• Bedzie porownanie Autor: ~takitam [109.243.184.*]
    modecom vs tfo

kapitalizacja

20m vs 18m

wyniki

13 maja vs 16 maja

Wyjdzie czarno na bialym co mozna osiagnac w tej branzy przez jasna strategie i dobre zarzadzanie (przede wszystkim portfolio, magazynem i portfelem naleznosci). Bo biznes ten sam - sprowadzic z Chin elektronike uzytkowa i upchnac na miejscu. Ciekawe ile drozszy jest slynny juz "marketing" tfo od sposnorowania reprezentacji Polski, ekstraklasy i Legii jednoczesnie. Ile baniek rok do roku wzrosna uslugi obce, jak bardzo zaangazowany bedzie tfo w dzialalnosc charytatywna nazywana odpisy naleznosci? Ile jeszcze da sie zapozyczyc? Ile zapasów trzeba jeszcze zezlomować?
  • Re: Bedzie porownanie Autor: ~Exciter [149.226.255.*]
    Porównanie ciekawe i po bardzo oględnym rzucie oka widać pewne istotne różnice:
    - Tfone dużo bardziej jest obciążony długami więc koszt pozyskania gotówki jest wyższy a tym samym niższa marża
    - Modecom nie ma praktycznie majątku trwałego raczej jakiś office i wynajmowane bura/garaż. Może się też okazać że Pan Sawicki udowodni że wartość majątku Tfona jest też bliska "0" np. stwierdzając że należy zezłomować siedzibę bo bardziej opłaca się namiot.
    - Kapitalizacja i trend kursu na Modecomie jest dokładnie spolaryzowana do Tfona -> oczywiście można się kierować zasadą nie kopania się z trendem ale jak się wejdzie blisko końca to można spaść z wysoka i wice wersa. Oczywiście GPW pokazuje że te trendy mogą być rysowane bardzo długo w zupełnym oderwaniu od fundamentów spółek.
    Być może w Modecomie właściciel jest tylko trochę uczciwszy i bardziej rozgarnięty niż Sawicki. 
  • Re: Bedzie porownanie Autor: ~takitam [109.243.184.*]
    To po prostu pokazuje jaki kanal reprezentuje spolka, 2 lata temu taki modecom byl dla nich malutki, przeskakuja albo szykuja sie do przeskoczenia kolejni. Kruger juz sie dogaduje z play za ich plecami... ("Na razie w ofercie Play możecie kupić nasz smartfon DRIVE 4. Mamy jednak nadzieję, że wkrótce będziemy mogli pochwalić się też innymi produktami. Trzymajcie kciuki "). Branza sie rozwija, a w tfo ogromny wzrost kosztow, 30 baniek kredytow dobranych z czego jak widac po odpisach wiekszosc to nietrafiony szrot. Pseudo inwestycje i udawany rozwoj, juz nawet z tym wstyd do mediow wychodzic po raz kolejny, wiec od ponad roku nie pokazuja twarzoczaszek.

