ale zadziwiajace ze komus stopy urawło, rysowal sie kanał od dluzszego czasu, kazdy co ma okreslony sposob gry i ograniczania strat ustawia stopy ponizej :) To jest giełda. Obstawiam ze po tym wybiciu w dol z konsolidacji bedzie powrot powyzej 7 zl
Dnia 2016-06-02 o godz. 11:06 ~Paweł napisał(a): > ale zadziwiajace ze komus stopy urawło, rysowal sie kanał od dluzszego czasu, kazdy co ma okreslony sposob gry i ograniczania strat ustawia stopy ponizej :) To jest giełda. Obstawiam ze po tym wybiciu w dol z konsolidacji bedzie powrot powyzej 7 zl
1. Po wybiciu w dól z konsolidacji /można oczekiwać spadku nawet do 6-6,25pln 2.Powód wybicia w dół/wg mnie to niska dywidenda(0,125pln/akcję) / co to za stopa 1,9% brutto?Przy zysku netto za 2015r rzędu 17mln pln!Wydatek na dywidendę ~1,5mln pln:))Zarząd skąpy; rzec można sknerowaty 3.Spółka ma słaby PR ; natomiast mocne( jak to ktoś określił wcześniej )fundamenty. Ale , rynek ocenia to inaczej:)) 4.Zniecierpliwienie małych inwestorów/kurs się ślimaczył , a teraz spada.
Pawel zobacz jaka stope dywidendy ma KRUK . 2 zl brutto . 1 % . Ale KRUK kupuje portfele rowniez za granica , we Wloszech, Niemczech, Hiszpanii . KRUK ma doskonaly PR. Tu na Vindexusie nic sie nie dzieje . Nudy. Sa za malo , a raczej wogole nie sa ekspansywni . I stad ten kurs , ktory od lat kreci w miejscu. Pare lat temu tez chyba bylo ok. 6 zl ? Pewnie , jak by dywidenda byla sporo wyzsza , to by zadzialalo przy tak malej spolce. Ja liczylem na 0,5 zl . Ale zarzad to sknery. W sumie szkoda , bo dobre fundamenty , od lat niskie wskazniki . Pozdrawiam .
Dla mnie niepokojące są słabe zakupy nowych pakietów w 1 kwartale. Tak konserwatywne podejście inwestycyjne może skutkować w przyszłości obniżeniem przychodów. W tej branży konieczna jest ciągła ekspansja. Druga sprawa to kwestia dywidendy. Też spodziewałem się przynajmniej 4x wyższej, bo przecież spółka ma dostęp do stosunkowo taniego finansowania i ładne rezerwy finansowe, więc wypadałoby się podzielić w większej części zyskiem. No cóż - szkoda. Na ten moment znacznie bardziej mi się podoba z tej branży KANCELARIA INKASO WEC. Wypłacają dywidendę na poziomie 7%, zwiększają aktywa trwałe (zakup nieruchomości o wartości 1/3 kapitalizacji), prognozują wzrost przychodów i zysku o minimum 10% r/r. I rozwijają się w ciekawej, niezagospodarowanej jeszcze wystarczająco niszy rynkowej. Moim zdaniem w perspektywie 2 lat można oczekiwać, że spółka wypłaci jeszcze 2 solidne dywidendy, a przy okazji kurs i wartość spółki wzrosną nawet o 100%.