• Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~Roman [46.113.15.*]
    Niezły zapis sobie Prezio szykuje…
    Uchwała nr 06/NWZ/2016 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia TelForceOne SA z dnia 20 czerwca 2016 roku w sprawie zmiany § 14 Statutu Spółki…
    Nowy § 14 pkt. 4 w brzmieniu: Prezesa Zarządu Spółki powołuje i odwołuje akcjonariusz Sebastian Sawicki – tak długo jak będzie posiadać, pośrednio lub bezpośrednio, co najmniej 10 %(dziesięć procent) głosów na Walnym Zgromadzeniu
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~Roman [46.113.15.*]
    W kolejnej uchwale to samo dotyczy Rady Nadzorczej. Wiem, że to osobiste prawo akcjonariusza. Zastanawia mnie tylko po co preziowi takie wzmocnienie swojej pozycji (Powołuje prezesa i 2 członków RN nawet gdy będzie miał tylko 10%)... przy obecnej większości jaką posiada taki zapis nie jest mu potrzebny... chyba, że chce opchnąć udziały po planowanym wycofaniu z giełdy i jest już z kimś po słowie... a przyszły nowy dominujący podmiot zgodził się na taki warunek... hipoteza co najmniej dziwna, aby nie rzec szalona, ale jak to inaczej wytłumaczyć? ma ktoś jakiś pomysł?...
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~Akc [109.236.87.*]
    Chodzi o to, że ta spolka nie ma żadnych zasad ani dobrych praktyk i żaden poważny fundusz nigdy tego w życiu nie dotknie.
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~Roman [46.113.15.*]
    Z pobieżnej analizy dalszych uchwał można wysnuć wniosek, iż prezio nie jest pewny przepchnięcia wycofania TF1 z GPW w czerwcu. Gdyby tak było, to planuje podwyższyć kapitał z wyłączeniem praw poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy, a wtedy za jakiś czas będzie już mógł przegłosować wycofanie z GPW… Przydałoby się, aby te uchwały przeanalizował jakiś prawnik, który siedzi w prawie dotyczącym giełdy i kodeksie spółek handlowych…
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~Akc [109.236.87.*]
    Uwierz mi, na 1000% u nich robił to prawnik. Uchwały niezgodne z ksh nie da się zarejestrować w sądzie, o ile się orientuję. Wiem coś o tym bo sąd cofał mi uchwałę Sp zoo bo była niezgodna z kodeksem spółek.
    Nie o to chodzi… To normalne, że uchwały przygotowywał prawnik, nie wyobrażam sobie tego inaczej… chodzi mi tylko o zbadanie jakie mamy opcje zachowań jako mniejszościowi akcjonariusze w kontekście powyższych działań drugiej dominującej strony…
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~zb [188.146.138.*]
    Niech Prezio swoje sprzeda za 3 PLN. Prawdopodobnie znalazł już nowego większościowego który zapłaci cenę godziwą.
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: akcjonariusz_akcjonariusz [46.238.228.*]
    Jak by się zastanowić to tak może być, że się z kimś dogadał, sprzedaje ale stanowisko zatrzymuje.
    Bo po co nagle takie zabezpieczenia, że mając tylko 10%? Wszystko się wyjaśni - kwestia czasu.

Pozwolę sobie jutro zadzwonić do p. Piotra z Stowarzyszenia i zobaczymy jakie jest ich zdanie.

