Póki co odpowiadam nawet największym safandułom, więc na grzeczne pytanie odpowiem, zwłaszcza, że piszesz jak facet, a masz damski nick :)
JSW – korelacja z Kol.ETF bezsprzeczna, co nie znaczy, że musi być non-stop. Nie znam powodu tamtych 2 mies. wzrostów, ale jak będziesz się zastanawiał nad przyczyną każdego ruchu na Rynku to wylądujesz w izolatce. Potężne odbicie w Bessie? Wychodzenie zagranicy grającej na krótko?
JSW było (jest?) w portfelu tego ETFa, więc bardzo możliwe, że zawodowcy zza granicy zamykali na potęgę krótkie pozycje, powodując ten duży wzrost. Jak grałeś wtedy razem z nimi to gratulacje(!)
BUX vs WiG20 – łopatologiczne porównanie nie ma sensu. BUX jest dochodowy a WiG20 cenowy, więc inne liczenie. Kiedyś widziałem liczenie dochodowe od kryzysu z 2011r i to nasz wypadł lepiej. Ponadto skład BUX - 2 spółki co ważą więcej niż pół indeksu ! OTP Bank i jakaś paliwowa. OTP wzrósł gigantycznie w ciągu 2015r. dzięki temu jak Orban się wziął za banki ku powszechnemu zgorszeniu rurkowców z Brukseli.U nas na razie sektor bankowy dostał mocno, więc tutaj należy upatrywać przyczyn w różnicy zachowania.
Nie pisałem żeby kupować, albo sprzedawać NWG.
Nie ładnie cytować siebie, ale w styczniu pisałem, że nie widzę szans na trend wzrostowy bez pokonania 18,00zł. i to tylko w odpowiedzi, że niby ten trend mieliśmy. Czy mieliśmy, widzisz dzisiaj ....
Pod moją grę nic specjalnego nie dostrzegam, ale Ty powinieneś mieć swoje zasady. Zdanie mogę zmienić, ale handluję to co widzę, a nie w co wierzę.
(Wykres tygodniowy) w średnim ujęciu jeszcze konsolidacja, ale w jej ramach kanał spadkowy, który cena respektuje. Po wynikach i formacji, która się wtedy pojawiła "pewny" był test jego dolnej bandy. Ładnie wygląda ostatni pin-bar, o ile nie będzie zanegowany.
Jak nie, to jak mocno wyciągną w górę ? Znowu tylko do górnej bandy?
Oznak
powrotu realnej siły szukałbym dopiero po wyjściu nad okolice 16,80zł – takie moje zdanie na dziś. Ps. kolega Tomike ....
link... założył nowy, dziarski temat, że akcje są w promocji. Może tak, ale zastanawia mnie w kontekście całego Rynku zbliżające się referendum w UK. Co o tym sądzisz Tomike ?
Będzie powtórka nerwówki jak w tamtym roku z Grecją? Jest szansa, że jak się wydarzy coś nieprzewidywalnego, to będziesz mógł zbierać akcje tak nisko, jak dziś nawet nie przewidujesz. A może nie? A może tak?
Na Rynku nigdy nie ma pewności - wydrukuj to sobie, eska666 :)