• info? Autor: ~parufka [195.35.80.*]
    O powadze, z jaką traktują zarządzający "Grupą" swoich kapitałodawców mogą świadczyć informacje z ostatnich sprawozdań:

Q1 2016:
    Decydujący wpływ na wyniki osiągnięte przez Grupę kapitałową Molmedica miały postęp komercjalizacji posiadanego obiektu handlowego oraz prowadzone postępowanie upadłościowe spółki zależnej Mostostal Wrocław Quantum Ruda Park Sp. z o.o. SKA. 

W I kwartale 2016 roku nadal prowadzone były rozmowy z obligatariuszami spółki celowej Mostostal Wrocław Quantum Ruda Park Sp. z o.o. SKA (projekt w Rudzie Śląskiej), których celem było zawarcie porozumienia w przedmiocie restrukturyzacji zadłużenia z tytułu emisji obligacji. Spółka zależna deklaruje chęć dalszej współpracy z obligatariuszami w zakresie restrukturyzacji swojego zadłużenia. Ewentualny brak porozumienia z wierzycielami może mieć negatywny wpływ na realizację projektu, w tym na jego sprzedaż przy zakładanych parametrach finansowych.Jednocześnie Zarząd Emitenta opracowywał koncepcje zagospodarowania posiadanych powierzchni handlowych. 

A dla odmiany Q4 2015:
    Decydujący wpływ na wyniki osiągnięte przez Grupę kapitałową Molmedica miały postęp komercjalizacji posiadanego obiektu handlowego oraz prowadzone postępowanie upadłościowe spółki zależnej Mostostal Wrocław Quantum Ruda Park Sp. z o.o. SKA. Ponadto na wynik finansowy Grupy wpływ miała korekta przychodów i podatku dochodowego poprzednich okresów obrachunkowych. 

W IV kwartale 2015 roku nadal prowadzone były rozmowy z obligatariuszami spółki celowej Mostostal Wrocław Quantum Ruda Park Sp. z o.o. SKA (projekt w Rudzie Śląskiej), których celem było zawarcie porozumienia w przedmiocie restrukturyzacji zadłużenia z tytułu emisji obligacji. Spółka zależna deklaruje chęć dalszej współpracy z obligatariuszami w zakresie restrukturyzacji swojego zadłużenia. Ewentualny brak porozumienia z wierzycielami może mieć negatywny wpływ na realizację projektu, w tym na jego sprzedaż przy zakładanych parametrach finansowych. Jednocześnie Zarząd Emitenta opracowywał koncepcje zagospodarowania posiadanych powierzchni handlowych. 

Umorzenie postępowania upadłościowego to ważny punkt, ale absolutnie kluczowe będzie tu dogadanie się z wierzycielami MWQRP. Do czasu ogłoszenia jakichś konstruktywnych wniosków nie mam nadziei na poważne wzrosty.

Co nie znaczy, że nie trzymam tu niewielkiego pakietu ;-)
  • stare to info Autor: ~BALLADAOJANUSZKU [77.114.60.*]
    tak tak
  • Re: stare to info Autor: ~parufka [195.35.80.*]
    To nie jest żadne info, tylko noty z ostatnich "sprawozdań" (cudzysłów zamierzony - po zmianie zarządu jakość sprawozdań zanurkowała)
  • Re: stare to info Autor: ~Mr_X [79.190.102.*]
    Specem nie jestem w dziedzinie robienia sprawozdań, ale wydaje mi się, że jeśli ten sam czynnik miał wpływ na I kwartał co na IV kwartał, bo w IV się nie zakończył to dlaczego nie miałoby być to opisane na zasadzie kopiuj-wklej? Po co opisywać to innymi słowami, skoro dane działanie jeszcze się nie zakończyło? Skoro trwa to trwa. Użyłby jakiegoś innego sformułowania to ktoś by się mógł doczepić do tego, że jest inaczej, a tak jest ten sam czynnik dokładnie.
    ....czyli od pół roku w tym kierunku niewiele się zadziało a zadłużenie pozostaje głównym czynnikiem ryzyka.

