• przemyślenia - widły! Autor: ~xxx [31.183.96.*]
    Pomijając przygodnych idiotów, którzy to tu to tak się pojawiają na wątku - proponuję ich zignorować. Przez wiele wiele lat już takich typków dużo się pęta to tu to tam - ale oni szybko na szczęście znikają.

Pytanie jaki jest dalszy scenariusz.

Mój to rozumowania:
    > gdyby chcieli wywalać, to by podali informację dużo szybciej. Więc oczekiwali na jakiś dodatkowy czynnik czy zdarzenie. Podali wreszcie informację o wyjściu z upadłości więc ta kwestia wyprostowuje dużo rzeczy:

> przywrócenie zarządu w KRS
    > usunięcie z KRS nadzorcy sądowego
    > reprezentacja i możliwość składania wiążących propozycji (pytanie jaki był odzew na ostatnią propozycję)
    > przekwalifikowanie z segmentu "wysokiego niebezpieczeństwa" do "normalnego" i powrót do notowań ciągłych. Po zmianie wpisu w KRS - usunięcie przydrostka "w likwidacji".

Obligacje:
    > zastal w ostatniej propozycji brał na siebie część zobowiązań z obligacji przesuwając je w czasie. Więc raczej uzgodnili kolejny plan gry (licytacja nie doszła do skutku bo podobno wcześniej zmienił się właściciel i w ogóle nie było reprezezentacji - pytanie na ile w tym prawdy) - opcjonalnie mogą zawsze odkupić część obligacji od funduszy - nie po cenie nominalnej ale po takiej jaką uznają za stosowne aby mieć wpływ na resztę.
    > składanie kolejnego wniosku o upadłość nie ma sensu w obliczu nowego prawa upadłościowego - bo sąd raczej przyklepnie postępowanie sanacyjne
    ===
    Jak zachowają się obligatariusze zabezpieczeni (bo tylko oni tu się liczą?). Myślę, że doskonale rozumieją w co tu się gra i co mogą zyskać / stracić. Się okaże.

Techniczna sytuacja (AT) jest taka, że poszło powyżej oporu na dużym wolumenie. Droga otwarta. Ci co mieli sprzedać to już myślę, w większości sprzedali. Będzie co ma być.

Co nie znaczy że nie może być książkowej cofki na 0,07

Może też tak być. Jeśli technika działa to teraz 0.07 jest pięknym poziomem odbicia w górę. Pytanie czy wierzyć w AT?
    Myślę, że w zanadrzu jeszcze będzie parę ciekawych informacji.

Co mogą zrobić teraz obligatoriusze:

> nie przyjać propozycji - no i co dalej? Znowu będą chcieli licytować? składać wnioski? Pytanie czy mają chęć czekać kolejne 2-3 lata bez pewności efektu.

> przyjąć propozycję - nowej na razie nie znamy, ale myślę, że zasadniczo nie będzie się różniła od starej. To jest rok dodatkowy ale za to jakaś większa gwarancja, że odkup będzie po nominale (1 PLN gwarantowany dla wierzycieli 1 grupy). Pytanie czy Zastalowi warto ufać. Ostatnia spółka wyznaczona do reprezentowania propozycji już nie jest właścicielem nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie - odsyłam do odpowiednich KW.

> odsprzedać część obligacji ze stratą - o ile umowa z tym co reprezentuję grupę obligatoriuszy (dane są także w odpowiedniej KW) na to zezwala. Część funduszy, które miały obligacje QUANTUM już dokonało jakichś przeksięgowań - widać to było w ich kwartalnych raportach.

> zastal też chyba dokonał jakichś ruchów w księgach w odniesieniu do nieruchomości. A tak w ogóle po co Zastal gwarantował nieruchomościami nie swoje obligacje? To jest ciekawa odpowiedź link
  • Re: przemyślenia - widły! Autor: ~donald_trup [195.35.80.*]
    >>Pytanie czy wierzyć w AT? 

Zdecydowanie nie wierzyć. Przy tej płynności GPW statystyka może być bezsilna. Lepiej podeprzeć się więc klasyczną analizą fundamentalną.
[x]
MOLMEDICA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.