cytat: Orphee będąc częścią grupy PZ Cormay prowadzi aktywną politykę sprzedażową, w styczniu 2016 roku, jak co roku, Spółka obecna była na największej imprezie targowej na Bliskim Wschodzie -Arab Health 2016 w Dubaju. W miesiącu marcu 2016 roku na targach Xi’ani Chengdu w Chinach promowano między innymi dostępność dwóch nowych parametrów P -LCR oraz RDW-SD podnoszących rangę trzech kluczowych analizatorów Mythic 18, Mythic 22AL i Mythic 22 OT.
Pandorka, a co w nich super? Zysk na operacyjnym zjadją koszty obsługi sprzedaży - wynik na działalności podstawowej jest ujemny. Przepływy operacyjne uratowała utrata kontroli nad Diesse co dało parę groszy na plus. Aktywa r/r mniejsze o 10 mln Inwestycji praktycznie żadnych, na szczęście się za zadłużają. Wynik wskazuje, że spółka po prostu egzystuje na biegu jałowym zarabiając na sprzedaży dokładnie tyle aby przeżyć. Martwi mnie natomiast znaczące przeszacowanie wyniku na CRM (korekta raportu skonsolidowanego rocznego, mocno w dół - wk z 2,7 do 1,7 PLN, o stratach już nie wspomijąc) Jak raport za I kw na CRM nie będzie rewelacyjny to jutro na obu spółkach spodziewam się mocnego dołka.
Jakaś przyszłość się wyłania, bo widać że Płocica spółki wyciąga, ale do sukcesów jeszcze droga daleka.
Mam nadzieję że więcej osób będzie jutro tego zdania :-) ps. zagadka: kiedy inwestycja przynosi największe zyski ? wtedy kiedy inwestuje się w dobrze funkcjonującą spółkę czy w rozwijającą się lub wychodzącą z dołka ?
Orkus, stanowczo jesteś o tej porze zbyt trzeźwy. Błagam Cię wyluzuj. Jest super. Wszystko jest super na to co mogłoby być nie super. Jeśli nie masz pewności spytaj SUPER TWARDEGO KUBY czy jak on tam się zwie. Cormay plus Orphee pod rządami Misiowatego to jedna wielka ściema. Ściema, którą można grać nie dłużej niż do końca roku. Jutro super wzrosty. Zobaczysz, jakoś trzeba zwabić masę nie myślącego narybku. Będą pisać na forum Cormay o jakiś technicznych wskaźnikach, ja tam się nie znam, Ty się znasz. I znowu jutro zarobisz conajmniej 10% lub więcej. Nos do góry. Wyniki a kurs to dwie różne kwestie, To już nawet ja wiem. Jutro obie spółki na plusie.
Orkus, jak myślisz, jak Łapa może zarobić na Orphee? To jest temat, który mnie interesuje. Ten jego parytet to jakaś większa głupota, która jeszcze bardziej wpierdz...la go w Cormay. Na Orphee to jeszcze zanaleźliby jakiegoś kupca, ale jeszcze większa ilość akcji Cormay Łapie nic nie daje. To jak pętla zaciskająca się na szyji.
Zarobić jako fundusz może na dwa sposoby: - przez dywidende ( malo realne w obencych warunkach, w ciagu najblizszych lat) - poprzez sprzedaz pakietu do wiekszego inwestora. Aby ktos chcial to kupic, spolka jedna musi soba cos reprezentowac. Dluga droga jeszcze przed nami. Osobscie widze uspokojenie, widze jakies plany na przyszlosc i poczatki organizacji Ale po tej bombie atomowej jaka spadla na te spolki bedziemy sie podnosic jeszcze z rok, dwa. Dopoki nie pojawia sie nowe urzadzenia i nowe zyski z dzialalnosci podstawowej ktore nie beda zzerane przez konszty dzilalanosci to nie ma co tu pchac palcow.
Arytmetycznie masz Orkus rację całkowitą.......Jednak jest i ale - to nie jest firma dla której arytmetyka to wszystko. To jest firma po przejściach. I w dodatku made in swiss. I jeszcze w dodatku - w branży w której można dokonać cudów. I póki co nasza firma ładnieje - co by się nie wyliczyło.......
A tak na marginesie - "miałeś chamie złoty róg", możnaby zacytować Chochoła poprzednim właścicielom którzy zakpili sobie ze mnie, z Ciebie, z Pandory i z wielu innych drobnych akcjonariuszy i rolowali nas przez ładnych parę lat!
zgadza się. Tu przede wszystkim zagrają emocje. Jak Płocica pokaże że potrfi wyciągnąć coś z tych firm to powinno być ładnie w górę. Ja czekam na pierwsze infomacje o nowych produktach, bo jeśli firma będize w stanie produkować i sprzedawać z zyskiem to wtedy dopiero będzie można powiedzieć że coś się tu dało uratować. Na samej marce Orphee daleko się nie zajedzie. Nie jedna fima miała znaną markę i już jej nie ma.