Na podstawie art. 80 ust. 1-3 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, zarząd powinien przedstawić swoje stanowisko dotyczące wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji. W linku nic takiego nie ma.
Badałem dokładnie tę kwestię. Wezwanie ogłoszono z powołaniem się na art 91 ustawy tzn deklarując działania skutkujące wycofaniem akcji z obrotu giełdowego. Przepisy tego artykułu znoszą obowiązek ustosunkowania się zarządu do ceny oferowanej przez wzywającego, o którym jest mowa w art.80.
Art. 91 ustawy niczego nie znosi. Nie dziwię się że zarząd milczy o cenie bo gdyby uznał że cena jest godziwa to oznaczałoby że albo kłamie teraz albo kłamał wielokrotnie przez ostatnie lata mówiąc o wielkim niedowartościowaniu akcji.
Tutejszy, piszesz bzdury. Jeżeli tak wygląda twoje dokładne badanie tej kwestii to tylko siąść i smiać się do rozpuku. Z taką zdolnością rozumienia prawa nie zdałbyś nawet wstępu do prawoznawstwa
Tak jak Tobie wydawało mi się, że do wszystkich wezwań ma zastosowanie art 80. Najpierw zadzwoniłem do spółki. Sprawdziłem jeszcze raz komunikat. Tam nie ma nic o art.91. Potem napisałem w tej kwestii do KNF. (W kilka innych miejsc też.) Cytuję odpowiedź: "Szanowny Panie, Wezwanie do zapisywania się do zapisywania się na sprzedaż akcji TelForceOne S.A. zostało ogłoszone na podstawie art. 91 ust. 6 ustawy o ofercie publicznej ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych („Ustawa”). Zgodnie z art. 91 ust. 6 zd. 2 Ustawy, do przedmiotowego wezwania stosuje się odpowiednio przepisy art. 77-79 Ustawy. W związku z tym, nie ma podstaw do stwierdzenia, że w przypadku wezwania z art. 91 ust. 6 Ustawy stosuje się przepis art. 80 Ustawy. Oznacza to, że w opinii Urzędu KNF, na Zarządzie TelForceOne S.A. nie spoczywa obowiązek opublikowania stanowiska, o którym mowa w art. 80 Ustawy.
Z poważaniem, Departament Nadzoru Obrotu Urząd Komisji Nadzoru Finansowego " Tu masz cytat z ustawy. Jak zajrzysz do pełnego tekstu wezwania np opublikowanegto przez Trigon kilka dni po dacie wezwania - nie do komunikatu spólki - zobaczysz, że faktycznie Kaps wybrał sobie podstawę prawną, która uwolniła Prezesa Sawickiego od zanegowania swojej własnej oferty złożonej poprzez Kaps.
No właśnie, ten zzz. W każdym wątku go tu pełno. Czy ty jesteś jakiś papuga, co mąci, żeby do procesów doprowadzać?
Bo tak na mój nos zaczynasz wyglądać.
Awantury sobie wszczynasz, żeby sobie klientów nałapać.
Na mnie nie licz. Inni mnie nie obchodzą.
Ta szopka potrwa jeszcze niespełna 2 tygodnie, po czy zakonczy sie skup i Ci którzy wierzą w wartosc firmy zostaną z akcjami. Sam do tego czasu nie zamierzam wdawać się dalej w głupie dyskusje. Interesuje mniez głoszenie zażalenia do sądu oraz raport za Q2.
Abc, jak chcesz coś mądrego napisać to daj to komuś mądrzejszemu do zrobienia, a przynajmniej do sprawdzenia. Nie pisze się warhoł tylko warchoł, troglo....dyto.
Dnia 2016-06-21 o godz. 22:43 ~zzz napisał(a): > Staracie się chłopaki, ale cienko idzie wam to naganianie na sprzedaż
Do zzz. Rzadko udzielam się tym forum. Żaden mój wpis nie jest naganianiem w jedną lub druga stronę. Staram się by mój głos wynikał ze znajomości rzeczy. Nigdy nie dałem odczuć jaki jest mój osobisty interes. Ale nie pozwolę, ze by jakiś neptek zarzucał mi pisanie bzdur. Operujmy argumentami a nie inwektywami. Zanim napiszesz pomyśl i dwa razy sprawdź. Jeśli tego zaniedbasz ryzykujesz utratą wiarygodności i będziesz się głupio czuł. Zobacz co napisałem na innym wątku. Zachowaj się podobnie.