Ale powyższe znaczy iż w firmie dobrze się dzieje skoro ktoś byłby nią zainteresowany. Niestety my mali dowiadujemy się zawsze ostatni :)

Sytuacja zmienia się dynamicznie więc wysłane @ traktujcie tylko informacyjnie.
    Broni nie składamy w k..ie siła :)
    Rozumiem, że SII będzie reprezentować mniejszościowych akcjonariuszy całościowo?... niektóre z przewidzianych przez zarząd uchwał bardzo wzmacniają wpływ Pana Sawickiego na władze spółki (powoływanie Prezesa i dwóch członków RN nawet przy posiadaniu 10% głosów). Czy nie jest tak, że Pan Sawicki na WZ w czerwcu może nie przegłosować mniejszościowych w kwestii zdjęcia spółki z GPW, ale dokonując emisji akcji z wyłączeniem prawa poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy wprowadzi do Spółki nowego dużego akcjonariusza a wtedy za jakiś czas przegłosują mniejszościowych w kwestii dalszego pobytu na GPW? Byłoby dobrze, aby prawnicy SII przeanalizowali przepisy i możliwie najlepsze dla mniejszościowych warianty zachowań...
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: akcjonariusz_akcjonariusz [46.238.228.*]
    Odpowiadając na "Rozumiem, że SII będzie reprezentować mniejszościowych akcjonariuszy całościowo?"
    SII może reprezentować moim zdaniem tylko tych akcjonariuszy, którzy upoważnią SII do tego. Przecież każdy może zarejestrować się na Walne i mieć swoje odmienne zdanie - pojechać osobiście . Więc jak mogą wypowiadać się za wszystkich?. A mogą być osoby co mają 1 lub 2% i chcą same głosować.
    ----------------------------
    Dlatego ważne będzie w najbliższym czasie ile osób upoważni SII do reprezentowania na walnym. Zakładam, że wiele osób nie chce samemu jechać.
    ------------------------------------
    Ale gdyby nas małych było łącznie np 15-20% to by było baardzo dobrze na moje. Nie wszyscy przecież czytają to forum - mają akcje latami i się nie interesują.

Dlatego jak SII poprosi aby nadsyłać upoważnienia lub aby nawiązać jakieś porozumienie to zachęcam abyśmy wszyscy przystąpili do niego. Naturalnie SII powinno wsparcie prawne zapewnić.

Był podany nr tel (wystarczy poszukać lub mogę przypomnieć) aby zupełnie wstępnie bez potwierdzania podawać na ile % w sumie można by liczyć. Jeśli będzie trzeba numer poda SII tak jak było w przypadku Pana Andrzejewskiego np na Redanie. SII podało nr aby porozumienie się zawiązało - jakoś trzeba się zorganizować. Ale może wystarczy SII upoważnić bardziej ogólnie.
    Poczekajmy na zdanie SII.
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~inwestorandrzejewski [94.254.240.*]
    Witam serdecznie ogólnie to jest tylko zmiana statutu ,nawet jeśli uda im się to zmienić to później za rok dwa trzy lub nigdy bo to jest tylko możliwość skorzystania z tego chodzi mi o ewentualną emisje bez prawa poboru gdyby nawet się zdecydowali w przyszłości to chyba wymaga to uchwały to można złożyć sprzeciw i zaskarżyć do sądu

Inny wariant jak byście przyspieszyli z smsami i uzbierali 16 % /co jest trudne bo bardzo mało czasu / nawet jak byście uzbierali mniej może jakiś fundusz ma 3 % nie wiadomo bo ogólnie

(art. 415 ksh)Wymaga uchwały WZ
    ¾ głosów + konstytutywnego wpisu do rejestru.

Statut może przewidywać surowsze warunki.
    Uchwała o zmianie statutu zwiększająca świadczenia akcjonariuszy lub uszczuplająca prawa przyznane im osobiście wymaga zgody wszystkich akcjonariuszy, których dotyczy. 

Jeżeli w spółce istnieją akcje o różnych uprawnieniach a uchwała może naruszyć prawa akcjonariuszy danego rodzaju akcji głosowanie powinno odbyć się grupami.

