżoną ceną i ze przez kilka lat nie będą rekomendowac dywidendy. Strachy na lachy - będzie zwrot sytuacji i gruba dywidenda. Nie pękać i nie oddawać.
Też tak sądzę :) orientujesz się jak to się ma do przymusowego wykupu w Naszej sytuacji ? no bo przecież nie mogą już podliczyć ostatni okres z notowań na giełdzie ... ??? myślę że mają problem bo musi ocenić wartość aktualną rzeczoznawca ?
Też taki list dostałem że za 10zł chcą wyciągnąć. Nie reaguję na to. Nie mam dużej straty a tu może się coś dobrego wydarzyć. Może być niespodzianka za jakiś czas.
Czy ktos zna wyniki wyniki Permedii za ub. rok? Jako posiadacz tych akcji mam prawo je poznac ale oni nie publikuja ich na ich stronie a posiadacze akcji maja prawo je poznac.
Hahahaha :) czyli dobrze jest :) ze mną się nie kontaktowali , ale za to kiszenie popiera tanio nie oddam :) a na giełdzie nie jesteśmy więc nie będzie przymusowego wykupu ze średniej za ostatni kurs :) pewnie dywidendę chcą sobie wypłacić bez nas ... :P
Ze mną też się kontaktowali:) przypadkowo akurat byłem w domu u rodziców gdzie zadzwonił tel. stacjonarny pytajac o mnie:) pewnie greg nie dali rady z tobą się skontaktować, wspominałes cos kiedys o tym ze za granica mieszkasz:) musi kroić się coś dobrego:) nie oddawac:)
No bywam trochę w Polsce trochę za granicą , napewno jakaś niespodzianka będzie . Na ostatnim walnym zdecydowali ze cały zysk przejdzie na kapitał zapasowy , pewnie niedługo następne walne zgromadzenie się szykuje no i coś z tą kasą trzeba zrobić ...
O jakich zyskach Ty piszesz? W minionym roku mieli zysku chyba 30 tys. Dlaczego tak malo? Trzymam te akcje ale na dywidende na razie nie licze. 10 zl. to za malo. Tak mi sie wydaje Pozdrawiam
Jestem I też nie sprzedałem (trochę z gapiostwa a jeszcze bardziej z chciwości:). Czy Dobrze robię? Tego Nie wiem bo pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i pewnie każdy przypadek jest różny.
Powiadomcie na forum jak będzie walne zgromadzenie , może warto by się wybrać i osądzić samemu sytuację . dobra by była jakaś dywidenda :) dobre by było 3zł :) w zeszłym roku kasa przeszła na kapitał zapasowy ...
Do WZA jeszcze trochę czasu jest. Na razie mogę przekazać informacje znalezioną w necie - w 2016r Permedia uzyskała dofinansowanie w kwocie 2 856 900,-PLN na wdrożenie prac badawczo rozwojowych, polegających na uruchomieniu produkcji innowacyjnej grupy produktowej - Plastomix. Wartość całego przedsięwzięcia to 6 047 418,- PLN. Środki zostały pozyskane w ramach poddziałania 1.3.1 „Wdrażanie innowacji przez MŚP" Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020 (POPW.01.03.01-06-0007/16).
Chyba wymecza ale skoro do tej pory nie oddalem to jeszcze potrzymam. Nie pali sie. Ostatnia propozycja byla dla mnie za niska. Pozdrowienia dla nielicznych na tym Forum.