Jak się więc zatem ma do tego informacja nagłaśniana przez Majkello o "spłacie" obligów? W sprawozdaniach za 2015 r. nie widać żadnej spłaty.
  • Re: stare to info Autor: ~Mr_X [79.190.102.*]
    A czy była mowa o spłacie wszystkich obligów czy części?
    O ile dobrze pamiętam to nawet wątek był założony z tytułem "część obligów spłacona" czy jakoś tak
    Niestety nie - wątek nazywał się: "Mostostal Wrocław Quantum Ruda Park - spłacone obligacje ,
    co może sugerować, że sytuacja płynnościowa się poprawiła. W rzeczywistości nie poprawiła się, a z ostatnich raportów finansowych nic nie wynika. Wiemy, na czym spółka ma zarabiać? Jaki jest aktualny status posiadanych inwestycji? Co z zobowiązaniami finansowymi?

Intuicja podpowiada, że coś się dzieje, ale fajnie byłoby dostać coś przejrzystego zamiast spekulować i uprawiać hazard.

• Re: stare to info Autor: ~mieetek [86.11.154.*]
    kupuj plotki ... sprzedawaj fakty...
  • Re: stare to info Autor: ~Majkello [81.18.202.*]
    To może ja w formie informacyjnej.
    Nie znajdziecie tego w raporcie Molmedica bo to spłacił Mostostal Wrocław Qantum Ruda Park. Molmedica nadal może wykazywać taką samą stratę a nawet jakby chciała większą bo niby odsetki dalej rosną .
    Fakt jest taki że to jest istotna informacja i powinni nas o tym powiadomić.
    Tylko że z skonsolidowanym za 2015 r. tego nawet nie widać!

Spójrz do Rachunku Przepływów Pieniężnych 2015. Widzisz coś?

a to już zapytaj spółkę lub KNF czemu tak jest?
    Ja podałem informacje które otrzymałem.
    Możesz sama zadzwonić lub napisać do funduszu i potwierdzić czy taką informację mi podali.
    w opisie miałaś napisane jakie obligacje wiec czytaj proszę ze zrozumieniem.
    Jakbym napisał "Mostostal Wrocław Quantum Ruda Park - spłacone wszystkie obligacje" to by była sprzeczność
  • Re: info? Autor: ~Majkello [81.18.202.*]
    Odnosząc się do Twojego tekstu:

A dla odmiany Q4 2015:
    Decydujący wpływ na wyniki osiągnięte przez Grupę kapitałową Molmedica miały postęp komercjalizacji posiadanego obiektu handlowego oraz prowadzone postępowanie upadłościowe spółki zależnej Mostostal Wrocław Quantum Ruda Park Sp. z o.o. SKA. Ponadto na wynik finansowy Grupy wpływ miała korekta przychodów i podatku dochodowego poprzednich okresów obrachunkowych. 

W IV kwartale 2015 roku nadal prowadzone były rozmowy z obligatariuszami spółki celowej Mostostal Wrocław Quantum Ruda Park Sp. z o.o. SKA (projekt w Rudzie Śląskiej), których celem było zawarcie porozumienia w przedmiocie restrukturyzacji zadłużenia z tytułu emisji obligacji. Spółka zależna deklaruje chęć dalszej współpracy z obligatariuszami w zakresie restrukturyzacji swojego zadłużenia. Ewentualny brak porozumienia z wierzycielami może mieć negatywny wpływ na realizację projektu, w tym na jego sprzedaż przy zakładanych parametrach finansowych. Jednocześnie Zarząd Emitenta opracowywał koncepcje zagospodarowania posiadanych powierzchni handlowych. 

Tu bardzo sprytnie napisali prawdę

- w Q4 2015: napisali o postępowaniu upadłościowym spółki zależnej
    - w IV kwartale 2015: nie napisali postępowaniu upadłościowym spółki zależnej bo takie postępowanie już nie jest prowadzone.

ktoś dzwonił do Gliwic?

• Re: ktoś dzwonił do Gliwic? Autor: ~parufka [195.35.80.*]
    Ja nie dzwoniłem. 

Biorąc pod uwagę wagę MWQRP w bilansie skonsolidowanym Grupy, należy raczej sądzić, że postępowanie w sprawie upadłości tej spółki zostało też już prawomocnie zakończone. Ale myślę, że puszczenie w obieg takiej informacji już jest w aktualnej cenie.

Mam 2 konkretne czynniki prowzrostowe: 
    - podanie informacji o dojściu do porozumienia z wierzycielem/-ami MWQRP
    - info o umowie sprzedaży inwestycji

Wtedy można liczyć na rejon powyżej 1 PLN. Do tego czasu raczej przeczuwam oscylowanie wokół 0,7-0,12 PLN. Fajnie byłoby w tym kanale wyleszczyć gamblerów i zaprosić poważniejszych graczy.
[x]
MOLMEDICA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.