jak to widzicie, czy NWR tez uratuja? moze po 1gr sie skusze o ile to odwiesza jeszcze?!
[23-05-2016 15:40] Czeski miliarder Pavel Tykac chce kupić OKD 23.05. Warszawa (PAP/Bloomberg) - Czeski miliarder Pavel Tykac zaoferował kupno OKD, spółki zależnej NWR - poinformowali związkowcy. Pavel Tykac jest właścicielem kopalń węgla brunatnego w północnych Czechach. Z informacji związkowców wynika, że mógłby on złożyć ofertę na OKD wspólnie z innym biznesmenem, Rene Holeckiem. Nie podano szczegółów. 4 maja spółka zależna NWR, OKD, złożyła wniosek o upadłość, po tym jak fiaskiem zakończyły się trwające od grudnia 2015 roku rozmowy z akcjonariuszami grupy NWR oraz z czeskim rządem na temat restrukturyzacji OKD i zagwarantowania spółce płynności. Kilka dni później czeski sąd ogłosił upadłość OKD, który jest producentem węgla kamiennego w Czechach. (PAP) pel/ asa/
Informacje zawarte w Serwisie PAP mogą być wykorzystywane wyłącznie dla własnych wewnętrznych potrzeb informacyjnych, bez prawa ich rozpowszechniania w jakiejkolwiek formie oraz udostępniania osobom trzecim
Wg mnie będzie dobrze.
1. Cały czas jest tam węgiel
2. Co zrobią z 10000 ludźmi
3. Będą wybory
4. Inne firmy, które kupuje od OKD węgiel miały by problemy.
5. Myślę, że nikt nie chce bankrut
Wg mnie tu jeszcze będą pieniądze.
Dobrze, że nie sprzedałem.
Niewiadomo czy odwiesza bo spolka pisala ze wynikow nie poda juz, a jak nie poda to nie odwiesza I pozniej wywala z notowan ich. Chyba ze po ttm przejeciu o dadza I bedzie dobrze. Jest tez opcja ze tylko OKD przejma jak pisza a NWR pojdzie do piachu. Inaczej piszac przejma tylko 1cenne aktywo a spolce matce pozwola upasc. Jestem ciekaw jaki scenariusz bedzie tu grany w najblizszym czasie.
Jest zainteresowany kupiec. Czeski miliarder. To już bardzo dobra wiadomość. Bądźmy dobrej myśli. Nikt nie chce żeby taka firma zatrudniająca ponad 10000 ludzi zbankrutowala.
Tu trzeba być cierpliwym .
Ale to tylko moja opinia
Dnia 2016-05-25 o godz. 18:02 jer napisał(a): > Ciekawe czy da się dokupić po 1 gr .
Ustaw się po 2 gr to może wpadnie po 1 gr - jak będzie panika, a notowania jak odwieszą to w 2 połowie sierpnia, to Wam mówi najlepszy analityk tej częci eu!!!
Jest kolejny potencjalny inwestor, który mógłby pomóc w ewentualnej restrukturyzacji czeskiej spółki węglowej OKD. To Pavel Tykacz, właściciel Grupy Czech Coal, czołowego czeskiego producenta węgla brunatnego. Tykacz wraz z innym biznesmenem, Rene Holeckiem przedstawili już swój plan działania górniczym związkom zawodowym uzyskując - jak donosi dziennik MF Dnes - aprobatę. Rzecznik Pavla Tykacza, Jan Chudomel, przyznał, że oferta odkupienia akcji i długów OKD została przekazana zarządowi brytyjskiego holdingu AHG, do którego należy upadła spółka węglowa. - Nie otrzymaliśmy jeszcze żadnej odpowiedzi - potwierdził Chudomel. Tymczasem Jaromir Pytlik, szef Porozumienia Związków Zawodowych w OKD, stwierdził, że Tykacz byłby "człowiekiem na miejscu". - On przynajmniej zna się na węglowym biznesie, w przeciwieństwie do Brytyjczyków, którzy nie maja o tym żadnego pojęcia - przyznał związkowy lider. Pavol Krupa, słowacki multimilioner i właściciel spółki Carbounion Bohemia, który wraz z właścicielem firmy Metalimex, Petrem Otavą, jako pierwsi zainteresowali się przejęciem OKD, spokojnie zareagował na zgłoszenie konkurentów. - Będzie chętnie rozmawiać z każdym, kto wystąpi z zamiarem pomocy upadłej spółce OKD - wyjaśnił. Tymczasem do Komisji Wierzycieli OKD przystąpił także Skarb Państwa Republiki Czeskiej. O tym fakcie powiadomił z kolei sam minister przemysłu Jan Mladek. Okazało się bowiem, że OKD ma dług wobec państwa wynikający z niedopłaty składek na ubezpieczenie społeczne za swoich pracowników. Sięga on kwoty 70 mln koron.
no i wycofam (już praktycznie teraz) mam czas do ..... 1 czerwca bo potem odwieszenie. straciłem narazie 2 tys na tym ale mysle ze to odrobię. za to mogę stracić znacznie wiecej więc pilnie patrzę, a odkupienie tego to będzie jazda ale up i nie na 3 a na 4 -5 groszy
Dnia 2016-05-26 o godz. 23:32 ~rara napisał(a): > Jak masz podparcie konkretnym artykulem to wal. A jak nie to siedź cicho
Primo, drogi rara stracileś świetną okazję aby siedzieć cicho, bo sam jak pisałeś powyżej że odwieszenie będzie po 1 czerwca to niczym się nie podparłeś Secundo, czas pokaże kto lepszą ma intuicję, rozumiem że w Twoim sformułowaniu "po 1czerwca" zawiera się i 2 połowa sierpnia :) Trio, to ja jestem najlepszym analitykiem tej części eu :D
Frajerzyno jeszcze niedawno pisałeś sprzedawać nie masz pojęcia jak operować bankrutami i już dawno ci mówiłem że najlepszy analityk to "Maciuś z Krakowa" więc ustaw się w kolejce puki co to najlepszy siusiumajtek z Ciebie wytrzyj gile
Ale mu pojechales. Teraz kolo bedzie płakał. Aha co do podparcia. Gpw moze zawiesic jednorazowo notowania na 30 dni lub do konca miesiąca. Mozliwe ze sa jakies wyjatki ale tych nie znam
16gr to był definitywnie zły moment u mnie średnia 0.02168 i 39,677433%szansy na zysk na takich spółkach się zeruje liczniki czyli tak jakby ich nie było w portfelu wtedy zyski są fajne ja osobiście w śmietnik wciskamy tylko zyski a kapitałem obracania na dzień dzisiejszy kółeczka na ranku i stabilnie stalexport ewentualnie kernel, asbis, cormay, bumech, nfpl (lewoprawo)
Dnia 2016-05-30 o godz. 00:58 ~rara napisał(a): > Ciekawe czy w tym tygodniu odwiesza.
co ja widzę? zwątpienie? a taki kolega/koleżanka byli hardzi, podpierano się miesiącem, po którym rzekomo mają odwiesić notowania i to bicie piany....
Czy do Was dotrze że odwieszenie będzie ale w okolicy 2 połowy sierpnia, może to być 11 sierpnia a równie dobrze 2 września.
to Wam mówi a w zasadzie powtarza do znudzenia najlepszy analityk tej części eu!!!!!!!!!!!!!! - bezdyskusyjnie najlepszy!!!!!!!!