Wszystko zgodnie z planem. Po prostu uprzedził wnioski obligatariuszy o upadłość. Ktoś kto w raporcie pisze że nie ma przesłanek do zamknięcia działalności a tydzień później wywiesza białą flagę jest zwykłym pajacem. Właśnie przekazał swoim akcjonariuszom i obligatariuszom: POCAŁUJCIE MISIA W DUPE. Ale tak musiało sie skończyć skoro ktoś kogo wiedza ekonomiczna jest na poziomie tabliczki mnożenia bierze sie za prezesowanie.
ja widzę tylko jedną możliwość: nowa emisja akcji dla posiadaczy obligacji, jakaś kolejna pożyczka ... i można by się wykaraskać, w końcu mówimy o "układowym" , pożyczkę dostał niedawno .... jest inna opcja?
mozliwosci jest kilka rozwoju sytuacji: - wzięte 2,5 mln pozyczki ciekawe czy pojdzie na splate obligacji 0616 czy jednak nie - ja stawiam że raczej nie pozyczka jest wzieta zeby pokazac mam 2,5 mln zobowiazan mam 0616 2,5 mln , 0916 5mln i jakis inne obkligacje niech bedzie 2,5 mln - oddaje wam 25% i wypad z baru - obligacje 0916 i 1216 sa zabezpieczone na splywie naleznosci z rat leasingowych wiec teporetycznie obligatariusze nie musza sie zgadzac ale poczekaja na swoa kase ze sprzedazy nieruchomosci lub ze splywu rat leasingowych - ciekawe kto dal 2,5 mln pozyczki bo chyab nie bank - po kilku dniach oglaszać postępowanie układowe to jasny sygnał dla tego ze byłes frajerem że dałeś mi 2,5 mln , stawiam więc że to osoba z najbliższego otoczenia prezesa
hmm ... ja bym obstawił nową emisję akcji dla obligatoriuszy ( w sumie to nie mają wyjścia, bo albo nic ie dostaną albo akcje które w przyszłości mogą dać zarobić ) a pożyczka na jakiś biznesik, żeby te akcje były coś warte, ja bym tak zrobił. Zobowiązanie z tytułu obligacji by zniknęło , oczywiście Prezes już by nie był większościowym a te 2 mln na rozruch czegoś, to tak w pigułce
I dla akcjonariuszy była by to świetna wiadomość zwłaszcza że wartość nominalna to 1zł więc teoretycznie niżej nie mogli by sprzedać nowej emisji (no chyba że obniżą wartość nominalną)