Jak nie nazbieracie to można sprzeciw i do Sadu /ale to wasze decyzje/
    Jutro w Parkiecie jesteście na pierwszej stronie

link
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~inwestorandrzejewski [94.254.240.*]
    I małe sprostowanie Andrzejewskiego Porozumienie to POLCOLORIT dwa fixingi na redanie również prowadziłem edukacje ,jednak i bez mojej edukacji duzi inwestorzy zrobili to sami /a drobni jeszcze zbierają głosy/

REDAN (RDN): Informacja o zawarciu porozumienia akcjonariuszy dotyczącego zgodnego głosowania na walnym zgromadzeniu Redan (raport nr 20/2016)
    23.05.2016 13:09

Raport bieżący nr 20/2016

Podstawa Prawna: 
    Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji

Zarząd REDAN SA (zwanej dalej "Emitentem? lub "Spółką?) informuje, iż otrzymał od: (i) Państwa Andrzeja i Bożeny Kosińskich, zam. w Warszawie ul. Pigwy 7, (ii) Opoka Fundusz Inwestycyjny Zamknięty, (iii) Opoka I Fundusz Inwestycyjny Zamknięty, (iv) Opoka One Fundusz Inwestycyjny Zamknięty, (v) Opoka Omega Fundusz Inwestycyjny Zamknięty, reprezentowane przez działającą w charakterze organu Opoka Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedzibą w Warszawie (zwani dalej razem "Zawiadamiającymi?) zawiadomienie sporządzone na podstawie przepisów art. 69 ust. 1 pkt 1) w zw. z art. 87 ust. 1 pkt 6) ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 1382, ze zm.; dalej zwanej "Ustawą?) o tym, że w wyniku zawarcia porozumienia dotyczącego zgodnego głosowania przez Zawiadamiających na walnych zgromadzeniach Spółki, udział Zawiadamiających w ogólnej liczbie głosów w Spółce przekroczył 5%.  
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~inwestor [94.254.241.*]
    Jednoczmy siły
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~Kaletnik [79.186.116.*]
    Do krwi ostatniej kropli z żył,
    bronić będziemy ducha,
    aż się rozpadnie w proch i w pył
    krzyżacka zawierucha.
    Twierdzą nam będzie każdy próg.
    Tak nam dopomóż Bóg !
    Tak nam dopomóż Bóg !
    Ja ignoruje wpisy wszystkich osób ala "Kaletnik".

Po kolejnych rozmowach telefonicznych z p. Piotrem Cieślakiem z SII stwierdzam, że należy naprawę się zmobilizować - beda nam przeszkadząc ile mogą jak np post powyżej - ciekawe ze takich moderator nie usuwa - tylko te merytoryczne. Na chwile obecną nic nie podam detali - czekamy na info w naszej sprawie na stronach SII - najprawdopodobniej już w piątek będzie opisane co możemy zrobić, jak upoważnić itd.

Jak już będzie jasne poproszę wszystkich zainteresowanych aby każdy ponagarniał trochę - tak jak obecnie robią inni tyle, że w drugą stronę.
    Jeśli każdy z zainteresowanych napisze 3-5 postów dziennie - to nasze będzie na górze i może wiecej osób się dowie - wtedy mamy szanse.
    Potrzebne jest spore nagłośnienie i upoważnienie SII lub osobista wizyta na walnym. (Koszt całości ponoć od 20-50 zł - zależne od biura maklerskiego). Jeśli dobrze zrozumiałem to każdy zgłasza w swoim biurze maklerskim chęć udziału w walnym a następnie upoważnia SII do reprezentowania danej osoby.

Ale poczekajmy na informacje Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych. Smsy naturalnie można słać dalej pomoże to nam na kolejnych etapach. Najważniejsze będzie upoważnienie SII. W celu zniwelowania jakichkolwiek osądzeń co do kogokolwiek z nas (np mnie) może uda się aby upoważnienia wysyłać bezpośrednio do stowarzyszenia.
    Wzory mają być podane przez stowarzyszenie.