Pewnie ich model biznesowy wyglada tak, ze sprzedaja czesiowi cos za 100 z fajna marza, czesio sie zgadza pod warunkiem ze w nastepnym kwartale dostanie 3 dodatkowo za 10 pln. Marza w raporcie wyglada ladnie a potem trzeba odpisac za sprzedaz reszty ponizej wartosci zakupu... . Czesc czesiow probuja wycyckac i nie dac nic po obnizonej cenie, wiec czesie koncza dzialalnosc, a oni zostaja z naleznosciami do odpisania :D:D:D. Trafilo im sie kilka kontraktow, jak ten z biedra i dobrych linii produktow w tym gaszczu porazek wiec jeszcze jakos wychodza na zero, ale konkurencja nie drepcze w miejscu i kawalek po kawalku wydziera im te dochodowe nisze. Banki siedza i sie patrza, mysle ze w tym roku do grudnia daja im ostatnia szanse (jak na razie nie widac, zeby z niej korzystali, ale zaraz raport uchyli rabka tajemnicy ;) ). Jak z dzialalnosci do grudnia nie wygeneruja gotowki ktora pozwoli swobodnie zrestrukturyzowac zadluzenie, to banki zrobia z nimi co chca.
  • Re: Bedzie porownanie Autor: ~Ja [37.47.100.*]
    Wszyscy szczekaja ze taki modecom wspanialy a tfone beznadziejny itd a porownajcie cas flow z operacji z modecom. 11 baniek za 2015 rok tfona. To jwst najwazniejsze i to trzeba obserwowac w nastepnych wynikach. Straszne black pr na forum co w sumie cieszy bo odsieje drobnych nie maja ych pojecia o biznedie
  • Re: Bedzie porownanie Autor: ~takitam [109.243.184.*]
    Czyz wlasnie moja konkluzja nie byla taka, ze w raportach za 2016 musza udowodnic, ze potrafia generowac gotowke? Bylo 11m na operacyjnym (no i rdr przestali sie zadluzac), jednak po tym jak wzieli ponad 30m kredytow, w efekcie -27m na operacyjnym w 2014, byla to koniecznosc. Odpowiedz bedzie w poniedzialek, czy dodatnie przeplywy operacyjne na koniec roku to byla dorazna zabawa zmiana stanu naleznosci i zobowiazan na koniec okresu, czy pierwszy krok w dobrym kierunku... . Ciekawil mnie tez duzy wzrost rdr i qdq na koniec 2015 zaliczek na dostawy. Czy wyjdzie z tego w poniedzialek zlom na magazynie czy zysk w kieszeni sie okaze :). Czas na to, zeby spolka cos udowodnila sie konczy i w ktoras manke do konca 2016 to pojdzie, bo nie chodzi tu o drobnych inwestorow ktorych mozna olewac, a o instytucje doraznie finansujace ten caly "balagan".
  • Re: Bedzie porownanie Autor: ~Roman [80.53.52.*]
    Exciter, jeśli masz na to dowody to idź do KNF, sądu skarbówki, jednaj jeśli nie, to się zamknij bo po co ładujesz w spółkę w którą ja zainwestowałem moją kasę!
    Zaniżasz mi jej spadający kurs a ponadto grożą Ci konsekwencje karne i dziwie się ze jeszcze ktoś od nich Cie nie pozwał. A jak mówi moja papuga zniesławienie to przestępstwo z 212 KK
  • Re: Bedzie porownanie Autor: ~JayD [188.33.107.*]
    Od dłuższego czasu czytam to forum i z tego co pamiętam to jeszcze kilka miesięcy temu to Exciter zachwalał TFONA jako jeden z nielicznych. Zapewne sprzedał akcje jeszcze przed info o odpisach lub zaraz po i terach chętnie odkupi. Takie komentarze to niestety norma na tym forum.
    Jedni chcą zaniżyć kurs aby odkupić po niższej cenie a inni zachwalają do bólu licząc na odbicie.
    Timo Maestro też zachwalał i pewnie po 5,xx lub 6,xx wyskoczył .
    Szczerze to ja też byłem tu od 1,5x do około 4,xx do 7,xx niestety nie doczekałem :(

• ...hej Autor: ~bubu [212.160.172.*]
    ... nie było mnie tu daaawno.
    Kiedyś byłem tutaj przez długi czas, od ok.2 do prawie 7.
    Widzę, że teraz scenariusz jest ciut inny i pamiętam zarówno Timo,Exitera, Akcjonariusza, JayD.
    Przed tamtym raportem przed 7 wywaliłem większość akcji, ale z pewną ilością zostałem.
    Teraz dokonałem pewnych zakupów (w sumie trochę uśredniając) i zobaczę jak będzie.
    Mam nadzieję, że proces naprawczy nie jest tylko teoretyczny.
    pozdro
  • Re: ...hej Autor: ~Inwestor [194.242.62.*]
    Co ciekawe zawsze raport pokazywali przed sesja!!
    A teraz dopiero po....

• Re: ...hej Autor: ~nn [89.79.64.*]
    pewnie mają dużo grzeszków na sumieniu;)
  • Re: ...hej Autor: ~sokoban [193.93.156.*]
    nic co się tu działo ostatnio nie zachęcało do inwestowania...
  • Re: ...hej Autor: ~Exciter [149.226.255.*]
    Mi też ten nowy zwyczaj z podawaniem raportu wydaje się dziwny. Oni zachowują się jakby naprawdę chcieli obrzydzić firmę do akcjonariuszy. Takie głupie niby nic nie znaczące zabiegi. A co z wywiadami, czatami itp. Czyżby Zarząd uznał że już jest tak wspaniale i klarownie że nie trzeba akcjonariuszom nic wyjaśniać? Jak widać dla Sawickiego ten poziom wyceny chyba nadal nie jest zbyt atrakcyjny skoro mimo deklaracji chęci nabywania nie ma żadnego ruchu. 

