Witam, jestem nowy, kupiłem jakiś czas temu papiery interaolt dla dywidendy. Dziś kurs spadł o te 4 zł czyli tyle ile ma być dywidendy. Kiedy te pieniadze otrzymamy? Kiedy mniej wiecej kurs wróci do tych 19zł?
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Inter-RAO-Lietuva-wyplaci-0-805-euro-dywidendy-na-akcje-z-zysku-za-15-3526692.html Kiedy wróci? Może jutro ,może za rok?
ciekawe czy różnica wynika z kursu euro różnie liczonego przez różne banki czy wynika z tego, że jeden DM potrącił pozostałe 4% podatku a drugi nie. w ING jeszcze nie dotarło
W ING są tyle, że na części EUR maklerskiej i problem jest taki, że nie ma ich jak użyć, nie można ich przesłać na rachunek, a jak chce się kupić akcje to można po kursie 1EUR=1PLN ...
na infolinii mi powiedzieli ze wystarczy wysłać im wewnętrzną wiadomość i poprosić o przewalutowanie. Rano wyslalem i juz mi to zrobili więc szybko poszło.
zobacz czy też nie masz na koncie przełącznika między kontem maklerskim PLN i kontem maklerskim EUR tak jak to jest w ING. I po prostu mogłeś już ją otrzymać tylko o tym nie wiesz bo domyślnie jest pokazywane w PLN
Mam zagwozdkę. Kto pomoże? Dostałem 2,929 zł na akcję. Wyliczyłem dywidendę brutto wg. wymogów naszego US : 0,805 x średni kurs Euro w NBP w dniu poprzedzającym wypłatę dywidendy,czyli 23 maja. Kurs był 4,4293 zł/Euro. Wychodzi 3,565 zł. dywidendy brutto. US będzie żądał 19% od 3,565 zł. A 2,929 zł. które otrzymałem,to 82,15% dywidendy brutto. Czyli podatek wyniósł 17,85%. I tu problem. To jest więcej niż litewskie 15%, a mniej niż nasze 19% . Kto więc pobrał ten podatek? Ktoś podpowie?
podatek pobrał tylko urząd litewski w wysokości 15%, to co otrzymałeś to PLN po obecnym kursie EUR (różni się znacznie od dnia odcięcia dywidendy), dlatego przelicz jeszcze raz wszystko po obecnym kursie EUR.
Jeżeli jeszcze ktoś ma konto maklerskie w ING i ma kłopoty, że ma w EUR a nie ma konta walutowego. To musi zadzwonić/napisać do ING z prośbą o przewalutowanie tej kwoty
Może jakaś pomyłka ? musisz skontaktować się ze swoim biurem maklerskim i wyjaśnić skąd ta różnica w wysokości dywidendy na akcje w stosunku do przelewów w innych biurach maklerskich .
Jest mi obojętne,czy dostałem 2,929 zł. dywidendy,czy 3,00 zł. czy 3,20 zł. I tak naszej Skarbówce muszę wyrównać do 19% podatku od dywidendy brutto. 81% dla mnie wychodzi 2,888 zł.
Człowieku,przestudiuj polskie prawo podatkowe. Masz obowiązek zapłacić 19% podatku i nie ważne,kto ile pobrał zagranicą. Widzę,że Litwa pobrała 15%,więc brakujące 4% muszę dopłacić dla naszego US. W moim przypadku,to kilkadziesiąt zł. Pieniądze żadne,a Skarbówka będzie zaspokojona.