Niniejszym dziękuje p. Piotrowi ze Stowarzyszenia za pomoc i poświęcony czas.
    Na chwile obecną mam już pomocnika - dziękuję Marku. Może się uda - ale mobilizacja i nagłośnienie to będzie ważne. Media myślę, że nam pomogą.
    też potrafię podbijać.
    Od piątku pewnie mobilizacja.
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~Lukasz [94.254.179.*]
    akcjonariusz_akcjonaiursz dzięki za poświęcony czas!
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~Hilti [188.146.0.*]
    Paranoja
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~blokujacy [94.254.225.*]
    Możesz wyjaśnić co Twój wpis na znaczyć "paranoja" ? Co skłoniło Cie do wyrażenia tak głębokiej myśli. Nie masz akcji to poco piszesz na wątku ?
  • Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~Arma [83.5.250.*]
    ten zapis w statucie jest po to, żeby wystraszyć jakichś potencjalnych akcjonariuszy instytucjonalnych. A po co?
    To proste - chodzi o zbicie ceny.
    Im niższa cena tym łatwiej skupić Sawickiemu akcje.
    Dlatego musimy zjednoczyć siły. Na stronach SII jest info na chwile obecną w sprawie Redanu, na nasz temat ma być jutro.
    Każdy osobiście musi coś zrobić. Patrząc na innych zostaniemy docelowo wywaleni z giełdy lub przymusowy wykup po niegodziwej cenie. Każdy ma swoje akcje i sam musi walczyć o swoje. Staramy się pomagać ale wszystkiego za kogoś nie da się zrobić.
    A dziś naganiacze mają wolne :) - niema nadgodzin?Ciekawe czy to 3 osoby czy więcej. :)

• Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~Anyanty [194.187.250.*]
    Naganiaczem to Ty jesteś, Andrzejewski. I spekulantem giełdowym. Pewnie siedzisz przed monitorem całymi dniami i handlujesz akcjami
    Tak jest zwłaszcza dziś kupuje i sprzedaje. i Cały dzień siedzę przed komputerem tak jak Ty :).
    Siedzieć będe jak będzie taka konieczność - uwierz mi. Inni też zobligują się do "trzymania się razem" i jak ktoś napisał - każdy dba o własny interes.
    Czyli jak ktoś kupił po 6 zł to naturalne że czeka na min 6 patrząc na WK którą chce się obniżyć to i tak mało. A ten co kupił po 2,30 może sprzedać i cieszyć się zyskiem.
    Proste jak konstrukcja ... - wiec czego się dziwicie ?
    Ciekawe jak Ci co naganiają na sprzedanie czy jesli sami byli by w podobnej sytuacji tez by tak się zachowywali. Nie wiem nawet czy te osoby mają jakiekolwiek oszczędności w akcjach itd. Ale pisać każdy może - taka praca ;)

• Re: Niezły zapis sobie Prezio szykuje w uchwale na WZ… Autor: ~Antyanty [194.187.250.*]
    Nie wiem czy to Ty jesteś Andrzejewski, panie a_a, ale mi chodzi ilość o tamtego gościa co nie ma akcji. Jak masz taką sytuację jak piszesz —średnia zakupu 6,0, to współczuję i rozumiem.
    Ja nie napisałem, że ja mam taką średnią. Ale ogólnie o jednoczeniu się w przypadku gdy ktoś gra nie fer. Kombinując jak tylko może.
    Jeśli ktoś wystawia sprzedaje akcje za 25 a skupuje za 3 - to jak to nazwać? I co ktoś mi powie, że skupuje jak jest źle w firmie lub ma upaść? Uważam, że to wszystko było zaplanowane. Na start skup ale po zauważeniu, że być może nie będzie 90% to trzeba wymyślić coś innego.
    Czy Stowarzyszenie inwestorów indywidualnych doradza źle małym inwestorom - czy uważają że odkup akcji od ludzi którym się sprzedało po 25 to godziwa cena - przy wartości księgowej 9 zł? Jak to nazwać?
    To pytanie do tych naganiających na sprzedanie. Trochę mi was żal - ale cóż takie życie.
    Dla wyjasnienia p. Andrzejewski to p. Andrzejewski - i to jego po części radzimy się. Tak są osoby w naszym kraju które robią coś bezinteresownie. W celu ograniczenia ...................

[x]
TFONE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.