W pierwszym kwartale 2016 roku w Polsce sprzedano 1,88 mln smartfonów, o 7% więcej niż w 1Q2015, gdy nabywców znalazło 1,75 mln sztuk tych urządzeń – raportuje IDC.
Konkurencja bankrutuje, ktora? Dobra wiadomosc. Branza skonczyla wzrosty? Przeciaz ciagle rosnie,a w spolce w q1 2016 rekord przychodow sposrod q1. Ryzyko rozwodnienia? A moze szansa emisji na dobrych warunkach?
P.S. sorry za zmiane nicka, nie moglem sie powstrzymac :).
Oczywiście po tak rewelacyjnym kwartale spadek kursu do 2.20 Pewnie napiszesz że odpisy. Więc ludzie są głupi i nie umią interpretować wyników? Skoro Ty, geniusz giełdy widzisz jaka to super spółka, czemu musisz tego bronić przed komputerem zamiast patrzyć jak rosną Ci akcje?
Dziwne bo po wynikach kurs zaczal rosnac, zostal zgaszony jednym zleceniem na koniec dnia... i ogloszono skup :). Jak prezes przez swoje cypryjskie wypryski sprzedwal po 1,20 tez nie bylo za duzo chetnych i wtedy brac sie balem duzo bardziej :).
Zyje z inwestowania na gieldzie od lat, wiec mam czas zeby pisac na forach spolek ktorych akcje posiadam. Lubie wracac do spolek ktore znam.
Co ty masz za interes zeby gonic na sprzedaz? Prowizje od kazdej akcji ktora pojdzie w skupie do Trigona?
Poza tym patrze jak rosnie... bylo po 2,20 jest po 3,07 :).
A po skupie o kursie powinny decydować wyniki finansowe. IQ16 pokazał że spółka potrafi rosnąć w sensownym tempie przy rosnacej marzy brutto. W IIQ16 moim zdaniem przychody moga wzrosnąć 30-50% gdyż myPhone wprowadził w tym czasie duzo smartfonów których nie było w IQ15 a które mają ceny 400-1000zł i np. Hammer Axe LTE sie bardzo dobrze sprzedają. A inne projekty TFO tez powinny dodac do wyniku bo stawiaja na marki własne i drozsze produkty innych marek które powinny dac widoczną poprawe marz. Zatem powinno być nieźle w IIQ choc na netto nie wiadomo bo odpisy i róznice kursowe
Czyli wszystko wg. ciebie "może" i wg. ciebie "powinno" iść do góry.
Zrób dla mnie małe badanie rynku. Zapytaj 100 swoich znajomych czy chcą kupić w ciągu najbliższego kwartału telefon i jaki telefon chcą kupić.
Napisz na forum ile osób planuje zakup, ile z tego nie chce iphona i samsunga, a jak ktoś powie, że "Tak, planuję zakup myphona" to masz ode mnie pół litra
Mógłbym tak zrobić. Tylko takie badanie rynku byłoby niereprezentatywne. Równie dobrze mógłbym ich zapytać czy robią zakupy w Biedronce- wynik byłby podobny, A Biedronka robi kilka czy kilkanaście milardów przychodów rocznie.
później próbę statystyczną mnożysz wg wskaźnika zależnego od grupy statystycznej. Proste.
Jeżli robisz badanie w przedziale 18 - 40, to z rocznika statystycznego możesz sprawdzić jaki procent przebadałeś.
Zacznij ode mnie. - Tak, kupuję i planuję kupować w Biedronce - Nie, nie planuję i nie mam najmniejszej ochoty kupić myPhone