Zastanawiałem się dlaczego spółka dające tak wysokie dywidendy nie rośnie? IRL to spółka handlowa " w walizce" którą można zwinąć w 1 dzień. Posiadają jedną famę wiatrową, a cały zysk za ostanie 2 lata był wypłacony.
Od kiedy zaczyna rosnąć ilość klimatyzacji kryzys energetyczny przypada w lecie, a nie jak kiedyś w zimie. Podczas upałów wiatraki stoją, elektrownie zawodowe mają ograniczoną moc, fotowoltaika w Polsce mogła by być opłacalna. Powtarzam to za pewnie sponsorowanym artykułem na WP, ale trudno odmówić tu racji. Może my mali mogli byśmy to jakoś podpowiedzieć władzom IRL .
Myślę, że IRL nie potrzebuje podpowiedzi. Jak widać od lat dobrze sobie radzą, i cieszmy się, że w politykę dywidendową mają wpisane w statucie coroczne wypłacanie 70% zysku akcjonariatowi. Jest to ciekawy mechanizm, bo jednym z akcjonariuszy są spółki matki z grupy. I jeżeli ktoś czytał, to właśnie IRL dostało kredyt od tych spółek, oprocentowany na 1,cośtam %, czyli poniżej stóp proc na Litwie i to sporo. Sam bym chętnie taki kredyt wziął. To moim zdaniem najlepsza i najuczciwsza spółka na gpw, dbająca o akcjonariusza- nawet facet od relacji inwestorskich pomógł w kwestii odzyskania podatku jak się do niego przekręciło. Szkoda, że nie jest polska. Myślałem, że spadnie trochę po słabszym kwartalnym, ale niestety natłok pozytywnych informacji jak zwykle na początek roku znowu zapobiega jakiejś większej korekcie (pomijając fakt, że spółka jest źle wyceniona przez rynek - por. Tauron albo PGE).
Jeżeli spółka daje dużą dywidendę to znaczy że właściciel nie jest zainteresowany budową wartości firmy. Oprócz jednej farmy firma nie ma majątku . Za ostatnie dwa lata zysk był wypłacony w dywidendzie w 100%. Akcjonariat pojawia się tu po dywidendę i znika na 9 miesięcy,a kurs akcji stoi w miejscu. Fajna firma ale wszystkich jajek do tego koszyka bym nie włożył. IRL jest tylko pośrednikiem w obrocie energią , wystarczy "jakaś" zmiana przepisów i firmę można zwijać.
My tu gadu gadu ,a osoby dobrze poinformowane ciągle dobierają . https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2016-06/Notification_on_transactions__2016_06_10_20160613_112939_1112947605.pdf
Management ciągle dokupuje .Koniec kwartału ,znają już wstępne wyniki ,my musimy poczekać do sierpnia. file:///C:/Users/ym/Downloads/Notification%20on%20transactions%20%202016%2006%2022.pdf