• Re: Bedzie porownanie Autor: ~takitam [94.254.226.*]
    No i wyniki są. Zerowania netto ciąg dalszy. 

- PKO 4,7 mln w q1 nowy rekord :)
    - Zapasow brutto blisko 80 mln przy 71 mln przychodow, interes sie kreci...
    - Odpis na towary juz 15m (w ciagu roku +7,5m, od konca 2015 dodali prawie 3m), no i sugeruja, ze to nie koniec (trudno sie dziwic przy tej wartosci/rotacji magazynu - zaliczki na dostawy 14m).
    - zwiekszenie zadluzenia nie tylko wzgledem 1q2015 ale nawet wzgledem 4q2015 - nowa jakosc
    - uslugi obce 9,5 mln (wobec 7,2 rok temu i 6,1 2 lata temu, modecom przy 51m przychodow mial 1,4m)

Zarzad w komentarzu w sposob tak ordynarny uwlacza ludzkiej inteligencji, ze ciezko i szkoda czasu sie odnosic. Nawet nie zajakneli sie o swoich sukcesach haka tools, force light, rozwoju teletorium za granica i innych cudach ktore wciskali naiwniakom w poprzednich okresach. Wrzucili w sumie 15m w ostatnich latach w odpisy wartosci zapasow i co? Nic z tego nie sprzedali, bo wykorzystanie odpisow dalej 0. Podobnie na naleznosciach, odpisy rosna i zadnych ruchow ani wykorzystania ani rozwiazania. W zeszlym roku w q1 los angeles, promocja infinity i rekordowe 7,4m (w calym 2015 - 35m) kosztow sprzedazy, w tym blisko 10m. Na co? Przy takich nakladach myphone powinien wyskakiwac z kazdego tv i sponsorowac kilka reprezentacji narodowych w kluczowych sportach. Chwala sie aktualizacjami OTA, a w zadnym z urzadzen, nawet najdrozszych nie udalo im sie zaaktualizowac androida... . Generalnie w tym komentarzu ciezko znalezc cokolwiek co sie broni.

W mojej ocenie polityke zero netto beda realizowac co najmniej do konca roku, bo z tego szrotu na magazynie na "juz" pewnie mozna dobic w odpisach do 30m, z czego wiekszosci z tego nalezy sie zlomowanie. A przeciez ich fascynujace decyzje doboru produktow nie skoncza sie od teraz. Docelowo chca pewnie wykonczyc tych najwierniejszych akcjonariuszy, ludzi ktorzy im zaufali, zeby odkupic za grosze gdzies tanio. Natomiast do ilu to zleci gdzie odbije (za rok, za dwa?), tym steruje tu tylko jedna osoba i trzeba miec mocne powinowactwo do hazardu, zeby w to wchodzic. Szkoda mi troche ludzi co siedza i kulaja zdrowaski zeby uroslo, lepiej kupcie lalke voodoo i wbijajcie szpile zarzadowi, zla karma sie kumuluje i ich tez dopadnie jak nie w finansowej to w innej sferze zycia :P.

• Re: Bedzie porownanie Autor: ~waldek [188.33.174.*]
    Też tak myślę
  • Re: Bedzie porownanie Autor: ~ja [85.222.40.*]
    ales sie nagadal. Czytalem Cie I zastanawialem sie skad sie tak podniecasz.
    Jak to taki smiec to po co tu siedzisz a sawicki po co robi wezwanie?
  • Re: Bedzie porownanie Autor: ~m_i_k_e [94.254.243.*]
    Po co ma rentowne spółkę której wartość zaniżone była odpowiednimi komunikatami (chociażby ten ze odpisy będą w kolejnych kwartalach)a teraz ściągną spółkę za free. No chyba ze drobni ca się z buntuje jak w przypadku hutmenu I polcoloritu i nie oddadzą bo tak też może byc
  • Re: Bedzie porownanie Autor: ~Marek [80.53.52.*]
    Cena w wezwaniu jest wyższa od momentu ogłoszenia komunikatów, wiec nie gadaj bzdur.
  • Re: Bedzie porownanie Autor: ~arct [95.160.158.*]
    co jeśli sie nie godze na wezwanie, mam coś do powiedzenia? wtedy przymusowe?
[x]
TFONE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.