Polski system energetyczny znowu na krawędzi . Ceny energii elektrycznej na rynku spot podskoczyły 22 i 23 czerwca do wartości widzianych ostatnio w sierpniu 2015 roku. https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polski-system-energetyczny-znowu-na-krawedzi-7415773.html
Dobre i złe info, dobrze że ściągną prąd z Litwy ale złe że w takie upały słabo wieje, mniej wiatraki wyprodukują prądu który sprzedają 2 razy drożej niż obecne ceny.
Dlatego upominam się o inwestycje w solary. Jak nie wieje to świeci, firma była by zdywersyfikowana. Napisałem zapytanie w tej materii ale z IRL Polska nikt mi nie odpowiedział. Samo kupowanie akcji przez insiderów to dla mnie za mało by rzucać se na akcja. Giełda zna przypadki kiedy tego typu ruchy były wykonywane pod banksterskie wywalenie. Tu pewnie nie , ale pikietuję o solary !
Mam akcje spółki od dwóch lat i uważam , że jest bardzo przewidywalna. Nie zaskakują nas w raportach jakimiś bredniami i obietnicami . Ponieważ traktuję tą inwestycje długoterminowo , wyprzedaż bardziej nerwowych akcjonariuszy, wykorzystuję jako okazję do kupna .Dzięki temu realna wartość dywidendy przekracza u mnie trzydzieści procent. Nie wierzę także ,ze może bez powodu zniknąć z giełdy .Przynosi dla swoich właścicieli zbyt dużo profitów z opcją ich zwiększania dzięki coraz bardziej rozpoznawalnej i wiarygodnej marce.